Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

«Λουκέτα» σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και άλλα μικρότερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Στην τελική επεξεργασία του, ώστε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προβλέπει την κατάργηση μικρών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Star επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο με την κατάργηση μικρών δημόσιων οργανισμών θα είναι έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα και θα αφορά το κλείσιμο φορέων που δεν έχουν πια αντικείμενο, όπως το ΤΕΟ και άλλα μικρότερα ΝΠΙΔ.
Πρόκειται για το πρώτο κύμα καταργήσεων φορέων του πυρήνα του δημοσίου, και, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση ΝΠΙΔ της περιφέρειας του δημοσίου την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, τα μεγαλύτερα ΝΠΙΔ που θα αξιολογηθούν δεν θα οδηγηθούν στο κλείσιμο αλλά έχουν, όπως υπογράμμισε, περιθώρια συρρίκνωσης προσωπικού.
Ετσι, η δέσμευση, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – Τρόικας, για 4000 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου θα περιλαμβάνει:
 – Τον αριθμό των εργαζομένων που θα απολυθούν από το κλείσιμο των ΝΠΙΔ που θα ανακοινωθεί,
-2500 απολύσεις από την ΕΡΤ
– 1000 απολύσεις υπαλλήλων από πειθαρχικές υποθέσεις και εργαζομένων για λόγους υγείας,
– Απομακρύνσεις εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στη βάση επιλογών που θα γίνουν για την αναδιάρθρωση της πολεμικής βιομηχανίας
Ως προς τα προαιπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, δεν υπάρχει, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκκρεμμότητα, με δεδομένο ότι το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων (το λεγόμενο «κύμα του Σεπτεμβρίου») «έχει επιτευχθεί».
Για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι ανοιχτό το ζήτημα των άλλων 11.000 απολύσεων μέσα στο 2014 και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, που αφορά άλλους 12.500 υπαλλήλους, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα ολοκληρωθεί (μετά την άτυπη παράταση) ως το Μάρτιο του 2014.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το