Photo Gallery, Τοπικά

Μελέτη για το αποχετευτικό Καλών Νερών

Δημοπρατείται από τη ΔΕΥΑΜΒ σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Πηλίου

Προκηρύσσεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) η δημοπράτηση της μελέτης του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων στα Καλά Νερά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΜΒ, το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχει αναδειχτεί ο μελετητής. Κυρίαρχος στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου είναι πλέον η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αντίστοιχων έργων για τα χωριά και τους οικισμούς του υπόλοιπου τμήματος του παραλιακού μετώπου, από την Κάτω Γατζέα μέχρι και το Τρίκερι, με σκοπό την προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τη ρύπανση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης στα Καλά Νερά, καθώς και μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων, η οποία, σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, χωροθετείται στον οικισμό Ζερβόχια, με τον τελευταίο, ωστόσο, λόγο να τον έχει ο ανάδοχος μελετητής.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου δεν διαθέτει την απαιτούμενη από το Νόμο διαχειριστική επάρκεια, αλλά και την τεχνογνωσία για την υλοποίηση της δράσης.

Το ζήτημα θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στην προσεχή του συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την προκήρυξη της δημοπράτησης της μελέτης στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Βάσει του προγραμματισμού, απαιτείται χρονικό διάστημα δύο μηνών για την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την πλευρά των ενδιαφερομένων μελετητών και την έγκριση από την αντίστοιχη της Επιχείρησης της πλέον συμφέρουσας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος για την εκτέλεση του έργου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, κυρίαρχος στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου είναι η εγκατάσταση και η λειτουργία συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του παραλιακού μετώπου του Νοτίου Πηλίου, από την Κάτω Γατζέα μέχρι και το Τρίκερι, για την προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τη ρύπανση.

Ωστόσο, η έγκριση από την Κεντρική Διοίκηση του ποσού της τάξης των έξι εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση του έργου δεν επιτρέπει την εγκατάσταση συστημάτων σε όλες τις περιοχές του παραλιακού μετώπου, αλλά σε μία.

Επομένως, από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου κρίθηκε σκόπιμο να επιλεγούν τα Καλά Νερά, όπου, σύμφωνα πάντα με το Δήμο, παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των λυμάτων, με συνέπεια την επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου.

Από το Δήμο σημειώνεται ότι κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αντίστοιχων έργων για το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού Κόλπου και μόλις δοθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα υποβολής νέων προτάσεων θα γίνει από το Δήμο η σχετική κατάθεση.

«Σε απόλυτη συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ» επισημαίνει ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς το αποχετευτικό στα Καλά Νερά. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ κινεί άμεσα τις διαδικασίες και τέλη του τρέχοντος μήνα δημοπρατείται η μελέτη του έργου. Μπορούμε πλέον να αναφέρουμε ότι το αποχετευτικό του Νοτίου Πηλίου αρχίζει να υλοποιείται. Στόχος μας είναι η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και των αντίστοιχων έργων για το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση του Παγασητικού Κόλπου, σκοπός που θα επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο με την εγκατάσταση και τη λειτουργία συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Τέλος, ο υπεύθυνος του τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής σημειώνει ότι «η συνεργασία μας με τη ΔΕΥΑΜΒ είναι άριστη και σε αυτό το πλαίσιο ο μελετητής για το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων στα Καλά Νερά θα αναδειχτεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επιπλέον, μόλις δοθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα υποβολής νέων προτάσεων για αποχετευτικά έργα, αμέσως θα επιδιώξουμε την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αντίστοιχων έργων για το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, από Κάτω Γατζέα μέχρι Τρίκερι» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το