Πρώτο Θέμα (old)

Μόνιμη ανταλλακτική αγορά στο Βόλο

Ο χώρος όπου προβλέπεται να λειτουργήσει το παζάρι ανταλλαγής προϊόντων στο Βόλο

Να φέρει τον παραγωγό πιο κοντά στον καταναλωτή και το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή θα επιχειρήσει, σε συστηματική βάση, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου μετά και την επιτυχή πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο να φέρουν πατάτα Νευροκοπίου σε τιμή 0,25 λεπτά ανά κιλό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αντων. Κουτσελίνης ανέφερε πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους για τις πατάτες Νευροκοπίου και με την παραλαβή να γίνει η διανομή σε τόπο που θα οριστεί. Τόνισε πως ανάλογη πρωτοβουλία θα αναληφθεί και για άλλα προϊόντα σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση μείωσης των τιμών.

Στο μεταξύ η Ένωση στοχεύει να λειτουργήσει το πρώτο παζάρι ανταλλαγής προϊόντων, με μονάδες ΤΕΜ, χωρίς δηλαδή χρήματα σε χώρο στα Παλαιά, απέναντι από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων. Η λειτουργία του αναμένεται να αρχίσει την Κυριακή 6 Απριλίου.

Η ανταλλαγή με ΤΕΜ, που έχει αρχίσει για περισσότερο από ένα χρόνο στο Βόλο, φαίνεται να μην προχωρεί με ικανοποιητικό βαθμό και γι’ αυτό επιχειρείται ένα νέο άνοιγμα προς τους καταναλωτές, ώστε να μεγαλώσει ο κύκλος της κατανάλωσης με ανταλλαγή προϊόντων και χωρίς χρήματα. Το ΤΕΜ καταγράφει 600 μέλη, αριθμός που δεν θεωρείται ικανοποιητικός και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου έχει αρχίσει η προετοιμασία για τη δημιουργία παζαριού, δηλαδή ανοικτής αγοράς ανταλλαγής προϊόντων, προσβάσιμη για όλους. Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν εξελίχθηκε η ανταλλαγή ΤΕΜ, όπως σημειώθηκε, είναι επειδή γίνεται μέσω διαδικτύου και πολλοί καταναλωτές – ειδικά μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας – δεν έχουν πρόσβαση. Με τη λειτουργία του παζαριού θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους να προσφέρουν και να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς χρήματα. Ο χώρος, όπου ήδη διαμορφώνεται για να λειτουργήσει το παζάρι, έχει παραχωρηθεί στην Ένωση Καταναλωτών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για οικόπεδο της υπηρεσίας μηχανικής καλλιέργειας, στα Παλαιά, απέναντι από το σταθμό των λεωφορείων. Αρχικά θα λειτουργήσει δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, εφόσον όμως υπάρχει ενδιαφέρον θα λειτουργεί καθημερινά.

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία να την κοστολογεί με Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ), δηλαδή να μετρά τους πόντους και να τους ανταλλάσσει με άλλο προϊόν ή υπηρεσία. Το παζάρι που σχεδιάζει η Ένωση Καταναλωτών σιγά-σιγά θα εμπλουτιστεί με προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων πολιτών.

Παραγγελίες για τη φθηνή πατάτα

Στο μεταξύ, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και ενεργών πολιτών που δημιούργησαν το κίνημα «Άνωση Εθελοντές Βόλου», καλεί τους καταναλωτές της Μαγνησίας:
– Να συμμετέχουν στη αγορά κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων.
– Να παραγγείλουν στο τηλέφωνο 24210-38317 (ώρες 6μ.μ – 9 μ.μ.) πατάτες Νευροκοπίου προς 0,25 ευρώ/κιλό (2,5 ευρώ/δεκάκιλο).
– Να δώσουν τη δική τους απάντηση στην ακρίβεια και την ασυδοσία των μεσαζόντων και των σούπερ μάρκετ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης, η Ένωση θα φέρει δύο ή τρία φορτηγά με πατάτες – ανάλογα με την παραγγελία – που στη συνέχεια θα διανείμει στους πολίτες. Ο χρόνος και ο τόπος παράδοσης θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών.
Θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως τονίζει, για άλλα προϊόντα, μέχρι να υποχρεωθούν οι κερδοσκόποι να ρίξουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Ο κ. Κουτσελίνης υπογραμμίζει ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά θα πρέπει να προτιμά τον παραγωγό, να ψωνίζει απευθείας τα βασικά του είδη ανάγκης, ώστε να ασκηθεί πίεση για τη μείωση των τιμών. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, μπορεί να τονωθεί η τοπική οικονομία και να πέσουν οι τιμές.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει με όλα τα προϊόντα». Αυτό επισημαίνει ο παραγωγός προϊόντων – κηπευτικών – λαϊκών αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας. Σημειώνεται ότι μπορεί μία τέτοια πρωτοβουλία με την πατάτα να μπορεί να πετύχει – επειδή το προϊόν είναι αποθηκεύσιμο και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό- δεν μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο με άλλα προϊόντα. Πρόσθεσε πως «οι μεσάζοντες, πολλές φορές, είναι αναγκαίο κακό».

Ανέφερε επίσης πως οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θα προβούν σύντομα σε συγκέντρωση των αδιαθέτων προϊόντων και θα τα προσφέρουν στη Μητρόπολη, σε μία προσπάθεια να την ενισχύσουν στις μερίδες που δίνει καθημερινά σε άπορους.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το