Photo Gallery, Τοπικά

Λουκέτο στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (διοικητικές υπηρεσίες) για την πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος να το συγχωνεύσει με το ΙΚΑ Βόλου

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (διοικητικές υπηρεσίες) για την πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος να το συγχωνεύσει με το ΙΚΑ Βόλου, συγχώνευση που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα μέχρι το Μάρτιο-Απρίλιο. Στο μεταξύ ξεκίνησε από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ η απογραφή όσων λαμβάνουν συντάξεις χηρείας.

Τις αντιδράσεις τόσο των υπαλλήλων του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, όσο και των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του Ιδρύματος προκαλεί η πρόθεση του ΙΚΑ να καταργήσει τις διοικητικές υπηρεσίες που λειτουργούν στη Ν. Ιωνία και να τις μεταφέρει στο ΙΚΑ Βόλου. Πρόκειται για σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και μία διετία και το οποίο υλοποιείται σιγά-σιγά, καθώς ήδη καταργήθηκε το ΙΚΑ Αλμυρού, οι διοικητικές υπηρεσίες του οποίου μεταφέρθηκαν στο Βόλο, ενώ οι υγειονομικές θα στεγαστούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Το υποκατάστημα του ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας λειτουργεί από το 2001 και έχει πλέον 19 μόνιμους υπαλλήλους. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα ότι η συγχώνευση έχει σαν στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Με βάση την έκθεση του 2011 το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας εξυπηρετεί 670 επιχειρήσεις, 292 οικοδομικά – τεχνικά έργα και 5.359 συνταξιούχους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Επίσης είναι το υποκατάστημα, το οποίο εξυπηρετεί την Α’ Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου και το Βιοτεχνικό Πάρκο, ενώ μηνιαίως το Τμήμα Μητρώου εξυπηρετεί πάνω από 1.500 ασφαλισμένους και το Τμήμα Παροχών πάνω από 700.

Με την υλοποίηση του σχεδίου της διοίκησης το υποκατάστημα του ΙΚΑ Βόλου, στο οποίο στεγάζονται και τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ, θα είναι το μοναδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και θα εξυπηρετεί  200.000 ασφαλισμένους όλης της Μαγνησίας.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε για το θέμα στη Βουλή και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος.

Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στον Αλμυρό, τη Σκιάθο (επτά υπάλληλοι) και τη Σκόπελο (δύο υπάλληλοι) θα μετατραπούν σε Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα υπάγονται στο υποκατάστημα του Βόλου.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχει η σκέψη το κτίριο του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας να αξιοποιηθεί, είτε για τη στέγαση μιας υπηρεσίας του ΙΚΑ Βόλου, είτε για τη στέγαση ιατρείων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει μπει λουκέτο, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΙΚΑ, σε όλα τα παραρτήματα της περιφέρειας του Ιδρύματος (Ζαγορά, Αγριά, Ν. Αγχίαλος, Βελεστίνο) με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Το οργανόγραμμα προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα υποκατάστημα στα όρια κάθε περιφερειακής ενότητας.

Απογραφή συνταξιούχων χηρείας

Αρχίζει η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ, που θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας, ήδη το ΝΑΤ ανακοίνωσε την απογραφή. Αφορά περίπου 22.500 δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου.

Η απογραφή θα διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και τις κατά τόπους λιμενικές Αρχές μέχρι 28-2-2013. Όσοι δεν απογραφούν μέχρι αυτή την ημερομηνία, θα δουν τη σύνταξή τους να διακόπτεται.

Η απογραφή είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική, όπως υποχρεωτική είναι και η προσκόμιση από τους συνταξιούχους ή από το νόμιμο πληρεξούσιο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των παρακάτω δικαιολογητικών:

-Ειδικό Απογραφικό Δελτίο συνταξιούχων λόγω θανάτου.

-Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ ή βεβαίωση ταυτοπροσωπίας για παιδιά που δεν έχουν εκδώσει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής του συνταξιούχου από την κατά νόμο αρμόδια Αρχή, από το οποίο να προκύπτει ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω θανάτου δεν έχουν τελέσει γάμο και συνεχίζουν να τελούν σε κατάσταση χηρείας.

-Το τελευταίο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ρητά από το συνταξιούχο λόγω χηρείας ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι την απογραφή δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες), καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

-Ειδικά για τα παιδιά που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε δημόσια ΙΕΚ, απαιτείται πρόσφατο πιστοποιητικό σπουδών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το