Photo Gallery, Πολιτική

Μπαράζ επαφών στο Μαξίμου

Νέο υπουργικό συμβούλιο σήμερα εν αναμονή των ευρω-αποφάσεων για την οικονομία

 

 

Γ. Παπανδρέου στους Financial Times Deutschland: θα πρέπει

να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών

 

Ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) σε συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης (χθες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τα μέλη του Υπουργικού για τις συζητήσεις στο Eurogroup.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στις νέες ευρω-συναντήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στους Financial Times Deutschland.

Ο πρωθυπουργός πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση» τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές.

«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

«Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του» λέει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.

«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά» καταλήγει.

Εν τω μεταξύ ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Μ.Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Φιλ. Πελτσάνικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο με ερωτήματα και θέματα τα οποία δεν θα αφορούν το πολιτικό σύστημα αλλά και άλλα ζητήματα όπως μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.

 

Μόσιαλος: Τώρα ήρθε

η ώρα της Ευρώπης

 

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το τι μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, διατυπώνει με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται σε ένα “πρώτο στάδιο λύσεων” και τονίζει ότι οι λύσεις αυτές πρέπει να οδηγούν, με ασφάλεια και σταθερότητα:

– Στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης,

– Στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του χρέους.

Όπως τονίζει στη δήλωσή του, η λύση που θα δοθεί “θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια και να μειώσει το βάρος του χρέους”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τονίζει, κινήθηκε και θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, “με γνώμονα την εξασφάλιση της σταθερότητας και το συμφέρον του ελληνικού λαού και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας”.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και τονίζει ότι η Ελλάδα “είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συστηματικό τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές”.

Στη δήλωσή του, αναφέρεται και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει τους προηγούμενους 18 μήνες ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τονίζει ότι “δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί” και επέλεξε να ακολουθεί τα γεγονότα, αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις.

Τώρα, προσθέτει, ήρθε η ώρα της Ευρώπης και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και οφείλει να πάρει αποφάσεις, αλλά να δημιουργούν ένα οικονομικό πλαίσιο, σε βάθος χρόνου, για την οικοδόμηση μια ανταγωνιστικής Ευρώπης, που ταυτόχρονα θα είναι αλληλέγγυα προς όλα τα μέλη της.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το