Photo Gallery, Τοπικά

Νοσοκομείο: Σκληρή απάντηση διοικητή στους γιατρούς

Ο διοικητής του Νοσοκομείου απαντά στις ΕΙΝΚΥΜ

Ο κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», γράφει:

«Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012 επιθυμώ να σας επισημάνω επιγραμματικά τα παρακάτω:

1. Η βιωσιμότητα του Γ. Ν. Βόλου οφείλεται στις προσπάθειες της υπεύθυνης ηγετικής ομάδας του Νοσοκομείου και σε όσους από τους εργαζόμενους συμμετείχαν ευσυνείδητα και με μετρήσιμη προσφορά σ’ αυτές τις προσπάθειες. Αν η βιωσιμότητα του Γ. Ν. Βόλου οφείλεται καθολικώς, αορίστως και μόνον σε όλους τους εργαζόμενους, τότε πρέπει να αποδεχθείτε ότι και τα διαχρονικά και δυσθεώρητα ελλείμματα του Γ. Ν. Βόλου οφείλονταν επίσης καθολικώς, αορίστως και μόνον σε όλους τους εργαζόμενους. Δηλαδή πρέπει να εξηγήσετε  στους ανενημέρωτους, ανυποψίαστους και καταληστευόμενους φορολογούμενους πολίτες, πως τα κατάφερναν όλοι οι εργαζόμενοι του Γ. Ν. Βόλου, ανάμεσα σ’ αυτούς και οι παριστάμενοι της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012, να χρειάζονταν σε ετήσια βάση 10,5 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, μόνο για υγειονομικό υλικό, για φαρμακευτικό υλικό, για ορθοπεδικά υλικά, για χημικό υλικό και τρόφιμα. Όπως επίσης πρέπει να εξηγήσετε  στους ανενημέρωτους, ανυποψίαστους και καταληστευόμενους φορολογούμενους πολίτες, για ποιο λόγο έπρεπε να καταβάλλουν 86 εκατομμύρια ευρώ για ρύθμιση χρεών του Γ. Ν. Βόλου από το 1997 μέχρι το 2010.

2. Αν ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι μύθος, τότε σημαίνει για εσάς ότι η Διοίκηση του Γ. Ν. Βόλου ψεύδεται δημόσια, πράγμα που απαιτεί ανάληψη ενυπόγραφης ευθύνης. Αλλά πώς γίνεται ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός να είναι μύθος και ταυτόχρονα η βιωσιμότητα του Γ. Ν. Βόλου να οφείλεται καθολικώς, αορίστως και μόνον σε όλους τους εργαζόμενους; Δεν πρέπει να διαφωτίσετε σχετικά την κοινή γνώμη, που φαντάζομαι απαιτεί και κοινή λογική; Χωρίς να πάμε μακριά, εγώ προσωπικά ως φορολογούμενος πολίτης απαιτώ να με διαφωτίσετε επακριβώς, και μετά, και κατά σύμπτωση, ως κορυφαίος διοικητικός παράγοντας να επιληφθώ αρμοδίως, επειδή λογοδοτώ. Τελικά ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι μύθος ή όχι;

3. Είτε ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι μύθος, πώς γίνεται να σας είναι παντελώς αδιάφορος; Εκτός του ότι δηλώνετε νοσταλγοί των ελλειμμάτων, πράγμα απολύτως επιλήψιμο, πρώτη φορά αντιμετωπίζω δημόσια περιφρόνηση, στα όρια της μοχθηρίας, για τους φορολογούμενους πολίτες, χωρίς τους οποίους δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας που να μπορεί να φροντίζει ασθενείς. Άρα δεν σας ενδιαφέρει να έχουν οι ασθενείς προστασία, αλλά να υπάρχουν δυσθεώρητα ελλείμματα πάντα για το «καλό» τους. Αυτή η αριθμητική είναι ακατανόητη. Προφανώς δεν μπορώ να παριστάνω ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Αυτή η ιταμή θέση σας συνιστά δημόσια και μαζική ομολογία παράβασης (ή πρόθεσης παράβασης;) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), για την οποία είμαι υποχρεωμένος να επιληφθώ πειθαρχικά, διαφορετικά θα βρεθώ εγώ ο ίδιος πειθαρχικά υπόλογος. Τι με συμβουλεύετε να πράξω; Όμως πριν με συμβουλεύσετε οτιδήποτε, είναι καλό όλοι όσοι υιοθετείτε την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012, να αναλάβετε ενυπογράφως και ατομικά την ευθύνη, διότι διαφορετικά δεν μπορώ να ασκήσω την υποχρέωσή μου ως δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή να εκτελώ τη θέληση του Κράτους και να υπηρετώ μόνο το Λαό (άρθρο 24 του Ν. 3528/2007). Επομένως πέραν των δημοσίων ανακοινώσεων και απειλών χωρίς καμία υπογραφή, αναμένω και την ενυπόγραφη ατομικά ανάληψη ευθύνης από όσους υιοθετούν την παραπάνω θέση. Διαφορετικά, θα υποχρεωθώ να απευθυνθώ σε άλλους θεσμούς να επιληφθούν για τα περαιτέρω.

4. Τα παραπάνω γίνονται επιτακτικότερα όταν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012 αναφέρεται αυτολεξεί: «Είναι η πρώτη φορά που όλοι, μα όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου συντάσσονται ενάντια σε ένα διοικητή…». Αφού λοιπόν υπάρχει μια τόσο καθολική ομοθυμία, φαντάζομαι εγώ, και μαζί με εμένα πιθανώς και η κοινή γνώμη, ότι  όλοι, μα όλοι οι γιατροί του Γ. Ν. Βόλου δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να αναλάβουν ατομικώς ενυπόγραφη ευθύνη ότι υιοθετούν όλα, μα όλα, τα παραπάνω. Διαφορετικά όσοι διακινούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012 έχουν παραποιήσει τη βούληση όλων, μα όλων των γιατρών του Γ. Ν. Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5. Τα παραπάνω γίνονται ακόμη επιτακτικότερα όταν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012 αναφέρεται αυτολεξεί: «Όλοι εμείς που δεν παίρνουμε φακελάκι…». Αφού λοιπόν υπερασπίζεστε την ηθική ακεραιότητα του ιατρικού προσωπικού του Γ. Ν. Βόλου, πράγμα αφενός θεμιτό και αφετέρου ευχάριστο για μένα, επειδή θα έχω μια ισχυρή βάση να αντιπαρέρχομαι τις καταγγελίες των πολιτών ως ανυπόστατες, τότε αναμένω όλοι, μα όλοι οι γιατροί του Γ. Ν. Βόλου να καταθέσουν ενυπόγραφη δήλωση ότι δεν έχουν πάρει ποτέ φακελάκι, ούτε έχουν ποτέ συμμετάσχει σε διαφθορά με οποιονδήποτε τρόπο. Θα είναι μια στιβαρή απάντηση σε όσους καταγγέλλουν σε εμένα τα αντίθετα, έστω και ελλιπώς, και ακόμη περισσότερο θα στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους οργανώσεις παρουσιάζουν καταγραφές και στατιστικές διαφθοράς στο Ε.Σ.Υ., ότι αυτά δεν έχουν τουλάχιστον καμία υπόσταση στο Γ. Ν. Βόλου. Αλλά πρώτα αναμένω υπογραφές, και όχι ρητορείες περί ευθιξίας και τα συναφή. Μαζί με εσάς θα υπογράψω κι’ εγώ σχετική δήλωση, για να μην έχετε την αίσθηση ότι σας ζητείται ιεραρχικά να κάνετε δήλωση ηθικών φρονημάτων ως «κατηγορούμενοι» χωρίς τεκμήρια. Οι γνώσεις μου, αλλά και οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει στο Δημόσιο Τομέα, μου επιτρέπουν να διακρίνω τρεις αδρές, αλλά δόκιμες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: 1η Κατηγορία στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν στη διαφθορά του Δημόσιου Τομέα, επωφελούμενοι από την άσκησή της για ποικίλους λόγους και αφορμές, 2η Κατηγορία στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν συμμετέχουν στη διαφθορά του Δημόσιου Τομέα, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν το επιλέγουν, χωρίς όμως να μάχονται τα φαινόμενα διαφθοράς, 3η Κατηγορία στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν συμμετέχουν στη διαφθορά του Δημόσιου Τομέα, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν το επιλέγουν, αλλά μάχονται τα φαινόμενα διαφθοράς για ποικίλους ιστορικούς, κοινωνικούς και ηθικο-πνευματικούς λόγους και αφορμές. Διαλέξτε κατηγορία και θα το πράξω κι εγώ μαζί σας.

Όλα τα παραπάνω είναι η αρχή της αρχής, επειδή για τα υπόλοιπα που διαλαμβάνονται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΜ της 11/6/2012, θα επανέλθω αναλυτικότερα και ανάλογα με την ευθύνη που θα αναλάβουν όλοι, μα όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου που δεν κρύβονται πίσω από ανυπόγραφες ανακοινώσεις».

 

Καμία καταγγελία για φακελάκι 

Ανακοίνωση με αφορμή τις αιχμές της διοίκησης του Νοσοκομείου για τη διαφθορά εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ) σημειώνοντας πως δεν έχει δεχθεί καμία καταγγελία από πολίτη για περιστατικό με φακελάκι.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται πως «μετά τα δημοσιεύματα στον τύπο, παραλειπομένων της συνέντευξης της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου, ο ΙΣΜ δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε καμία  περίπτωση, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, δεν ασχολήθηκε με θέματα χρηματισμού νοσοκομειακών γιατρών, γιατί δεν έφθασε καμία καταγγελία για ανάλογα θέματα. Ότι αναφέρεται επί αυτού γίνεται «εκ του πονηρού».

Τα πειθαρχικά όργανα του συλλόγου ασχολούνται αρκετά με ενδοκλινικές διαφορές του Νοσοκομείου λόγω παντελούς έλλειψης βούλησης και ανεπάρκειας της διοίκησης του Νοσοκομείου να επιλύει θέματα εν τω γεννέσθαι. Ο ΙΣΜ είναι ΝΠΔΔ που δεν διενεργεί ΕΔΕ και δεν είναι διοικητικό δικαστήριο, ασχολείται με θέματα της υγείας του νομού και με προβλήματα που άπτονται της ιατρικής δεοντολογίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το