Photo Gallery, Τοπικά

“Επί τάπητος” η αντισεισμική προστασία

Η απουσία προγραμματισμού και κονδυλίων δεν έχει επιτρέψει τη μελέτη στατικής επάρκειας των δημοτικών κτιρίων, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Σεισμός και Μέτρα Προστασίας» που συνδιοργάνωσαν στο Δημαρχείο Βόλου ο Ο.Α.Σ.Π. και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Επιστημονικό κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. αποτελούμενο από τον κ. Πλ. Κέρπελη, Πολιτικό Μηχανικό-Προϊστάμενο Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας, τον Δρ. Βασ. Μώκο, Πολ. Μηχανικό και τον κ. Παν. Παπαδάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, παρουσίασε σε Διευθυντές Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε εκπροσώπους φορέων Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για τις επιπτώσεις του σεισμού στο δομημένο περιβάλλον, τα μέτρα αυτοπροστασίας και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης – ασκήσεις ετοιμότητας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε τη χρησιμότητα της ημερίδας όσον αφορά στην ενημέρωση των υπευθύνων των σχολικών μονάδων, αλλά και των φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας και την κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κέρπελης, θα πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού, να έχουν εκπαιδευτεί σε ασκήσεις ετοιμότητας και παροχής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης να γνωρίζουν βασικά στοιχεία για τα κτίρια στα οποία κατοικούν, όπως πότε κατασκευάστηκαν, αν έχουν γίνει αυθαιρεσίες ή αν έχουν πληγεί από σεισμό στο παρελθόν. Ο ίδιος ανέπτυξε τις απλές και χρήσιμες οδηγίες που δίνει ο ΟΑΣΠ σχετικά με τη συμπεριφορά του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του φαινομένου- τονίζοντας ότι όσο πιο προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι είμαστε για θέματα αντισεισμικής προστασίας, τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του σεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΣΠ υλοποιεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προγράμματα για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται δυο με τρεις φορές το χρόνο στα σχολεία.

Ο Δήμος Βόλου έχει επικαιροποιήσει το αντισεισμικό του σχέδιο, το οποίο βασίστηκε σε συμπεράσματα σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα αποστείλει στον ΟΑΣΠ αναλυτικό κατάλογο καταγραφής όλων των δημοτικών κτιρίων, όπου θα επισημαίνονται τα προβλήματά τους με ένα ταχύ πρωτοβάθμιο έλεγχο. Όπως επισήμανε ο Πλ. Κέρπελης, «ο Δήμος Βόλου βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε διαρκή εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής της υγείας για ενημέρωση εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων, για ασκήσεις ετοιμότητας για τους σεισμούς, και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας για να υπάρξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και να γίνονται ασκήσεις δύο με τρεις φορές το χρόνο στα σχολεία με ευθύνη των διευθυντών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το