Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Να παραχωρηθούν στο Δήμο Βόλου κοινόχρηστοι χώροι της Βαμβακουργίας

Αίτημα προς τον ΟΕΚ, χωρίς να θίγονται οι εργατικές κατοικίες που προγραμματίζονται

Ο σχεδιασμός είναι ένταξη στο ΕΣΠΑ και ανάπλαση-αναβάθμιση της περιοχής

Την παραχώρηση της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων του οικοπέδου της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.» στο Δήμο Βόλου, ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς την πρόεδρο του ΟΕΚ κ. Γ. Κωτίδου, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και ενδεχομένως, συμπληρωματικά, η εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για «αντισταθμιστικά» έργα στην περιοχή, μετά από την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Όπως σας είναι ήδη γνωστό, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αφαίρεσε από την περιοχή μας τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων δυσάρεστων επιπτώσεων που έχει για την ανάπτυξη της πόλης μας και ολόκληρης της Θεσσαλίας, ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί και εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή όπου βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.».

Η έκταση του πρώην εργοστάσιου «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.» ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στην πραγματικότητα δε, εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης, προκαλώντας προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για αστικές αναπλάσεις και ειδικότερα για ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.», που βρίσκεται στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας, προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση, ωστόσο, της Βαμβακουργίας, είναι απαραίτητη η συνεργασία μας με τον ΟΕΚ, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί απαραίτητο όρο για την εξασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ.

Είναι γνωστό ότι η υπηρεσία σας είχε συντάξει μελέτη και είχε προγραμματίσει την ανέγερση 264 κατοικιών στο οικόπεδο της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.», έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο Οικισμού ΟΕΚ ΒΟΛΟΣ ΧΙΙΙ (πρώην Βαμβακουργία Βόλου).

Η ανωτέρω μελέτη έχει συνταχθεί το Δεκέμβριο του 2007 και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας με την υπ’ αριθμ. 135/2008 απόφασή του. Στη μελέτη αυτή αποτυπώνονται με ακρίβεια οι Κοινόχρηστοι Χώροι που βρίσκονται πέριξ και ανάμεσα στις κατοικίες.

Όπως με ενημερώσατε τηλεφωνικώς, ο ΟΕΚ μπορεί μεν να εξασφαλίσει κάποιες πιστώσεις για την ανέγερση περιορισμένων, έστω, σε πρώτη φάση, κατοικιών στην έκταση της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.», αδυνατεί ωστόσο να εξασφαλίσει πιστώσεις για την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου και τη διαμόρφωση των Κοινόχρηστων Χώρων.

Επειδή αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ, θα «ανοίξουν» προσκλήσεις με αντικείμενο τις αναπλάσεις Κοινοχρήστων Χώρων, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές όπου υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και εστίες ρύπανσης, θεωρούμε αναγκαίο Δήμος και ΟΕΚ να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής του πρώην εργοστασίου Βαμβακουργίας.

Προτείνουμε, λοιπόν, ο ΟΕΚ να παραχωρήσει κατά χρήση στο Δήμο Βόλου τις εκτάσεις πέριξ και ανάμεσα στις κατοικίες που, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, αποτελούν Κοινόχρηστους Χώρους, προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και ενδεχομένως, συμπληρωματικά, την εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για «αντισταθμιστικά» έργα στην περιοχή μας, μετά από την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, στην προσπάθειά μας να αντλήσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ.

Περιμένουμε, για το σκοπό αυτό, να ορίσετε συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να συζητήσουμε, και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τις διαδικαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασής μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γκάζι: Νέο βίντεο από το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα νέο βίντεο από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Γκάζι που…

23 Δεκεμβρίου 2023

Νέα στοιχεία για τον μακελάρη της Πράγας: Μετέφερε τα όπλα σε θήκη κιθάρας – Πώς σώθηκε η μητέρα του

Βυθισμένη στο πένθος είναι η Τσεχία μετά τη φονική επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην…

23 Δεκεμβρίου 2023

Νεκρός 22χρονος – ΙΧ εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Την τελευταία του πνοή άφησε στην άσφαλτο νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/12), ένας 22χρονος…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ντοκουμέντο από το έγκλημα στα Καλύβια – Αυτά είναι τα μαχαίρια με οποία σκότωσε τον πατέρα του ο 16χρονος

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, ο 16χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης επέστρεψε στο σπίτι…

23 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Περρής για τον γάμο των ομοφυλόφιλων: Είναι ένα ζήτημα ισότητας των πολιτών, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Γιώργος Περρής μίλησε για την καριέρα του, τις επαγγελατικές του συνεργασίες, τις αναμνήσεις από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έκοψαν με συνοπτικές διαδικασίες υποψήφια αντίπαλο του Πούτιν για την προεδρία – Είναι κατά του πολέμου

Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ρωσίας η ανεξάρτητη πολιτικός…

23 Δεκεμβρίου 2023