Οικονομία

Νέο τοπίο στα εργασιακά

Ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις


ΑΘΗΝΑ, 3.

Η υποβολή αιτιολογικής έκθεσης προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), το οποίο γνωμοδοτεί για την ορθότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, τονίζεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο που απέστειλε προς τους επιθεωρητές Εργασίας ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλης Χάλαρης.

Στην εγκύκλιο εξειδικεύεται η διαδικασία υποβολής της κοινής αιτιολογικής έκθεσης προς το ΣΚΕΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τονίζεται ότι «την αιτιολογική έκθεση πρέπει να την υπογράφει, εκτός από τον εργοδότη και το επιχειρησιακό σωματείο, και αν δεν υπάρχει, το κλαδικό σωματείο ή η αντίστοιχη ομοσπονδία».

Σύμφωνα με το νόμο 3899/17.12.2010, οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζουν τις αμοιβές, τον αριθμό των θέσεων εργασίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις της μερικής απασχόλησης της εκ περιτροπής εργασίας και της διαθεσιμότητας.

Οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας είναι δυνατόν να αποκλίνουν από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά όχι σε επίπεδα κατώτερα από εκείνο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου κρίθηκε αναγκαία, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του νέου νόμου υποβλήθηκαν -μονομερώς από τους εργοδότες- στα κατά τόπους αρμόδια όργανα του ΣΕΠΕ αιτιολογικές εκθέσεις για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, (όπως στους νομούς Σερρών και Ηλείας) προέβλεπαν αποδοχές πολύ κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης, ότι «οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νομίμων αποδοχών», για την οποία ο νόμος προβλέπει ακόμη και την αυτόφωρη διαδικασία.

Είκοσι εργοδότες άλλαξαν χρόνο

στο Αυτόφωρο για το δώρο Χριστουγέννων

Ημέρα του… εργοδότη ήταν η τελευταία μέρα του χρόνου για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς τουλάχιστον είκοσι άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους.

Τελείως διαφορετική ήταν η εικόνα την πρώτη μέρα του χρόνου στην Εισαγγελία της Αθήνας, με το μεταναστευτικό πρόβλημα σε πρώτο πλάνο, αφού δεκάδες ήταν οι μετανάστες – κυρίως από ασιατικές χώρες – που συνελήφθησαν για παραβάσεις των σχετικών νόμων, όπως παράνομη είσοδος και παράνομη έξοδος από τη χώρα, με πλαστά πιστοποιητικά.

Τόσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όσο και ανήμερα στα Αυτόφωρα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, όπου οδηγήθηκαν για να δικαστούν όλοι οι συλληφθέντες, γινόταν το αδιαχώρητο.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους ζήτησαν το τριήμερο, που ορίζει ο νόμος, για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, όταν οδηγήθηκαν οι πρώτοι συλληφθέντες εργοδότες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την καταβολή δώρου, το οποίο έπρεπε να έχει δοθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και το αργότερο μέχρι την παραμονή του νέου χρόνου.

Αρκετοί από τους εργαζομένους οι οποίοι είχαν κάνει τις σχετικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας κατέφτασαν στην Εισαγγελία της Αθήνας και επιτέθηκαν φραστικά στους εργοδότες τους.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον των συλληφθέντων για παραβάσεις της σχετικής με την καταβολή δώρου υπουργικής απόφασης και τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Ήπια η κατάσταση στο γραφείο του εισαγγελέα ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που δεν προσήχθησαν στην Εισαγγελία συλληφθέντες για παράνομο τζόγο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το… ποδαρικό

Δεκάδες παράνομοι μετανάστες που συνελήφθησαν με πλαστά έγγραφα έκαναν Πρωτοχρονιά στην Εισαγγελία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συλληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το… ποδαρικό ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο γραφείο του εισαγγελέα ποινικής δίωξης το έκανε ένας νεαρός, που συνελήφθη για απόπειρα ληστείας και ήταν η πρώτη συνοδεία κρατούμενου για το 2011.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στα στοιχεία της δικογραφίας, ο νεαρός κινείτο πεζός όταν προσπάθησε να αρπάξει την τσάντα μιας 50χρονης, στο κέντρο της Αθήνας.

Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ληστείας (κακούργημα), παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή και κρατείται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το