Το βήμα του πολίτη

Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων

Ο κ. Κώστας Μιχαλάκης, εκπαιδευτικός, γράφει:

«Η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου έχει οριστεί από την ΟΛΜΕ ως ημέρα κινητοποιήσεων ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στη Μαγνησία θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας από τις 9 ώς τις 11 και κατόπιν, με πούλμαν, οι εκπαιδευτικοί όλης της Θεσσαλίας θα συγκεντρωθούν στη Λάρισα, όπου και θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ενώ έχουν κηρυχθεί και οι ανάλογες στάσεις εργασίας.

Θεωρούμε πως πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι οι κινήσεις του υπουργείου δεν εντάσσονται σε κάποια προσπάθεια εξορθολογισμού, όπως αρχικά διατυμπανιζόταν, αλλά υποτάσσονται στις επιταγές του ΔΝΤ και του μνημονίου, στις πολιτικές λιτότητας που διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Τι θα σημαίνει λόγου χάρη η κατάργηση π.χ. του Γυμνασίου Πτελεού ή του αντίστοιχου της Τσαγκαράδας; Θα σημαίνει περισσότερες δυσκολίες για τα παιδιά, χειροτέρευση των συνθηκών μάθησης και, πιθανά, κινδύνους από τις πολλές μετακινήσεις.

Τι θα σημαίνει η κατάργηση μερικών ΕΠΑΛ στην περιοχή της Μαγνησίας για τους εκπαιδευτικούς; Θα σημαίνει αντίστοιχα και την κατάργηση πολλών οργανικών θέσεων, και τη μετακίνησή τους σε άλλους νομούς ή και σε άλλες υπηρεσίες.

Μακάρι να ήταν όμως μόνο αυτά! Δε φτάνουν οι μειώσεις μισθών που έχουμε υποστεί το 2010, έρχονται και νέες, είτε ονομαστικές με το νέο μισθολόγιο, είτε κρυφές, με τις ανατιμήσεις που ήδη υπάρχουν σε όλα τα είδη και προϊόντα. Να μη μιλήσουμε για τις προτάσεις του υπουργείου για το νέο Λύκειο, οι οποίες είναι το λιγότερο επικίνδυνες, ή για την κατάργηση μιας σειράς θεσμών, όπως η ΠΔΣ, τα αθλητικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης…

Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Η κινητοποίηση αυτή, η πρώτη της νέας χρονιάς, είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξουμε την αντίδρασή μας σε όλα αυτά τα μέτρα.

Σίγουρα δεν αρκεί! Σίγουρα χρειάζονται κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, πολύμορφες και γεμάτες φαντασία και ζωντάνια. Σίγουρα χρειάζεται ενημέρωση και κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών.

Από κάπου όμως πρέπει να γίνει μια αρχή. Ας είναι αυτή η αρχή την Παρασκευή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το