Photo Gallery, Τοπικά

Λιγότερα κατά 20% τα στρέμματα με βαμβάκι στη Μαγνησία

Αιτίες η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση της τιμής διάθεσης


Λιγότερα κατά 20%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή καλλιεργητική περίοδο, είναι τα στρέμματα με βαμβάκι που σπάρθηκαν φέτος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας. Αιτίες για τη μείωση των στρεμμάτων αποτελούν η κατακόρυφη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος, καθώς και η αντίστοιχη πτώση της τιμής διάθεσης της σοδειάς στους εμπόρους και τα εκκοκκιστήρια. Αρκετοί είναι πλέον οι παραγωγοί στον κάμπο του Νομού, οι οποίοι εγκαταλείπουν το βαμβάκι και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά και το καλαμπόκι, που εξασφαλίζουν χαμηλότερο κέρδος, αλλά είναι μικρότερη η αύξηση του κόστους παραγωγής τους.

Αρκετοί είναι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι υποχρεώθηκαν για φέτος τουλάχιστον να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και την παραγωγή βαμβακιού, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση των αγροτικών εφοδίων.

Συνέπεια είναι στον κάμπο του Νομού να έχουν ήδη σπαρθεί 20% λιγότερα, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο, στρέμματα με βαμβάκι.

Η διαδικασία της σποράς ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η συγκομιδή του προϊόντος θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Αιτία για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του βαμβακιού και την αισθητή μείωση των στρεμμάτων αποτελούν η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές διάθεσης των αγροτικών εφοδίων, όπως είναι οι σπόροι, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, η αντίστοιχη του τιμολογίου της ΔΕΗ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, καθώς και το ακριβό, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί υποστηρίζουν, πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν στα αγροτικά τους οχήματα.

Οι παραγωγοί βαμβακιού στον κάμπο του Νομού αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις των γεωργικών εφοδίων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι από την καλλιέργεια του προϊόντος δεν προκύπτει κέρδος, λόγω της κατακόρυφης, όπως τη χαρακτηρίζουν, πτώσης της τιμής διάθεσής του στους εμπόρους και τα εκκοκκιστήρια.

Ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης είναι η διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του βαμβακιού τα δύο τελευταία χρόνια.

Το 2010 η τιμή διάθεσης του προϊόντος διαμορφώθηκε στο 0,78 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι σημείωσε κάθετη πτώση στο 0,48 ευρώ το κιλό πάντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι αγρότες προχώρησαν φέτος στη σπορά των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους με βαμβάκι ευελπιστούν τον ερχόμενο χειμώνα να εξασφαλίσουν τιμή διάθεσης του προϊόντος της τάξης του 0,80 ευρώ το κιλό.

Σε διαφορετική περίπτωση, μιλούν για οικονομική καταστροφή και για πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού από την ερχόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με συνεταιριστές, η μείωση του ποσοστού των στρεμμάτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη φέτος, στην περίπτωση κατά την οποία δεν συνεχιζόταν η εφαρμογή περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την προστασία των εκτάσεων, όπως είναι το αντίστοιχο της νιτρορύπανσης.

«Φέτος» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου κ. Ηλ. Ιωάννου «σπάρθηκαν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Νομού Μαγνησίας 20% λιγότερα στρέμματα με βαμβάκι. Δεν συμφέρει πλέον τους αγρότες η καλλιέργεια και η παραγωγή του προϊόντος, διότι οι τιμές των αγροτικών εφοδίων σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση και η τιμή διάθεσης μειώθηκε στο 0,48 ευρώ το κιλό πέρυσι από το 0,78 που ήταν το 2010. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των σπόρων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, τα τιμολόγια της ΔΕΗ για την αγροτική χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Πώς να τα βγάλουν πέρα οι αγρότες; Αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια βαμβακιού ή να μειώνουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Πάλι καλά να λέμε που εξακολουθούν να υλοποιούνται κάποια περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως είναι η νιτρορύπανση, διαφορετικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η μείωση των καλλιεργούμενων με βαμβάκι στρεμμάτων. Φέτος η χρονιά πάει πολύ καλά για το βαμβάκι, δεν έχουμε βροχές και η παραγωγή θα είναι εξαιρετική. Ευελπιστούμε η τιμή να διαμορφωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο 0,80. Διαφορετικά, θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού στον κάμπο του Νομού Μαγνησίας» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί που εγκαταλείπουν το βαμβάκι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, με λιγότερο κέρδος, αλλά με χαμηλότερη αύξηση του κόστους παραγωγής τους.

«Οι αγρότες που εγκαταλείπουν το βαμβάκι» σημειώνει ο κ. Ιωάννου «στρέφονται αναγκαστικά σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Πρόκειται για καλλιέργειες που έχουν μικρότερο κόστος για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, ωστόσο αποφέρουν λιγότερο κέρδος στον παραγωγό. Δεν γίνεται διαφορετικά όμως, διότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ένα τόσο υψηλό κοστολόγιο που απαιτούν τα αγροτικά εφόδια. Είναι, συνεπώς, συμφέρουσα για τους αγρότες η καλλιέργεια σιτηρών και καλαμποκιού. Η φετινή χρονιά είναι εκτιμώ κρίσιμη για το βαμβάκι. Σπάρθηκαν πολύ λιγότερα στρέμματα, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή και όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουμε μια σοδειά εξαιρετικής ποιότητας και ποσότητας. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και με την τιμή διάθεσης, ευελπιστώντας να διαμορφωθεί στο 0,80. Αν πάει χαμηλότερα θα είναι καταστροφικό και βεβαίως η καλλιέργεια και η παραγωγή βαμβακιού θα καταστεί απαγορευτική για την ευρύτερη περιοχή μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το