Photo Gallery, Πολιτική

Νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την κοινωνία

Ασφυκτικές πιέσεις των ελεγκτών για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και των δαπανών Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν από τον Αντ. Μανιτάκη συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι θα φύγουν από το Δημόσιο, πότε και από ποια υπηρεσία ενώ επιπρόσθετα θέλουν να ξέρουν ποια θα είναι η εξοικονόμηση για το Δημόσιο κατά περίπτωση.

Αύριο (σήμερα) στις 09:00 είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μετ’ εμποδίων, λόγω της πολύ σκληρής γραμμής που ακολουθούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ενώ πιέζουν ασφυκτικά για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για τη δραστική μείωση των δαπανών Υγείας, με μέτρα όπως η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου σήμερα (χθες) το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως “υπάρχει ακόμα δρόμος” για τη διαπραγμάτευση και είχε τον ακόλουθο διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε τώρα με τον Πρωθυπουργό;

Ι. Στουρνάρας: Τον ενημέρωσα για το πως πάνε οι διαπραγματεύσεις. Θα συνεχιστούν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής και μετά.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα έχει κλειδώσει τίποτα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής;

Ι. Στουρνάρας: Δε νομίζω. Το προσπαθούμε, δε νομίζω όμως.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να ψηφιστούν την άλλη βδομάδα;

Ι. Στουρνάρας: Τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup. Τότε θα πρέπει.

Δημοσιογράφος: Το Eurogroup για πότε προγραμματίζεται, κ. υπουργέ;

Ι. Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Δημοσιογράφος: Άρα ο χρονικός ορίζοντας παραμένει για σας ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης αρχές Νοεμβρίου;

Ι. Στουρνάρας: Μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση.

Περικοπές…υγείας: 950 εκατ. ευρώ

Στις 17:00 ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος παρέδωσε λίστα περικοπών με προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος 950 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει τα εξής ποσά:

– 150 εκ. ευρώ Από τη θετική λίστα φαρμάκων

-200 εκ. ευρώ Από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

-300 εκ. ευρώ Από τις νέες τιμές των φαρμάκων

-200 εκ. ευρώ Από την αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ΕΟΠΥΥ & ΟΓΑ στις ιδιωτικές κλινικές (η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει το 30%)

-100 εκ. ευρώ Από την αύξηση χρήσης γενοσήμων

Πηγή του υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η συνάντηση πήγε καλά και ότι δεν έχει οριστεί νέο ραντεβού με την τρόικα.

Στο τραπέζι οι απολύσεις στο Δημόσιο

Λίγο πριν τις 20:00 ξεκίνησε η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ ο κ. Μανιτάκης, εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε: “Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά”.

Νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Μανιτάκης είχε υπεραμυνθεί του σχεδίου του για αποχωρήσεις στο Δημόσιο λέγοντας πως για φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος των 15.000 αποχωρήσεων και θα φτάσει τις 40.000, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το 2015 οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 200.000 υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 150.000.

Το βράδυ έγινε νέα σύσκεψη της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για αύριο (σήμερα) στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση.

Αίσθηση προκάλεσε η αιφνιδιαστική άφιξη της τρόικας στις 14:00 στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν για 15 λεπτά στο γραφείο του Γ. Στουρνάρα και στη συνέχεια αποχώρησαν για να επιστρέψουν την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού.

Όπως όλα δείχνουν ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κομίζει το συμφωνημένο πακέτο μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση ίσως “βάλει νερό στο κρασί της” στο θέμα της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, δεν αναμένεται να κάνει το ίδιο όμως στο θέμα της κατάργησης των τριετιών που εκεί ίσως αντιπροτείνει πάγωμα των ωριμάνσεων. Εντελώς αρνητικοί φαίνεται πως είναι οι πολιτικοί αρχηγοί στο θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων.

Χθες το βράδυ μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και τον υπουργών Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέκυψε νέα εμπλοκή καθώς η τρόικα επιμένει στην κατάργηση των τριετιών που συνοδεύουν τον κύριο μισθό καθώς και τη μείωση κατά 50% τόσο των αποζημιώσεων (από μισθούς έως 24 μηνών στους 12) αλλά και του χρόνου προειδοποίησης από 6 σε 3 μήνες.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι το γεγονός ότι ανώτατος στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε πως η τρόικα “ζητά τη μάνα της και τον πατέρα της”. Οι συζητήσεις διεκόπησαν μάλιστα για περίπου μια ώρα προκειμένου ο Γιάννης Βρούτσης να ενημερώσει το μέγαρο Μαξίμου.

Εμπλοκή προέκυψε και με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς η τρόικα επιμένει σε ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα για 15.000 αποχωρήσεις και αμφισβητεί ευθέως το σχέδιο του υπουργού Μανιτάκη, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα διευκρίνισε με δήλωσή του στο MEGA ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το