Τοπικά

Λόγω βλάβης άνοιξε το θυρόφραγμα Κάρλας

ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΚΑΡΛΑ

Σε βλάβη που προκλήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στο αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο του κόμβου Πέτρας αποδίδεται το άνοιγμα του θυροφράγματος της σήραγγας της Κάρλας, σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης. Παράλληλα, ο Φορέας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενο περιστατικό έντονης βροχόπτωσης, με τις τάφρους πληρωμένες από επιφανειακό νερό και την παρεμπόδισή του από τα χωμάτινα φράγματα και με ανενεργό το αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο της Κάρλας, η βλάβη του οποίου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο, υπό τις συνθήκες αυτές, πλημμυρισμού των παρακάρλιων εκτάσεων, αφού δεν θα επαρκεί η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας να οδηγήσει τα νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο».

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, «έχει ήδη ενημερώσει με το αριθμ. πρωτ. 2115/23112012 δελτίο Τύπου για το άνοιγμα του θυροφράγματος στη σήραγγα της Κάρλας. Ο λόγος οφείλεται σε βλάβη που προκλήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στο αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο DP1 στον κόμβο Πέτρας και πλέον ο ταμιευτήρας δεν δύναται να πληροί τον αντιπλημμυρικό του σκοπό. Αυτό το γεγονός αποτελεί και τη μόνη εξαίρεση της απευθείας διάθεσης των υδάτων της λεκάνης της Κάρλας στον Παγασητικό σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους της υπ’ αριθμόν 112839/18-12-2000 ΚΥΑ.

Πρέπει να τονιστεί για ακόμη μία φορά πως ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) δεν είναι ο διαχειριστής του υδάτινου συστήματος Πηνειού Κάρλας, της κατασκευής των έργων της Κάρλας, αλλά ούτε και της λειτουργίας του θυροφράγματος. Παρ’ όλα αυτά μεριμνά, όπως οφείλει και ενημερώνει για προβλήματα που εντοπίζονται, μιας και αυτά έχουν αντίκτυπο στην οικολογική συμπεριφορά της λίμνης Κάρλας.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου υπάρχει σύγχυση ως προς την προέλευση του επιφανειακού νερού που διατίθεται μέσω της σήραγγας της Κάρλας στον Παγασητικό, κάνοντας λόγο για νερό που προέρχεται από τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Αυτό δεν είναι αληθές, μιας και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα έργα για την άντληση επιφανειακού νερού από τον ταμιευτήρα. Δεν υφίσταται λοιπόν τεχνικό έργο για την έξοδο του νερού από τον ταμιευτήρα, αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον για την παροχέτευσή του στο θυρόφραγμα της Κάρλας. Οι ποσότητες του επιφανειακού ύδατος που διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο προέρχονται από τις επιφανειακές απορροές της ανατολικής λεκάνης απορροής της Κάρλας, οι οποίες καταλήγουν στο θυρόφραγμα μέσω της Τάφρου 1Τ. Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας, οι ποσότητες αυτές οδηγούνται στον ταμιευτήρα.

Επιπροσθέτως, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την παρεμπόδιση της επιφανειακής απορροής στην Τάφρο 1Τ από χωμάτινα πρόχειρα φράγματα του ΤΟΕΒ Πηνειού, για να εξυπηρετηθούν οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών, δημιουργώντας πρόβλημα στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενο περιστατικό έντονης βροχόπτωσης, με τις τάφρους πληρωμένες από επιφανειακό νερό και την παρεμπόδισή του από τα χωμάτινα φράγματα και με ανενεργό το αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο της Κάρλας, η βλάβη του οποίου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο, υπό τις συνθήκες αυτές, πλημμυρισμού των παρακάρλιων εκτάσεων, αφού δεν θα επαρκεί η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας να οδηγήσει τα νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το