Τοπικά

Αυξήσεις μέχρι 20% στις τιμές εισιτηρίων του Aστικού ΚΤΕΛ

Νέο κόστος εισιτηρίων από προχθές – Αυξήσεις και στο Yπεραστικό ΚΤΕΛ

Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, που φτάνουν ακόμη και το 20%, ισχύουν από προχθές Κυριακή λόγω της υπουργικής απόφασης που πάρθηκε στις 24 Δεκεμβρίου. Το μπλε εισιτήριο θα κοστίζει πλέον 1,10 ευρώ από 0,90 λεπτά που ήταν η τιμή πώλησης μέχρι πρότινος. Επίσης αυξήθηκαν μέχρι και 15%-20% τα εισιτήρια στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ενώ πιο ακριβή είναι από το περασμένο Σάββατο και η μετακίνηση με το ταξί. Παράλληλα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν ήδη οι οδηγοί επί της εθνικής οδού Αθήνας-Λαμίας λόγω αύξησης των τιμών στα διόδια.

Αντιμέτωποι με νέες, αυξημένες, τιμές είναι από προχθές οι επιβάτες των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, αλλά και πανελλαδικά στο πλαίσιο υπουργικής απόφασης.

Η Συνομοσπονδία των Αστικών ΚΤΕΛ πρότεινε στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κάποιες αυξήσεις λόγω φόρων και αυξημένου κόστους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το υπουργείο ζητούσε μεγαλύτερη αύξηση προφανώς για να εισπράττει μεγαλύτερα έσοδα από το ΦΠΑ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της συνομοσπονδίας, αφού αυτό θα επέφερε την κάμψη της επιβατικής κίνησης.

Στην Α’ Ζώνη, δηλαδή εντός πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, οι νέες τιμές έχουν ως εξής: Το μπλε εισιτήριο πωλείται στο 1,10 ευρώ από 0,90 λεπτά, το κόκκινο εισιτήριο (μαθητών και πολυτέκνων) 0,60 λεπτά από 0,50 λεπτά, το μοβ εισιτήριο (φοιτητικό) 0,80 λεπτά από 0,70 λεπτά.

Στη Β’ Ζώνη, δηλαδή περιοχές, όπως Αγριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες, Αλυκές, Λεχώνια, οι νέες τιμές έχουν ως εξής: Το κανονικό εισιτήριο 1,50 ευρώ από 1,30 ευρώ, το καφέ εισιτήριο 0,75 λεπτά από 0,65 λεπτά και το κίτρινο εισιτήριο για τη Β’ Ζώνη 1,10 ευρώ από ένα ευρώ.

Αυτή τη στιγμή το Αστικό ΚΤΕΛ αριθμεί περίπου 150 εργαζόμενους, ενώ ο στόλος των λεωφορείων ανέρχεται στα 54.

Για το 2011 δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δρομολόγια.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Τρύφων Πλαστάρας σημείωσε πως οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έχουν πανελλαδική ισχύ και εντάσσονται στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Υποδομών. Οι τιμές των εισιτηρίων παρέμεναν σταθερές τα τρία τελευταία χρόνια.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως μια σειρά από άλλους παράγοντες οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή. Πρώτος παράγοντας ήταν η διαδοχική αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα από το 9% να φτάσουμε στο 13%. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης. Πριν τρία χρόνια το πετρέλαιο κίνησης πωλούταν στα 0,70 λεπτά το λίτρο και τώρα βρίσκεται στο 1,40 ευρώ. Μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής, όταν εμείς σαν Υπεραστικό ΚΤΕΛ προμηθευόμαστε μηνιαίως 150 τόνους πετρέλαιο κίνησης. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις στα ανταλλακτικά και το κόστος επισκευής και συντήρησης των λεωφορείων.

Ο κ. Πλαστάρας συμπλήρωσε πως, ενώ πληρώνουμε κανονικά τους φόρους και καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, το Κράτος, αλλά και άλλοι φορείς που εποπτεύει, μας οφείλουν σαν Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου 1.000.000 ευρώ. Μόνο από το πρόγραμμα Συν-κοινωνία μας οφείλονται 350.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως εμείς δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία απόλυση, ενώ καταβάλλουμε κανονικά τους μισθούς και τα δώρα μαζί με τα επιδόματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η επιβατική κίνηση δεν έχει επηρεαστεί λόγω της κρίσης. Μάλιστα τα Χριστούγεννα παρατηρήθηκε και μια μικρή αύξηση.

Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Νέες τιμές έχουμε στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου. Πιο αναλυτικά η τιμή του εισιτηρίου για την Πάτρα διαμορφώνεται στα 26,80 ευρώ από τα 24,60 ευρώ, δηλαδή αύξηση γύρω στο 8%, και για τα Τρίκαλα στα 13,70 ευρώ από 12,60 ευρώ, επίσης 8% αύξηση.

Σταθερές παραμένουν οι τιμές για Αθήνα (25,10 ευρώ), Θεσσαλονίκη (16,90 ευρώ) και Λάρισα (5,10 ευρώ).

Επίσης αυξήθηκαν γύρω στο 15%-20% οι τιμές των εισιτηρίων και για τα δρομολόγια εντός Μαγνησίας. Ενδεικτικά οι νέες τιμές των εισιτηρίων για κάποιες περιοχές έχουν ως εξής: Τρίκερι 7,60 ευρώ, Αλμυρός 3,30 ευρώ, Μακρινίτσα 1,60 ευρώ, Ζαγορά 4,30 ευρώ, Αργαλαστή 3,70 ευρώ, Πτελεός 5,5 ευρώ. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις κυμαίνονται στα 30 λεπτά περίπου.

Στα ταξί

Κατά έξι λεπτά αυξήθηκε από το περασμένο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου, το κόστος της ελάχιστης διαδρομής με το ταξί λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 11% σε 13%.

Πιο ακριβά πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου τη μετακίνηση με το ταξί οι επιβάτες.

Πιο αναλυτικά το νέο τιμολόγιο για την ελάχιστη διαδρομή βρίσκεται στα 3,39 ευρώ από 3,33 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, ενώ η πτώση της σημαίας ανήλθε από το 1,05 ευρώ στο 1,08 ευρώ. Επίσης η μονή ταρίφα κοστολογείται στα 0,68 λεπτά από 0,66 λεπτά, η διπλή ταρίφα στο 1,19 ευρώ από 1,16 ευρώ, για κάθε αποσκευή άνω των δέκα κιλών στα 0,40 λεπτά από 0,38 λεπτά.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αυξάνουν τα κόμιστρα. Τον περασμένο Ιούλιο είχε υπάρξει αύξηση στις τιμές λόγω της εισαγωγής του κλάδου στο συντελεστή ΦΠΑ του 11%.

Αυξήσεις αναμένονται και στον ΟΣΕ. Χθες στον ΟΣΕ του Βόλου δεν είχε σταλεί ενημερωτικό δελτίο με τις νέες τιμές των δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα αγγίζουν ακόμη και το 50%.

Τα διόδια

Νέες τιμές στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας ισχύουν από προχθές Κυριακή. Τις αυξήσεις των διοδίων ανακοίνωσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες παραχώρησης Νέας Οδός και Κεντρική Οδός.

Οι νέες τιμές των διοδίων έχουν ως εξής: Διόδια Αφιδνών: δίκυκλα 1,40 ευρώ, Ι.Χ. 2,05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 5,20 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 7,25 ευρώ.

Διόδια Θηβών: δίκυκλα 1,70 ευρώ, Ι.Χ. 2,05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6,25 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8,80 ευρώ.

Διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1,65 ευρώ, Ι.Χ. 2,40 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6,10 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8,50 ευρώ.

Διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1,10 ευρώ, Ι.Χ. 1,55 ευρώ, μεσαία φορτηγά 3,95 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 5,55 ευρώ.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το