Πολιτική

Νέοι συσχετισμοί

Μπορεί τα μέσα σταθερής τροχιάς να μπήκαν και πάλι στις ράγες μετά την επιστράτευση των εργαζομένων, ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται σε ναρκοπέδιο: νέα απεργιακά μέτωπα ανοίγουν τις επόμενες εβδομάδες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν νέο ψαλίδι στις αποδοχές τους, ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δημιουργία θέσεων εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν στόχους. Επιπλέον, στην κυβερνητική ατζέντα μπήκε και πάλι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετά τα χτυπήματα σε Συγγρού και Mall.

Το χτύπημα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και στο Mall Athens επανέφεραν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην πρώτη γραμμή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε κορυφαίες θέσεις της κυβερνητικής ατζέντας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μεγάλο «τυφλό χτύπημα».

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο ΒΗΜΑ 99,5 o κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όλοι έχουν υποστεί θυσίες, ωστόσο, η πορεία που ακολουθείται «είναι ο δικαιότερος τρόπος κατανομής των θυσιών και ο μόνος τρόπος η κοινωνία να διώξει το τέρας της ανεργίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια παρέκκλισης. Είναι δύσκολη φάση για όλους μας, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος» τόνισε.

Αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν από τη ΔΗΜΑΡ στο θέμα της επιστράτευσης, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το θέμα υπερδιογκώθηκε και ότι σε κάθε περίπτωση και η Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούσε ότι κάτι έπρεπε να γίνει.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μένει άπραγη βλέποντας την κοινωνία σε ομηρία» κατέληξε.

Ήδη, πάντως, οι αγρότες ξεκινούν κινητοποιήσεις, ενώ στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας επικρατεί αναβρασμός. Συλλαλητήριο γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.

Κομβικό θεωρείται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στο οποίο θα κριθεί και το σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Τέλος, το κρισιμότερο ζήτημα παραμένει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι αν δεν αναδιοργανωθεί η φορολογική διοίκηση, τα βάρη θα πέσουν και πάλι σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ο πρωθυπουργός με την απόφασή του για πολιτική επιστράτευση και επίταξη, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος.

Οι δυο άνδρες συνομίλησαν και ο κ. Βενιζέλος τού ανέφερε ότι στηρίζει την απόφασή του, με το σκεπτικό ότι είναι μια ήπια λύση, ενώ κύκλοι της Ιπποκράτους προσθέτουν ότι υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διάλογου και θέλουν να δουλέψουν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δήλωσε πως οι επιλογές που στρέφουν την κοινωνία κατά των εργαζομένων, πλήττουν την αξιοπιστία του εργατικού κινήματος μέσα στην κοινωνία και μίλησε για απαράδεκτη και αδιανόητη πρόκληση.

Ως εκ τούτου, μένει να αξιολογηθεί στην πορεία εάν θα έχει κέρδη ή ζημίες, καθώς θα κριθεί στην πράξη η απόφαση της κυβέρνησης, με την επίδοση των φύλλων επιστράτευσης.

Προβληματισμός υπάρχει για την επαμφοτερίζουσα στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία αν και συμμετέχει στην κυβέρνηση, έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση του πρωθυπουργού και εμμένει σε μια συμβιβαστική λύση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αιχμή που άφησε ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Φ. Κουβέλη.

 Η σκληρή γραμμή

Η απόφαση για επιστράτευση και επίταξη ελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, αλλά και στενούς του συνεργάτες, όπως τους κ.κ. Δ. Σταμάτη (υπουργό Επικρατείας) και Χρ. Λαζαρίδη, επελέγη, αφού σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπόψη και μετρήσεις, η σκληρή γραμμή.

Ο κ. Χατζηδάκης εκλήθη έκτακτα στις εννέα το πρωί στο πρωθυπουργικό γραφείο και έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε τους συνδικαλιστές για εκβιασμό και επεσήμανε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί», ενώ είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης.

Η απάντηση ήταν άμεση και σκληρή από τους απεργούς.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι  γίνονταν συζητήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά λόγω της αδιαλλαξίας των απεργών, αποφασίστηκε να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας και έτσι, περίπου στη μια το μεσημέρι εκδόθηκε η απόφαση για επιστράτευση και επίταξη.

«Η δική τους αδιαλλαξία μάς έφθασε μέχρι εδώ. Εμείς εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης με τα σωματεία» έλεγαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και εκτιμούν ότι σύντομα θα «ξεφουσκώσει» η κινητοποίηση.

Γι’ αυτό προβάλλουν το επιχείρημα ότι «όταν ο εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος με το φύλλο της επιστράτευσης και με την προοπτική να έχει αντίκτυπο στη δουλειά του, θα το ξανασκεφθεί» και αναμένουν στην κυβέρνηση γρήγορα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Τα υπόγεια ρεύματα στη φρουρά Σαμαρά

Το σκηνικό θυμίζει κάπως το στιλ του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρέπεμπε στο μοντέλο οργάνωσης του Οβάλ Γραφείου και την εν γένει διάρθρωση των προσώπων γύρω από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου: Ένας ισχυρός παράγων δίπλα στον πρόεδρο – προσωπικός φίλος του πάντα, μετά κάποιοι άλλοι επίσης ισχυροί αλλά όχι και τόσο, λίγο παρακάτω ένα άλλο στρώμα αξιωματούχων μικρότερης επιρροής.

Όλα αυτά ανά πάσα στιγμή υπό αίρεση και σε κλίμα διασταυρούμενων διαγκωνισμών.

Έως τώρα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπήρχε ένα κουαρτέτο ισχυρών παραγόντων με… τρία άτομα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Ο τέταρτος, για να συμπληρωθεί το σχήμα, είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά δεν ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντα του κυβερνητικού συντονιστή εξ ονόματος του πρωθυπουργού. Δίπλα τους και ανάμεσά τους κινούνται άλλα πρόσωπα με λιγότερες εξουσίες, αλλά όχι και λιγότερες φιλοδοξίες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο περιβάλλον Σαμαρά, ενώ τα «τέσσερα πόδια του τραπεζιού» εμφανίζονται ίσα, δεν είναι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο γερό είναι πλέον ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Τηρουμένων των αναλογιών είναι ο Χάρης Παμπούκης και ο Παύλος Γερουλάνος στη συσκευασία του ενός για το Σαμαρά.

 

Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής δίνει προβάδισμα 1,7% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 22,9%, ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%, Χρυσή Αυγή 10,5%, ΠΑΣΟΚ 7,2%, ΚΚΕ 5,5%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%.

Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 6,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 14,6%. Η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο 42% και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται από τον Αλέξη Τσίπρα κατά 17,7% (46,9% ο κ. Σαμαράς και 29,2% ο κ. Τσίπρας).

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο ερώτημα αν η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα τώρα. Το 52,5% απαντά αρνητικά και το 45,5% θετικά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία (44,2%) θεωρεί ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ. Σαμαρά είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, ενώ μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 33,1%.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 22-24 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.019 ατόμων άνω των 18 ετών. Μέγιστο σφάλμα 3,07% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με 1,1% συγκεντρώνοντας το 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%.

Μιάμιση μονάδα προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, καθώς συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 23,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 8,6%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΚΚΕ 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 4,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΜRΒ, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 44% των ερωτηθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας από το 26%, ενώ κανέναν από τους δύο επιλέγει το 27,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει και τις θετικότερες γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το