Photo Gallery, Κόσμος

Μ. Ραχόι: Έρχονται δύσκολοι καιροί

«Να γίνουμε μέρος της λύσης» λέει ο θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών

 

 

Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή. «Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι καταβαραθρώθηκαν και στη νέα σύνθεση της Βουλής κατακτούν 110 έδρες.

Ο Μαριάνο Ραχόι ζητούσε μαζική στήριξη από τους ψηφοφόρους κι εκείνοι του πρόσφεραν μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία. Αν προστεθούν και τα αποτελέσματα για τους δήμους και τις αυτονομίες, κανείς από τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό μέγαρο δεν είχε συγκεντρώσει τόσες εξουσίες. Και, παραδόξως, κανείς δεν είχε τόσο μικρό περιθώριο ελιγμών. Τις τελευταίες ημέρες, κι ύστερα από τις σφοδρές επιθέσεις των αγορών, ο Ραχόι επαναλάμβανε ότι δεν αρέσει στους Ισπανούς να τους λένε απ’ έξω τι πρέπει να κάνουν. Όπως σημειώνει όμως ο Χεσούς Θεμπέριο στην Ελ Παΐς, ένα μεγάλο μέρος της άμεσης ατζέντας του νέου πρωθυπουργού πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που απαιτεί η Ευρώπη. Με εξαίρεση την αύξηση των φόρων, που έχει αποκλειστεί, το πρόγραμμα αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα πρόγραμμα λιτότητας.
«Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά», είναι ορισμένοι από τους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων τη Δευτέρα για την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές, τονίζοντας ότι ο Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση και την πίεση των αγορών.
«Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι» είναι ο τίτλος της κεντροαριστερής Εl Pais, η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα, όπως και οι άλλες εφημερίδες, τη φωτογραφία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος να δίνει ένα φιλί στη γυναίκα του μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του.
«Ο ιστορικός θρίαμβος», γράφει η εφημερίδα της δεξιάς ABC, ενώ η κεντροδεξιά Εl Mundo υπογραμμίζει την «εντολή της αλλαγής» που έδωσαν οι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει μια «τεράστια ευθύνη για το Λαϊκό Κόμμα, τον Μαριάνο Ραχόι και την ομάδα του, που κληρονομούν μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους και με δημοσιονομικά σε κατάρρευση» αναφέρει η εφημερίδα.
Η πρόκληση για τον Ραχόι «είναι η έξοδος της Ισπανίας από την κρίση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει η συντηρητική καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.
Ο Μαριάνο Ραχόι διαθέτει «όλη την εξουσία», υπογραμμίζει επίσης η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias, επισημαίνοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα «θα ελέγχει το 74,5% του κεντρικού προϋπολογισμού, των αυτόνομων περιοχών και των δήμων».
«Του ανατέθηκε η έξοδος της Ισπανίας από την πιο σοβαρή κρίση που έχουν γνωρίσει οι πολίτες της και μια από τις βαθύτερες της ιστορίας, που πλήττει την Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι «το έργο αυτό δε θα είναι εύκολο».

Ραχόι: Δεν έχω άλλο εχθρό

παρά την οικονομική κρίση

«Η φωνή της Ισπανίας πρέπει να γίνει ξανά σεβαστή στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη» είπε ο Μαριάνο Ραχόι μετά τη νίκη του, σε υποστηρικτές του. «Θα σταματήσουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος και θα γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε. «Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας» τόνισε ο Ραχόι.
«Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση» είπε και πρόσθεσε: «αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση».

«Το έργο που αναλάβαμε απέναντί σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλω να ξέρετε πως με την βοήθειά όλων θα βγούμε από την κρίση και η Ισπανία θα βρεθεί εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης» επισήμανε ο Ραχόι.

Θρίαμβος με αυτοδυναμία
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 45% και 186 έδρες, σε σύνολο 350. Οι ψηφοφόροι έδειξαν την δυσαρέσκειά τους στους Σοσιαλιστές, δίνοντάς τους  29% και 110 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές είχαν 169 έδρες). Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά των Σοσιαλιστών τα τελευταία 30 χρόνια. Οι Σοσιαλιστές «κατέβηκαν» στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μαριάνο Ραχόι όταν αναλάβει καθήκοντα (γύρω στις 20 Δεκεμβρίου) είναι τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας -τα υψηλότερα σε όλη την ΕΕ. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία δεν έχουν δουλειά. Το άλλο είναι -φυσικά- η οικονομική κρίση. Η Μαδρίτη, με έλλειμμα στο 9,2% επί του ΑΕΠ, έγινε έτσι μαζί με την Ιταλία η μία από τους δύο ισχυρούς (και, άρα, επικίνδυνους) στην «παρέα» των υπερχρεωμένων. Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να ρίξει το έλλειμμα της χώρας στο 4,4% στο τέλος του 2012.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του Ραχόι μπορεί να είναι θετικά για τη χώρα, μιας και αυτό θα σημάνει σταθερότητα για τις αγορές. Ωστόσο, οι πολίτες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.
* Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νικητή των εκλογών έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Φίλε Μαριάνο, από καρδιάς συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία του κόμματός σου» ανέφερε το μήνυμα του κ. Σαμαρά στον Μαριάνο Ραχόι.

***«Λάβατε μια ξεκάθαρη και ισχυρή υποστήριξη από τον Ισπανικό λαό σε μια σημαντική συγκυρία, τόσο για την Ισπανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Μπαρόζο σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ραχόι. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο απαιτητικές περιόδους των πρόσφατων δεκαετιών και αυτό θα απαιτήσει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων”, τόνισε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι «για να τον συγχαρεί για τη σαφή εκλογική του νίκη» και προσέφερε τη συνεργασία της για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα την Ισπανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για λιτότητα μετά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές.”Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει το σενάριο του προβλήματος”, δήλωσε ο Γιούνκερ από το Μάιντς στη Γερμανία.
«Εναπόκειται στη νέα ελληνική (κυβέρνηση) (…) όπως και στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβουν αξιόπιστα μέτρα λιτότητας ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση», σημείωσε ο Γιούνκερ.
 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το