Photo Gallery, Πολιτική

ΝΔ: Συναίνεση μόνο στους στόχους

Κριτική σε Σαμαρά από τον πρόεδρο

του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Mηταράκης στο Βloomberg: Ναι στους στόχους, όχι στα κυβερνητικά μέτρα

«Στους βασικούς στόχους, στη μείωση ελλείμματος και χρέους, συμφωνούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και την έκκληση των Ευρωπαίων εταίρων προς τις πολιτικές δυνάμεις για «εθνική ενότητα».

Απέφυγε να τοποθετηθεί για την προϋπόθεση υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, που θέτουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του δανείου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να οδηγήσει σε ακυβερνησία επέμεινε ότι η Ν.Δ. “δεν βλέπει τίποτα άλλο πέραν της αυτοδυναμίας”

Αναφορικά με τη θνησιγενή επιχείρηση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι όλα τα στελέχη του κόμματος συμφωνούν με τους χειρισμούς Σαμαρά και δεν υπήρξε κανείς που να του διαμήνυσε ότι θα έπρεπε να είχε πάει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως δέχτηκε συγκυβέρνηση όταν διαφωνεί επί της ουσίας με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι “ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να μην είναι πρωθυπουργός”. Ερωτηθείς αν το πρόβλημα ήταν ο Γ. Παπανδρέου ή η εφαρμοσμένη πολιτική, είπε ότι η Ν.Δ. έθεσε όρο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση και του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, στη Βουλή. “Αλλο θέμα” ήταν η απάντησή του σε ερώτηση που δέχτηκε για το θέμα.

Εν τω μεταξύ με την έκφραση «δεν μπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα, να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας», υποδέχθηκε τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, προανήγγειλε ότι θα συζητήσει για το θέμα αυτό με τη Ν.Δ.

«Επιθυμώ την υποστήριξη των συντηρητικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σ΄ αυτό πρέπει να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει στη συνέντευξη του στους Financial Times της Γερμανίας.

Εξάλλου στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το Μνημόνιο Ι και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Εξυγίανσης επέμεινε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Νότης Μηταράκης μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα, αλλά όχι με το μείγμα των κυβερνητικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων.

«Για να υποστηρίξουμε το Μεσοπρόθεσμο θα χρειαζόταν πρώτα ισορροπημένος προϋπολογισμός, επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη το κυβερνών κόμμα εστιάζει στην φορολόγηση των πολιτών μια στρατηγική που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

«Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλά το έλλειμμα είναι άνω του 15% στο πρώτο πεντάμηνο παρά δρακόντεια μέτρα που οι Έλληνες υπέστησαν. Υποστηρίζουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά το μείγμα οικονομικής πολιτικής δεν είναι αποτελεσματικό» επισήμανε, ενώ ζήτησε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν και όχι υποσχέσεις από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ερωτηθείς για την αρνητική στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της συναίνεσης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησαν και έξι ώρες αργότερα ο κ. Παπανδρέου απέσυρε την πρότασή του λόγω πιέσεων μέσα στο κόμμα του. «Εμείς δεν μπλοκάρουμε την εφαρμογή του προγράμματος, δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους» δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι η ΝΔ έχει στηρίξει σειρά μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το