Photo Gallery, Οικονομία

Με «σταγονόμετρο» η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης το Φεβρουάριο σύμφωνα με την ΤτΕ


Η καθαρή ροή χρηματοδότησης το μήνα Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 122 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η πιστωτική επέκταση να διαμορφωθεί στο -0,3% από -0,25 που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, έστω με «το σταγονόμετρο» τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αποπληρώνουν το χρέος τους παρά να λαμβάνουν πρόσθετα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Πιο αναλυτικά στις επιχειρήσεις οι τράπεζες χορήγησαν περίπου 278 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων να υποχωρήσει στο 0,9% από 1% που ήταν τον Ιανουάριο. Αντιθέτως στα νοικοκυριά παρατηρήθηκε αρνητική ροή χρηματοδότησης ύψους 140 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός να υποχωρήσει στο -1,6% από -1,4% που ήταν τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες παρατηρήθηκε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης με εξαίρεση τη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, στη γεωργία, στη βιομηχανία, και στο εμπόριο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν αρνητικός. Στη ναυτιλία παρατηρήθηκε αύξηση των καθαρών χορηγήσεων σε ετήσια βάση της τάξεως του 6,9% (από 7,2% τον προηγούμενο μήνα). Επιτάχυνση εμφάνισε η χρηματοδότηση στον κλάδο ηλεκτρισμού -φωταερίου με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης να διαμορφωθεί στο 20% από 19,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών ήταν αρνητική κατά 140 εκατ. ευρώ καθώς οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής ήταν το χρέος των ιδιωτών προς τις τράπεζες να περιοριστεί στα 117,1 δισ. ευρώ από 119 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2009. Πιο αναλυτικά, στα στεγαστικά δάνεια παρατηρήθηκε αρνητική ροή 126 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός τους να υποχωρήσει στο -1,1% από -0,7% που ήταν τον Ιανουάριο. Στα καταναλωτικά η μηνιαία καθαρή ροή ήταν επίσης αρνητική ύψους 91 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός να υποχωρήσει στο -4,2%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το