Photo Gallery, Πολιτική

Μπογιές κατά της γαλλικής πρεσβείας

Διαδηλωτές χθες στη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 2. Δεκάδες συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Κεντρικό σύνθημα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η απεμπλοκή από τη «μνημονιακή πολιτική». Μεγάλη η συμμετοχή και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου πέταξαν μπογιές κατά της γαλλικής πρεσβείας για τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ομαλά διεξήχθη η πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με αντικυβερνητικά συνθήματα, περίπου 3.500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προς την πλατεία Συντάγματος.

 

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, και ο αναπληρωτής γγ της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, τόνισαν την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων. «Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας» τόνισε ο κ. Ανέστης.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε για «ανατροπή των συσχετισμών θα έλθει από κάτω, συμπαράταξη με το ΚΚΕ, λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος που έχει φως».

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων «ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας» και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον «κρατικό συνδικαλισμό».

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, ήταν μαζική. Έξω από τη γαλλική πρεσβεία μέλη του ΠΑΜΕ πέταξαν μπογιές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Νωρίτερα την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη, κατέθεσε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο.

 

Ο Πρωθυπουργός

«Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή» αναφέρει στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» και πως για να ξεπεραστεί η κρίση «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στην πατρίδα μας».

 

Η αντιπολίτευση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων της Αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους -όπως και όλους τους Έλληνες-σε βαθιά κατάθλιψη, αβεβαιότητα, ανησυχία. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταβαραθρώθηκε το βιοτικό επίπεδο που εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κερδίσει τα τελευταία πολλά χρόνια» τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση για «αποτυχία πολιτικής» και τονίζει ότι χρειάζεται «επανεκκίνηση στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Ασφάλεια».

Σε «ταξική αφύπνιση, ενότητα και οργάνωση» καλεί όλους τους εργαζόμενους το ΚΚΕ στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «αυτή την κρίσιμη Πρωτομαγιά είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες, στο φόβο και στη μοιρολατρία».

»Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, τις θυσίες, τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργάτες και στις εργάτριες όλου του κόσμου. Δίνοντας υπόσχεση ότι θα συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στη χώρα μας να ηττηθεί η εξουσία των μονοπωλίων, να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αναφέρει στο μήνυμά του: «Η Πρωτομαγιά είναι γιορτή της εργασίας και όχι γιορτή των συνδικαλιστών. Φέτος δεν θα έχει τον χαρακτήρα γιορτής, αλλά μνημοσύνου, γιατί πάρα πολλοί συντέλεσαν ώστε η εργασία σήμερα να είναι στα ουσιώδη εν ανεπαρκεία».

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου και συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του.

»Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, την τρόικα και το κεφάλαιο […]. Η φετινή Πρωτομαγιά και η πανεργατική απεργία στις 11 Μάη πρέπει να είναι οι αγωνιστικές αφετηρίες του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και των αντικοινωνικών πολιτικών της».

 

Μνήμη Αλ. Παναγούλη

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής τελέστηκε στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, το μνημόσυνο για τα 35 χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη.

Σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αλέκος Παναγούλης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 38 ετών, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα την Πρωτομαγιά του 1976, με το θάνατό του να αποτελεί ακόμη και σήμερα μυστήριο.

Η ενέργειά του να τοποθετήσει εκρηκτικά στο 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου για να ανατινάξει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στις 13 Αυγούστου 1968, του στοίχισε βασανιστήρια και φυλάκιση, τα οποία άντεξε μέχρι την αποφυλάκιση του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το