Photo Gallery, Πολιτική

Νομικά εμπόδια για την εφεδρεία

 

 

Μεθαύριο  αναμένονται αποφάσεις μετά από νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο

Σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής – τα τρία σενάρια

ΑΘΗΝΑ 29.-

Την Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τα κριτήρια με τα οποία θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί στο στενό δημόσιο τομέα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

 

Για το θέμα δεν ελήφθη απόφαση στο σημερινό (χθεσινό) Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για την εφαρμογή του θεσμού στο στενό δημόσιο τομέα που έχουν σχέση με τον συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας.

 

Ετσι, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής, περίπου 30.000 εργαζομένων, στην εργασιακή εφεδρεία.

Γεγονός είναι ότι η εργασιακή εφεδρεία προχωρά μετ΄ εμποδίων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης των συναρμόδιων υπουργών, υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για την εφαρμογή της εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα.

 

Τα εμπόδια αυτά επιτείνονται σε φορείς του Δημοσίου, όπως είναι οι ΟΤΑ, στους οποίους οι δήμαρχοι εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την τακτική των διοικητών των οργανισμών, αποφεύγοντας να υπογράψουν τις αποφάσεις για ένταξη του προσωπικού σε εφεδρεία. Και αυτό ακόμη κι αν το υπό ένταξη προσωπικό υπηρετεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ο αριθμός τους ανέρχεται σε 15.000 στους δήμους και σε 12.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις) που δεν προστατεύεται από τις διατάξεις του Συντάγματος περί μονιμότητας.

 

Στην σύσκεψη, πάντως, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης υπό τον κ. Βενιζέλο τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι κυρίως τρία:

 

-Το «καλό σενάριο» που προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία του προσωπικού που έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή έχει δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Το σενάριο αυτό κρίνεται, εκτός των άλλων, ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους ΟΤΑ χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων.

 

-Το «άσχημο σενάριο» που προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού που προσλήφθηκε στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 ως σήμερα. Οι δυσκολίες, όμως, που εμφανίζει αυτό το σενάριο είναι ότι η διαδικασία «μονιμοποίησης» ορισμένων, τουλάχιστον, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ έγιναν μέσω ΑΣΕΠ με το 164/2006 Προεδρικό Διάταγμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου.

 

-Το «κακό σενάριο» προβλέπει την απόλυση του προσωπικού και ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατέχει. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν, ενώ η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει και υπέρογκες αποζημιώσεις, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη.

 

Εμπλοκή όμως ανακύπτει και στην ένταξη του προσωπικού που θα τεθεί τελικά σε εφεδρεία στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Κι αυτό γιατί ο εφαρμοστικός για το Μεσοπρόθεσμο νόμος κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό», γεγονός που ερμηνεύεται ότι στην εφεδρεία θα πρέπει να ενταχθούν υπάλληλοι που πλεονάζουν με βάση τις οργανικές θέσεις των φορέων του Δημοσίου. Στη ρύθμιση αυτή βασίστηκαν και οι διοικήσεις των 151 φορέων οι οποίες αρνήθηκαν να αποστείλουν λίστες με ονόματα ή απέστειλαν μόνον τις κενές οργανικές θέσεις και το προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς.

Εν τω μεταξύ μάλλον άβολα πρέπει να ένιωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ακούγοντας, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητά από όλους να μην αναμοχλεύουν τα πάθη.

 

Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι δεν έχει να πληρώσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων και ότι εάν δεν καταφέρει να πουλήσει μέρος της περιουσίας του δεν πρόκειται να το καταβάλει κι ας τον συλλάβει ο Βενιζέλος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας μάλιστα παράλληλα ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε.

 

Η τοποθέτησή του αυτή, πέραν του ότι κέρδισε τον χαρακτηρισμό «τηλεοπτικό σόου», ενόχλησε και το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θεωρήθηκε ότι έμμεσα ενισχύει το κίνημα «Δεν πληρώνω».

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα και για να μην ξεφύγει η κατάσταση ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και φυσικά και προς τον κ. Πάγκαλο.

 

«Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας, γιατί είμαστε σε κομβικό σημείο, σε μια κρίσιμη μάχη.

Να συμβάλουν όλοι, λοιπόν, στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλιώς, μόνο τον εαυτό μας πληγώνουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε ως καθήκον όλοι  και κυβέρνηση και κόμματα και κοινωνικοί εταίροι και Δικαιοσύνη και πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας με ένταση ότι «οι κραυγές και οι κορόνες δεν ωφελούν κανέναν, ούτε από τα άλλα κόμματα, ούτε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν πρέπει να καπηλεύεται κανένας τον πόνο του ελληνικού λαού, τον οποίο εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Και τον αισθανόμαστε περισσότερο από όσους φωνάζουν, γιατί εμείς υπεύθυνα παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν μέγιστη ψυχική δύναμη και όχι την ευκολία της φυγόπονης μεγαλοστομίας. Δεν χρειάζεται κανένας να αναμοχλεύει τα πάθη».

 

 

 

 

 

 

13/10: Ημερομηνία κλειδί

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθεί μάλλον στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το