Photo Gallery, Τοπικά

Νέοι επιχειρηματίες κόντρα στα προβλήματα

Με σκοπό την προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμοι για τη συγκρότηση ενός ισχυρού επιχειρηματικού πυρήνα εντός του Νομού, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεκάδες νέοι επιχειρηματίες, μέλη ήδη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον και συστρατεύονται, με σκοπό να συγκροτήσουν το Επιμελητήριο Νέων.

Ο θεσμός του Επιμελητηρίου των Νέων Επιχειρηματιών είχε ξεκινήσει το 2005, αλλά είχε περιπέσει σε αδράνεια για μια οκταετία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τις ελλείψεις των υποδομών στοχεύουν να αναδείξουν μεταξύ άλλων οι νέοι επιχειρηματίες της Μαγνησίας, που προχωρούν στη συγκρότηση του Επιμελητηρίου Νέων Επιχειρηματιών.

«Οφείλω να ομολογήσω πως είναι τιμή μου, να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Επιμελητηρίου Νέων. Μαζί με άλλους 5-6 νέους επιχειρηματίες αποφασίσαμε να προβούμε και πάλι στην ενεργοποίηση του Επιμελητηρίου Νέων. Το καταστατικό του ορίζει κάποιες δράσεις, όμως στόχος μας είναι αυτό να μην έχει όρια, να υπάρχει η όρεξη εκ μέρους μας, ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα», τονίζει ο επιχειρηματίας, κ. Βασίλης Χριστοδουλιάς.

Στο Επιμελητήριο Νέων Επιχειρηματιών μπορούν να εγγραφούν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ηλικίας 18-40 χρόνων. Θα έχει ενημερωτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα, θα συνεργάζεται και με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής, θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιμελητηρίου, αλλά με άλλη τακτική και άλλη σκέψη. Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρηματίες από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, βιοτεχνία, βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες).

«Το Επιμελητήριο των Νέων θα έχει περισσότερο οργανωτικό χαρακτήρα. Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια ανοιχτή κοινωνία, έτσι θα χωριστούμε σε ομάδες, με σκοπό να υλοποιηθούν διάφορες δράσεις. Μία ομάδα θα ασχολείται με το εμπόριο, μία με τη μεταποίηση, μία με τις υπηρεσίες και μία με τον τουρισμό. Με αυτές δεν θα ασχοληθούν μόνο τα εκλεγμένα μέλη του Επιμελητηρίου Νέων αλλά και άλλοι άνθρωποι, γνώστες των εκάστοτε αντικειμένων, θα είναι διευρυμένες και θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μπορεί κάποιος νέος επιχειρηματίας, να μην είναι εκλεγμένος, αλλά να είναι γνώστης ενός αντικειμένου. Μετά χαράς να βοηθήσει την ομάδα», σχολιάζει ο κ. Χριστοδουλιάς.

Ο επιχειρηματίας κ. Μάριος Κονταράτος υποστηρίζει: «Κατά τη γνώμη μου όποιος θέλει να ενημερωθεί, με σκοπό να ανοίξει μία νέα επιχείρηση, ενημερώνεται. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι νέοι επιχειρηματίες έχουμε καταντήσει λογιστές, υπάλληλοι, αφεντικά, απ’ όλα. Πρέπει να ξέρεις τα πάντα, για να μπορείς να ανταποκριθείς στις δυσκολίες της εποχής. Πρέπει περισσότερο μέσω του Επιμελητηρίου των Νέων, να σταθούμε κοντά στους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες».

Όσον αφορά στους νέους, έλλειμμα ενημέρωσης υπάρχει στις επενδύσεις, το πώς να ξεκινήσει μια επιχείρηση. «Γι’ αυτό και το Επιμελητήριο των Νέων θα αναλαμβάνει να ενημερώνει όσους επιθυμούν να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση για τυχόν χρηματοοικονομικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν, καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιχείρηση που επιθυμούν να ανοίξουν. Ακόμη, όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούν να ενημερώνονται για νέα αντικείμενα, που δεν υπάρχουν στην πόλη μας», σημειώνει ο ίδιος.

Ανάμεσα στους στόχους του Επιμελητηρίου είναι η έμφαση στα τοπικά προϊόντα, που δεν είναι μόνον τα αγροτικά, αλλά και η ενεργοποίηση των κεφαλαίων της περιοχής μας, που είτε είναι σε ύπνωση, είτε σε αδράνεια.

«Θέλουμε να αναδειχθεί ο τοπικός χαρακτήρας του Επιμελητηρίου, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, να λειτουργούμε ως μία ομάδα ενίσχυσης», λέει ο κ. Χριστοδουλιάς, ενώ σχετικά με τη δύναμη του Επιμελητηρίου των Νέων σημειώνει: «Θα ασκεί έλεγχο στα πάντα. Οι δράσεις θα είναι ακριβώς ίδιες, απλώς θα πράττονται από πιο νέες ηλικίες και θα είναι πιο εξελιγμένες».

Στο πλαίσιο του Νέου Επιμελητηρίου είναι και η προώθηση νέων ιδεών. «Η πρόταση που έχω κάνει, είναι να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες του Νομού Μαγνησίας, αναγράφοντας τις τιμές. Έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ενώ θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε διάφορους διαγωνισμούς κάτω από την αιγίδα του Επιμελητηρίου», προτείνει ο κ. Κονταράτος.

Το νέο αυτό εγχείρημα του Επιμελητηρίου των Νέων, σύμφωνα με τον κ. Κονταράτο, «είναι πολύ δύσκολο να πετύχει και πολύ εύκολο να αποτύχει. Προσωπικά μου αρέσουν τα δύσκολα, γι’ αυτό και το έχω πιστέψει. Θέλω να δω, αν όντως υπάρχει το «θέλω», να δω αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα, συναγωνιστικά και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ μας, διότι στατιστικά η ιστορία έχει δείξει, ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να κερδίσουν από τέτοιου είδους εγχειρήματα».

Το Επιμελητήριο Νέων Επιχειρηματιών θα καταστεί μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Νέων Επιχειρηματιών, καθώς και του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων.

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το