Οικονομία

Όπισθεν για αυτόφωρο και ελέγχους

Υπαναχωρεί το υπ. Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο



Με μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Έπειτα και από τις αντιρρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εισέπραξε στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει τροποποιηθεί η διάταξη που προέβλεπε αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, η διάταξη παραμένει, αλλά χωρίς να κατονομάζονται επαγγέλματα και εισοδηματικά κριτήρια.

Aναλυτικότερα, στη διάταξη που προέβλεπε αυτόφωρο για την μη απόδοση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναφέρεται ότι «στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη».

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, η διάταξη παραμένει αλλά δεν ορίζονται ούτε τα επαγγέλματα ούτε τα εισοδηματικά όρια κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

Αλλαγές υπάρχουν και στις ρυθμίσεις για τον γενικό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος όπου δεν υπάρχει ο όρος «γενικός» και έχουν αφαιρεθεί αρκετές αρμοδιότητες του. Πλέον τονίζεται ότι μπορεί να διενεργεί «προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κ.λπ.)».

Πλέον τα άρθρα έχουν ως εξής:

Άρθρο 2

Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος

Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κ.λπ.). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Άρθρο 3

Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:

• Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

• Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

• Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

• Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

• Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

• Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται η μη δέσμευση καταθέσεων και μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

Η ανακοίνωση

του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανάρτηση σε διαβούλευση του προσχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών». Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:

«Αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και τη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2011.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο με τους πολίτες με στόχο την δημιουργία του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με το προσχέδιο νόμου που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε το 2010, όταν μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Το 2011 είναι το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο νόμου προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά, με βασικούς άξονες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, την διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών, την βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και στο δεύτερο σκέλος των αλλαγών του φορολογικού συστήματος, μέσα από τις συμμετοχή και τις προτάσεις του. Για να διαμορφωθεί ένα νέο δίκαιο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό φορολογικό σύστημα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το