Photo Gallery, Πολιτική

Νέο deal, ώθηση στην ανάπτυξη

Συμφωνία HP-COSCO-TΡΑΙΝΟΣΕ για διακίνηση προϊόντων μέσω Πειραιά

Στρατηγική εμπορική συμφωνία, που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ελληνικό σιδηροδρόμο  και αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του παρουσίασαν την Τετάρτη (χθες) στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, η Hewlett Packard (HP), η COSCO και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υποδομών – Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι του Ικονίου από την ΕΡΓΟΣΕ, η HP έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) «για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του χρόνου».

Όπως αναφέρεται, «αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά», έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών.

Ακολούθως, τα προϊόντα της HP από τον Πειραιά θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι επιπτώσεις από αυτή την συνεργασία «θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία καθιερώνεται ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή».

Το deal συμπίπτει με την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής του Νέου Ικονίου, που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα «και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη», όπως σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

«Η επιλογή του Πειραιά από την COSCO και την ΗΡ ως κεντρικού λιμανιού διανομής των προϊόντων της εταιρίας θα έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του λιμανιού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των οδικών μεταφορών και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της» σημειώνουν τα δύο υπουργεία.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το εν λόγω deal «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρίες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή».

«Μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας» σημειώνεται.

Το πλαίσιο της συμφωνίας παρουσίασαν στον κ. Σαμαρά αντιπροσωπεία της HP, με επικεφαλής τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΗΡ, κ. Τόνι Πρόφετ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του PCT της COSCO, κ. Φου Τσενγκ Κιου Φου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών – Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Δήλωση Σαμαρά

Σε δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αναφέρονται:

«Θέλω να πω ότι η σημαντική συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ. Να το πω διαφορετικά, το λιμάνι θα βοηθάει το τραίνο και το τραίνο θα βοηθάει το λιμάνι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτή είναι μια εξέλιξη σημαντική, γιατί δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του λιμανιού και του τραίνου. Το τραίνο, επομένως, θα μας δώσει αυτή τη δύναμη και το λιμάνι το ίδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα, φιλική στις επενδύσεις. Και μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης, προφανέστατα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Πιστεύω ότι η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, όταν η παραγωγική της μηχανή εκσυγχρονίζεται δυναμικά, όπως δείχνει αυτή η σημαντική απόφαση που πήραν αυτοί οι τρεις εταίροι μεταξύ τους. Και όπως πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης που μπορεί να κερδίσει συμμάχους επιχειρηματικούς, αγορές επιχειρηματικές, προκειμένου να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί.

Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο υπουργούς και τους εκπροσώπους των εταιρειών, που δίνουν αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Αντίδραση ΚΚΕ

“Η ανάπτυξη που υπόσχεται ότι θα φέρει ο πρωθυπουργός είναι η ίδια με αυτήν που έφερε η Cosco στο λιμάνι: των μισθών πείνας και της εργασιακής κόλασης. Μόνο αυτή την ανάπτυξη που φέρνει εξαθλίωση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο μπορούν να εξασφαλίσουν και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται την καπιταλιστική κερδοφορία, ανταγωνιστικότητα και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ”, αναφέρει το ΚΚΕ.

“Τα λιμάνια και οι υποδομές μπορούν να υπηρετήσουν μια ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων μόνο αν ανήκουν μαζί με όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στο λαό, σε μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και της πλουτοκρατίας”, επισημαίνει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το