Photo Gallery, Τοπικά

Νέα διαμάχη Δήμου Βόλου- ΤΕΕ Μαγνησίας για τη ΔΕΥΑΜΒ

Διχάζει Δήμο Βόλου και ΤΕΕ το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού ελέγχου και περιορισμού διαρροών του δικτύου διανομής ύδρευσης Βόλου.

Σε χθεσινή του συνεδρίαση του διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος με το Δήμαρχο να αφήνει αιχμές για τη στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Το θέμα αναβλήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος στην επιτροπή διαγωνισμού να καταθέσει εμπεριστατωμένη εισήγηση, μετά και την παρέμβαση του ΤΕΕ Μαγνησίας που ζήτησε να μην εγκριθεί ο διαγωνισμός που κινείται σε θολό τοπίο και αφορά αντίστοιχα έργα σε όλη τη χώρα – με χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ – ωστόσο ο Δήμαρχος κάλεσε το φορέα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε ότι το ΤΕΕ είναι ένας φορέας με ειδικό βάρος, ωστόσο τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει τοποθετηθεί στη συζήτηση για ένα θέμα που αναδείχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΤΕΕ κινείται αντιδεοντολογικά απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ «που δεν λαμβάνει, αλλά παραδίδει μαθήματα διαφάνειας» και έκρινε πως η επιστολή – παρέμβαση που είχε κοινοποιήσει το Επιμελητήριο εμπεριείχε ανακρίβειες και απέκρυπτε το γεγονός ότι η Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου είχε δώσει εντολή να συνεχιστεί ο διαγωνισμός.

Όσον αφορά στην επιτροπή που συγκροτήθηκε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε πως πρέπει να της δοθεί επιπλέον χρόνος για να είναι τεκμηριωμένη η θέση της στο θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο ο «Οδηγός μελέτης και εκτέλεσης έργων», απουσία των μειοψηφιών. Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως ο οδηγός έρχεται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που ξεκινά από τη μελέτη μέχρι και την παραλαβή των έργων και διευκρίνισε ότι δεν υποκαθιστά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο κ. Ξηρακιάς που εισηγήθηκε το θέμα σημείωσε πως μετά από διαβούλευση με τις υπηρεσίες προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης έργων, η οποία θα συμμετέχει τόσο στη φάση του σχεδιασμού, όσο και στη φάση της κατασκευής των έργων της επιχείρησης, καθώς και στην ένταξη της κατασκευής των έργων στο ISO της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε η υλοποίηση να αποτελέσει αντικείμενο τόσο του ετήσιου προγράμματος επιθεώρησης, όσο και των τακτικών εσωτερικών ελέγχων. Επιπλέον, πρότεινε την έγκριση κανονισμού οδηγιών παραγωγής έργων στη ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και την εισαγωγή γεωγραφικού συστήματος.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Καρακώστα, αναρωτήθηκε τι εξυπηρετεί ένας κανονισμός, όταν υπάρχει νομοθεσία, και σημείωσε: «Φοβάμαι μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς αυτοί που έχουν αναλάβει μία διαδικασία θα βρίσκονται σε δίλημμα ή να ακολουθήσουν το νόμο ή τον κανονισμό».

Τελικώς το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να ονομαστεί «Οδηγός μελέτης κι εκτέλεσης έργων», ενώ στο τεχνικό συμβούλιο θα συμμετέχουν ο διευθυντής Προγραμματισμού Γ. Κομνηνάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δημ. Κουτσιφέλης, ο υπεύθυνος ISO της ΔΕΥΑΜΒ Δ. Οικονομίδης, ο κ. Ξηρακιάς από το ΔΣ της Επιχείρησης και ένας εκπρόσωπος από το ΤΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το