Photo Gallery, Τοπικά

Λιγότερες γεννήσεις, περισσότεροι θάνατοι

 

Αύξηση στους πολιτικούς γάμους για λόγους οικονομίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου

 

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν στο Ληξιαρχείο Βόλου το 2011

Λιγότεροι άνθρωποι ήρθαν στη ζωή, περισσότεροι «έφυγαν» και μάλιστα αρκετοί σε νεαρή ηλικία, το 2011. Τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου μπορούν να χαρακτηριστούν ανατρεπτικά, καθώς το 2010 – δηλαδή ένα μόλις χρόνο πριν – είχε καταγραφεί ακριβώς το αντίθετο: Περισσότερες – σχεδόν τριπλάσιες – γεννήσεις παιδιών στο Βόλο το 2010 και λιγότεροι θάνατοι. Σημαντικό είναι το ποσοστό -10 έως 15% – γεννήσεων παιδιών μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στο Βόλο, αλλά και εκτός γάμου. Τα καρδιακά επεισόδια φαίνεται ν’ αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, ακολουθούν τα τροχαία ατυχήματα – σε νεαρές σχετικά ηλικίες ατόμων – και οι ανίατες ασθένειες. Το 2010, είχε καταγραφεί μείωση στους γάμους και αύξηση στα διαζύγια. Το 2011 όμως τα διαζύγια καταγράφουν μείωση, σχεδόν στο 50%, λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου το 2011 δηλώθηκαν 1674 παιδιά– από τα οποία 820 κορίτσια και 854 αγόρια- ενώ το 2010 δηλώθηκαν 1481, 768 αγόρια και 713 κορίτσια. Την περασμένη χρονιά γεννήθηκαν 193 λιγότερα παιδιά σε σχέση με το 2010.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο, ότι έχουν αυξηθεί – τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια  οι γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου, όπως προκύπτει από ανάλυση των στοιχείων. Τα παιδιά εκτός γάμου αναγνωρίζονται και ακολουθούνται, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, όλες οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Όσο για γεννήσεις παιδιών μεταναστών που διαμένουν στο Βόλο, την τελευταία επίσης πενταετία, καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 10-15% περίπου.

Όσον αφορά στους θανάτους τα καρδιακά επεισόδια φαίνεται ν’ αποτελούν την πρώτη αιτία, ακολουθούν ανίατες ασθένειες και τροχαία ατυχήματα. Σημαντικό όμως είναι το ποσοστό θανάτου νέων ανθρώπων, ηλικίας από 17 έως 40 ετών. Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία είναι πως περισσότερες είναι οι γυναίκες που απεβίωσαν σε σχέση με τους άνδρες. Το στοιχείο δε αυτό καταγράφεται την τελευταία τριετία.

Όσον αφορά στους γάμους, στο Ληξιαρχείο Βόλου το 2011 δηλώθηκαν 387 γάμοι – από τους οποίους 250 θρησκευτικοί και 137 πολιτικοί – ενώ το 2010 είχαν δηλωθεί 382, από τους οποίους 269 θρησκευτικοί και 113 πολιτικοί.

Αξίζει επίσης να καταγραφεί πως το 2009 δηλώθηκαν στο Ληξιαρχείο Βόλου 754 θάνατοι – 369 άνδρες και 385 γυναίκες – 1822 γεννήσεις -934 αγόρια και 888 κορίτσια- και 417 γάμοι, από τους οποίους οι 124 πολιτικοί.

Το 2008 δηλώθηκαν στο Ληξιαρχείο Βόλου 1872 γεννήσεις, 701 θάνατοι και 400 γάμοι, από τους οποίους οι 90 πολιτικοί.

Συνεπώς, όπως φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία, παρατηρείται σταδιακά μείωση του αριθμού των γεννήσεων, από χρόνο σε χρόνο, μείωση των γάμων και – δυστυχώς – αύξηση των θανάτων.

Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνεται είναι πως αρκετοί πολιτικοί γάμοι τελούνται για «λόγους σκοπιμότητας» (π.χ. λήψη δανείου, ιθαγένειας, προσωπικού συμφέροντος κ.λπ.), καθώς και για λόγους οικονομίας (στοιχίζουν σαφώς φθηνότερα οι πολιτικοί γάμοι από τους θρησκευτικούς). Αρκετά όμως ζευγάρια που τέλεσαν πολιτικό γάμο τελούν στη συνέχεια, μετά από μερικούς μήνες, και θρησκευτικό.

Όπως αναφέρει η ληξίαρχος κ. Τέντη, έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας της υπηρεσίας, που – ας σημειωθεί – διαθέτει υποδομή  μηχανογράφησης, αλλά χρειάζεται πολύ προκειμένου να εφαρμοστεί, να γίνει αρχειοθέτηση και να οργανωθεί ευρετήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέχρι τώρα προεργασία για την αρχειοθέτηση αφορά σε δηλώσεις των αρχών της δεκαετίας του 1970. Έτσι όλες οι πράξεις γίνονται εγγράφως από τους υπαλλήλους. Καθημερινά προσέρχονται στο Ληξιαρχείο του Βόλου 30 έως 40 άτομα. Στο Ληξιαρχείο υπηρετούν έξι μόνιμοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης), ενώ δεν υπάρχουν πλέον συμβασιούχοι. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δήλωσης π.χ. μίας γέννησης διεκπεραιώνεται σε 20 περίπου λεπτά.

«Ως πρώτο μέλημα έχουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών και προς την κατεύθυνση αυτή κάνουμε ό,τι μπορούμε» τονίζει η ληξίαρχος του Βόλου.

Η κ. Τέντη επισημαίνει ότι «είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη υπηρεσία, καθώς χειριζόμαστε προσωπικά δεδομένα. Απαιτείται η παρουσία του ενδιαφερόμενου ή άτομο με εξουσιοδότηση». Από τα βασικότερα λάθη που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ληξιαρχείο είναι τα στοιχεία που δηλώνονται, ψευδώς όπως διαπιστώνεται, από μερίδα αλλοδαπών. Αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προσερχόμενοι αλλοδαποί δηλώνουν κάποιο όνομα, ενώ στα έγγραφα που προσκομίζουν υπάρχει διαφορετική γραφή ή άλλο όνομα. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου στην εξυπηρέτηση αλλοδαπών, κυρίως Βουλγάρων όπως αναφέρεται, λόγω άγνοιας της γλώσσας. Οι δυσκολίες στην συνεννόηση έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της υπόθεσης.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το