Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Μαξίμου: Ψάχνουν για… «μαξιλάρια»

ΜΑΞΙΜΟΥ
Με το βλέμμα στις εξελίξεις στον κυβερνητικό εταίρο βρίσκονται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για ότι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. «Έχει συνάχι το ΠΑΣΟΚ και πέφτει στο κρεβάτι η κυβέρνηση» λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με την διαγραφή Πολύδωρα η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 βουλευτές και κανείς πλέον δεν βάζει το χέρι του στην φωτιά για το πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση, όταν η τρόικα έρθει στην Αθήνα και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό.

Μπορεί όπως είπε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση να πέρασε δύο σημαντικούς και δύσκολους κάβους, όμως τα δύσκολα έρχονται, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 12 φόρους μέσα στο 2014.

Επιπλέον «μαξιλαράκια ασφαλείας» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή φαίνεται πως δύσκολα θα βρει το μαξίμου. Ακόμα και ο Γ. Κασαπίδης, που οι πληροφορίες τον ήθελαν να επιστρέφει σύντομα στη ΝΔ, καταψήφισε τον φόρο ακινήτων σβήνοντας με αυτή την κίνηση κάθε ενδεχόμενο για την επανένταξή του στο κόμμα.

Εισηγήσεις για εκλογές

Οι νέες εξελίξεις πυροδότησαν και πάλι σενάρια τριπλών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αρκεί να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις

• Επικύρωση πρωτογενούς πλεονάσματος
• Κάλυψη χρηματοδοτικού κενού χωρίς νέα μέτρα
• Διόρθωση αδικιών με το μοίρασμα του πλεονάσματος
• Έναρξη συζητήσεων για την μείωση του χρέους

Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις τότε η ΝΔ θα είχε βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Η ενδεχόμενη επιστροφή Κουβέλη στην Κυβέρνηση

Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ζητούν την επιστροφή του Φ. Κουβέλη στην κυβερνητικό σχηματισμό. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του στην Realnews υποστήριξε πως υπάρχουν τρόποι να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «Ο Πρωθυπουργός έκανε ό, τι μπορούσε για να κρατήσει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι παρουσία της ξανά στην κυβέρνηση θα έδινε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όμως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για να το διαχειριστώ με επικοινωνιακούς όρους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι καλό θα ήταν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το σκοπό αυτό. Πάντως τρόποι υπάρχουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έθεσε τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του κόμματος του σ ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχηματισμό. «Οι πολιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα και μάλιστα όταν η απήχησή του είναι μειοψηφική. Απαιτούνται πράγματι ευρύτερες συναινέσεις και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.»

Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες μετρήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στο μαξίμου. Μπορεί η ΝΔ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες η κυβέρνηση έχει αρνητικό πρόσημο. Ακόμα και η ψυχολογία των ψηφοφόρων βρίσκεται στο ναδίρ καθώς στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει διαρκώς την διαφορά. Επιπλέον η Χρυσή Αυγή δείχνει να ανακτά δημοσκοπικά τις δυνάμεις της με αποτέλεσμα να παίρνει συνεχώς ψηφοφόρους από την «γαλάζια» δεξαμενή. Ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ παραμένει ο Α. Σαμαράς ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το