Πολιτική

Μετωπική για τις συγκοινωνίες και εισαγγελική παρέμβαση

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη (χθες), εξήγγειλαν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία». Αίτημα των εργαζομένων είναι να μη καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν:

-Στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου (η ώρα δεν έχει ακόμα γνωστή)

– Χωρίς μετρό θα είναι την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου η πρωτεύουσα. Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου απεργία (έβδομη συνεχόμενη ημέρα) από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.

-Στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00 την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

-Στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους.

Πάντως την Τρίτη, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την απεργία στο Μετρό με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ελάχιστοι εργαζόμενοι στο μετρό συμμετέχουν στην απεργία, ενώ η πλειονότητά τους έχει ζητήσει και έχει λάβει άδειες και πληρώνεται κανονικά.

Σκοπός είναι από την προκαταρκτική έρευνα να εντοπιστούν οι ποινικές ευθύνες και να καταλογιστούν εκεί όπου πρέπει, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

Το ΠΑΣΟΚ

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες του Λεκανοπεδίου, απευθύνει το ΠΑΣΟΚ.

Η Ιπποκράτους αφήνει αιχμές για τον όλο χειρισμό του ζητήματος, λέγοντας: «Είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές.»

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχτεί «έστω και τώρα» τις προτάσεις, ώστε με διάλογο να εκτονωθεί η κρίση. Και παράλληλα καλεί τα σωματεία των εργαζομένων «να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεών τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει σαν μια γροθιά να απαντήσουν στην επιχείρηση διάσπασής τους και με ανυποχώρητο και συνεπή αγώνα να αποκρούσουν την ενιαία επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το