Οικονομία

Μείωση μισθών στην Ελλάδα προτείνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών

Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της μείωσης των μισθών, δήλωσε πως θεωρεί αναγκαία ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Γιεργκ Άσμουσεν, μιλώντας χθες βράδυ σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης.

Ο Άσμουσεν δήλωσε πως η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, αφού έχασε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι», είπε ο Γερμανός υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».

Ερμηνεύοντας το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν είπε: «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο πυλώνες, πρώτον στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης και δεύτερον, που είναι πιο δύσκολο, στον επανακαθορισμό των προτάσεων για το τι μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυά της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο».

Καμία συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη συμφώνησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραμένουν, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας για μια «πολύ ζωηρή, πολύ ανοιχτή και πολύ φιλική ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ Μέρκελ και Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο ζητούσε επιτάχυνση των αποφάσεων για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, ενώ για την κυρία Μέρκελ «δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για μία τέτοια απόφαση σήμερα, καθώς μόνον η Ιρλανδία έχει προσφύγει στο μηχανισμό, όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπός της κ. Ζάιμπερτ.

Μάλιστα η καγκελάριος εξέφρασε το φόβο ότι με τη συνεχή δημοσιοποίηση νέων προτάσεων θα αποσταθεροποιηθούν οι αγορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στην αύξηση της βοήθειας, αλλά στο πλαίσιο ενός πακέτου για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.

Το συνολικό πακέτο θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ενίσχυση συντονισμού στην ευρωζώνη

Μέρκελ και Μπαρόζο κατά τη διάρκεια δείπνου έξω από το Βερολίνο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση του ευρώ» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι «η ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι καθοριστικής σημασίας».

Ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει πριν το δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει την κωλυσιεργία, σε μία αναφορά στην απερίφραστη απόρριψη από το Βερολίνο των προτάσεών του για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ενίσχυση του ευρώ.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει σειρά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων και φοβάται την οργή των Γερμανών φορολογουμένων για την προοπτική της χρηματοδότησης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν βρισκόταν επίσης στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την αντίσταση των Ελεύθερων Δημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ, ως προς την προοπτική ενίσχυσης των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημειώσει πρόσφατα πτώση, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Όλι Ρεν ότι δεν πείσθηκε για την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του Ταμείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίησή τους.

«Η Γερμανία περιμένει – και δικαίως – ότι οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη θα τηρούνται», είπε ο κ. Βουλφ σε εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών BDI.

Σε αναδιάρθρωση

του ελληνικού χρέους

επιμένει το Ifo

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της επανέλαβε σήμερα Τετάρτη ο διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο Γερμανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αντικρούει το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας για επαναγορά του χρέους της και προτρέπει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αντιτάσσεται στα σχέδια των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών».  Προσθέτει δε ότι ο μηχανισμός του Λουξεμβούργου δανείζεται τα χρήματα «στο δικό μας όνομα, εμείς πρέπει να εγγυηθούμε και εν τέλει να πληρώσουμε».

Προτείνει δε στην Ελλάδα να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά ή να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις.

Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική και στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ. Όπως τονίζει, το Μάιο του 2010 για να αποκρούσει η Ευρώπη την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, αντί να παραβιάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Απομακρύνονται τα σενάρια

αναδιάρθρωσης δείχνει

δημοσκόπηση του Reuters

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας σύμφωνα με επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Αιτία η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων που θεωρείται κάτι εξαιρετικά πιθανό από αρκετούς εξ αυτών.

Για πρώτη φορά σε σύγκριση και με προηγούμενες δημοσκοπήσεις του Reuters, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του έτους είναι στο 15%.

Αντίθετα 45% πιθανότητα, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει η επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιόλογη δουλειά μέχρι τώρα και είναι στο σωστό δρόμο. Υπάρχει σφοδρή επιθυμία να μη χρεοκοπήσει» τονίζει ένας εκ των ερωτηθέντων.

Προσθέτει ακόμη πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, φέρεται ως πραγματοποιήσιμη η σταθεροποίηση του χρέους της χώρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το