Photo Gallery, Πολιτισμός

Άλκη Ζέη: Γράφω βιβλία από το ύψος των παιδιών

Η συγγραφέας για την τριήμερη γιορτή των 6ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου

ΜΟΤΟ:

«Οι συγγραφείς ξέρουν πολλές φορές περισσότερα για εμάς απ’ ό,τι οι γονείς μας» λένε μαθητές

Με αστείρευτο ενθουσιασμό και καταιγισμό ερωτήσεων υποδέχτηκαν χθες τη συγγραφέα κ. Άλκη Ζέη οι μαθητές των 6ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης πλέον τριήμερης γιορτής παιδικού βιβλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των σχολείων.

Η γιορτή παιδικού βιβλίου, που αποτελεί συνδιοργάνωση των Συλλόγων Διδασκόντων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, περιλαμβάνει έκθεση παιδικού βιβλίου, πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και κορυφώθηκε τη χθεσινή, δεύτερη μέρα, με την παρουσία της κ. Άλκης Ζέη στο πλαίσιο και του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς στα σχολεία».

Της

Άννας Αργύρη

«Η κ. Άλκη Ζέη μας συμπεριφέρθηκε πολύ όμορφα, απάντησε όλες τις ερωτήσεις μας και υπέγραψε στα βιβλία μας. Οι απαντήσεις της μας κάλυψαν, μάθαμε πολλά πράγματα για τη ζωή της και διδαχτήκαμε μέσα από τα βιβλία της. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες. Δυστυχώς εμείς έχουμε ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για διάβασμα. Μόνο ένα ξεφύλλισμα το βράδυ, γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι. Και είναι κρίμα γιατί τα βιβλία είναι τόσο ωραία και σε ταξιδεύουν. Οι συγγραφείς έχουν την ιδιαιτερότητα να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά γιατί γράφουν για αυτά και ξέρουν πολλές φορές περισσότερα πράγματα για εμάς από ό,τι οι ίδιοι οι γονείς μας. Τα βιβλία μας βοηθάνε στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, γιατί ένας ήρωας μπορεί να έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς και έτσι καλύπτονται οι απορίες μας. Είναι ευχαρίστηση να διαβάζεις και να ταξιδεύεις μέσα από τις σκέψεις και τις ιδέες ενός βιβλίου» δήλωσε ο  μαθητής της Στ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου  Παναγιώτης Γιανωτής.

«Οι επισκέψεις στα σχολεία και η συνομιλία με τα παιδιά είναι κάτι που με γεμίζει. Είναι ευχάριστο να βλέπεις την ανταπόκριση που έχουν τα βιβλία σου και βγάζεις συμπεράσματα για το τι αρέσει στα παιδιά και πώς αφομοιώνουν τα βιβλία. Και αυτά βοηθούνται μέσα από την κουβέντα μας και την ανάγνωση των βιβλίων, γιατί μαθαίνουν τη γλώσσα και ανοίγει το μυαλό τους. Βλέπουν πράγματα για άλλες εποχές, μαθαίνουν πώς έχουν ζήσει συνομήλικοί τους σε προηγούμενες εποχές και ως εκ τούτου μαθαίνουν πράγματα για τον ίδιο τους τον εαυτό. Κρατάμε ακόμη με τα δόντια το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς στα σχολεία» λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και είτε πρόκειται για μικρά χωριά, είτε για πόλεις, δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, όλα εξαρτώνται τελικά από το δάσκαλο. Το δάσκαλο εκείνον τον «τρελό», που δεν περιορίζεται στην ανάγνωση ενός αποσπάσματος, αλλά προτρέπει τα παιδιά να διαβάσουν ολόκληρο το βιβλίο, να το κάνουν θεατρικό. Αυτά τα σχολεία είναι και αυτά που με καλούν. Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις διευθυντών και δασκάλων που μέσα στο άγχος να βγει η ύλη επιτρέπουν και τέτοιες δραστηριότητες» σημείωσε η κ. Άλκη Ζέη, ενώ σχολιάζοντας την ανταπόκριση που βρίσκουν οι ήρωες των βιβλίων της στα παιδιά πρόσθεσε πως: «Είχα δει κάποτε μια αστυνομική ταινία, όπου ένα 10χρονο παιδάκι ήταν το μόνο που λόγω ύψους είχε δει από το παράθυρό του στην απέναντι ταράτσα τα παπούτσια του δολοφόνου. Και έτσι ο σκηνοθέτης γύρισε όλη την ταινία από το «ύψος» αυτού του παιδιού. Έτσι γράφω και εγώ τα παιδικά βιβλία μου. Αν απευθύνονται σε παιδιά 10 χρόνων, από το «ύψος» ενός 10χρονου και ούτω καθεξής. Έτσι μπορούν οι ήρωές μου να είναι αληθινοί και τα παιδιά να ταυτίζονται μαζί τους».

«Συνήθως λίγο πριν κοιμηθώ το βράδυ και το μεσημέρι αν δεν έχουμε πολλά μαθήματα βρίσκω χρόνο να διαβάσω κάποιο βιβλίο. Μου αρέσει, γιατί μέσα από τα βιβλία μαθαίνω πολλά πράγματα και διάφορες εκφράσεις. Τα βιβλία είναι σαν τηλεόραση στο μυαλό και αντίθετα με την τηλεόραση δεν κουράζουν τα μάτια. Έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές το σχολείο μας συγγραφείς και μαθαίνουμε από τους ίδιους πράγματα για τα βιβλία τους που εμείς τόσο διαβάζουμε και αγαπάμε. Είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και του χρόνου όταν εμείς πάμε γυμνάσιο. Βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν τον ίδιο το συγγραφέα και το πώς σκέφτεται πριν γράψει ένα βιβλίο, γιατί μπορεί κάποιος να θέλει όταν μεγαλώσει να γίνει και αυτός συγγραφέας. Η Άλκη Ζέη είναι μια πολύ καλή συγγραφέας και τα βιβλία της, οι ιδέες και η πλοκή τους σου προκαλούν αγωνία. Κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει ένα βιβλίο της» επισήμανε και ο Αλέξης Γκοτινάκος, μαθητής της Στ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Η έλλειψη χρόνου εξαιτίας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των μαθητών και των απαιτήσεων των σύγχρονων σχολείων είναι κάτι που επισημάνθηκε από αρκετούς μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν έχουν όσο χρόνο θα έπρεπε και θα ήθελαν ώστε να τον αφιερώσουν στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Η συγγραφέας πάνω σε αυτό τόνισε πως: «Στην Ελλάδα τα παιδιά είναι πολύ φορτωμένα. Τα παιδιά και τα εγγόνια μου πήγαν σχολείο στο εξωτερικό, είχαν μάθημα λογοτεχνίας και χρόνο για τα διαβάσουν βιβλία. Τα παιδιά σήμερα έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Αλλά, ένας Άγγλος συγγραφέας όταν του λέγανε πως δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν λογοτεχνία συνήθιζε να λέει: «Εγώ ήξερα μια γυναίκα που ήταν παντρεμένη, είχε τρία παιδιά, δούλευε, είχε εραστή και όμως προλάβαινε και διάβαζε πολλά βιβλία».

Παρακαταθήκη για την καθιέρωση της γιορτής παιδικού βιβλίου και την υιοθέτησή της και από τα υπόλοιπα σχολεία ήταν η επιτυχία της χθεσινής συνομιλίας των παιδιών με τη συγγραφέα και τα δεκάδες παιδικά χεράκια που περίμεναν υπομονετικά απαντήσεις στις -ομολογουμένως ευφυέστατες και απολαυστικότατες- ερωτήσεις τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το