Κόσμος

Λύση στο Κυπριακό βλέπει ο Γκιουλ

 

Γκιουλ

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο είναι μία «σημαντική ευκαιρία» για να ενωθεί το νησί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε δηλώσεις του από τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ανέφερε ότι πρέπει να δούμε την κρίση σαν σημαντική ευκαιρία «γιατί αν ενωθεί το νησί θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική δυναμική».

«Αν προσθέσετε την δυναμική για συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», είπε ακόμη, μεταδίδει το Reuters.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο ψευδοκράτος και η επανένωση της νήσου θα μπορούσαν να έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη.

Πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να οδηγήσει στην άρση του οικονομικού εμπάργκο που έχει πλήξει σκληρά το ψευδοκράτος.

«Η πρότασή μας είναι να αρθούν, να καταργηθούν με μια συνθήκη και ταυτοχρόνως, όλες οι μορφές περιορισμών και εμπάργκο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα για νέα βήματα προς το μέλλον”, υπογράμμισε ο Γκιούλ.

«Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα γίνει καλά κατανοητό», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο σαφώς δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την Άγκυρα, πόσο μάλλον που το οικονομικό μέλλον της Κύπρου συνδέεται με την εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προβεί σε δηλώσεις όπου καλούν την Κύπρο να εξετάσει «επωφελείς φόρμουλες» για να βγει από την κρίση.

Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο, τούρκοι αξιωματούχοι διεμήνυαν ότι η χώρα τους θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα.

Ακόμη προκλητικότερος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωνε (πριν κλείσει η συμφωνία με την ΕΕ) ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να ζητήσει τα χρήματα που έλειπαν από το κατοχικό καθεστώς, δηλώνοντας ακόμη ότι η Αγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το