Πολιτική

Με αφορολόγητο όριο ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου στον σχεδιαζόμενο νέο ενιαίο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται ωστόσο για νέα σύσκεψη που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα.

Το πιθανότερο υφιστάμενο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ευρώ, με τα μέλη της επιτροπής να εκφράζουν ωστόσο προβληματισμό για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, για τα οποία η κυβέρνηση εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης δύο διαφορετικών κλιμάκων, μίας για τη γη που βρίσκεται εντός και μίας για τις εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου.

Ο ενιαίος φόρος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, και θα ενσωματώνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, η επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών και εξέτασε το ύψος του αφορολογήτου. «Στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα».

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αφότου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκαν κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, τόνισε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα, εκφράζοντας μάλιστα «κατάπληξη για τις αντιδράσεις των βουλευτών».

«Δεν άσκησα κριτική στην κυβέρνηση για κάτι το οποίο δεν έχουμε δει. Εξέφρασα έναν προβληματισμό όπως τον εισπράττω από τους πολίτες», ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή αντίδραση του υπουργού Οικονομικών. Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξέφρασε από το βήμα της βουλής κάποιες επιφυλάξεις για τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Χθες ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.

Διευκρινίσεις για την τοποθέτησή του την Πέμπτη στη Βουλή για τη φορολόγηση των ακινήτων έδωσε και ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα τον ικανοποιούν. «Αυτό που έκανα χθες είναι ότι είπα πως δεν πρέπει να υπάρξει υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και ότι τα ακίνητα έχουν φορολογηθεί πολύ. Αυτή είναι η δική μου συμβολή σε αυτό τον διάλογο που γίνεται αυτές τις μέρες. Έως εκεί» σημείωσε.Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε πως ο αρχές που ετέθησαν από τον υπουργό Οικονομικών είναι απολύτως ευκρινείς και τον ικανοποιούν: «Πρώτον, δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση. Δεύτερον, υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Μένει να δούμε (τις) λεπτομέρειες για αυτό τον ενιαίο φόρο. Εξορθολογισμός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Τέταρτον, μελετάται η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων».

Στην τοποθέτησή του χθες στη Βουλή, ο κ. Βορίδης τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα, σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι είναι κακή πολιτική, λάθος πολιτική, άδικη και δεν θα αποφέρει έσοδα».

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος,  δήλωσε:

«Από εμάς, δεν έχει ασκηθεί κριτική στον υπουργό Οικονομικών, διότι ούτως ή άλλως είμαστε σε μια φάση διαβούλευσης. Σε γενικές γραμμές έχουμε εκφράσει τη στήριξή μας και στο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Λέμε ότι το θετικό θα είναι το αφορολόγητο να μείνει στα 100.000 ευρώ. Αυτό θα είναι ιδανικό. Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρξουν μικροβελτιώσεις ή μικροδιαφωνίες.

Βολές από την αντιπολίτευση

Πάντως, η κυβέρνηση δέχεται βολές από την αντιπολίτευση. Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη επίθεση των μνημονικών δυνάμεων».

«Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης σε σχετική δήλωσή του. Πρόκειται, όπως παρατήρησε, για ένα φόρο «που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ’ ουσία στη δήμευση των ακινήτων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει, μέσα απ’ τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, να υπερφορολογήσει τη μικρή ακίνητη περιουσία, αστική και αγροτική, τη στιγμή που η μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να φοροδιαφεύγει νόμιμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας σειράς σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Επιπροσθέτως, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο «επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σ’ όλο και λιγότερα χέρια και την αλλαγή χρήσης της ικανοποιώντας τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το