Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Λειψή η αστυνόμευση

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους αστυνομικούς στις Βόρειες Σποράδες

Το θέμα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά φέρνει στο προσκήνιο η επίθεση που δέχθηκε η 15χρονη στην Πάρο προ δεκαημέρου, αλλά και η σύλληψη του Αφγανού που απροκάλυπτα πουλούσε ναρκωτικά στις παραλίες της Αλοννήσου την περασμένη εβδομάδα. Περισσότερη αστυνόμευση ζητούν κάτοικοι και φορείς των νησιών, ενώ στις προτεραιότητες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας είναι η περαιτέρω στελέχωση των Βορείων Σποράδων.

Κρούσματα κλοπών κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους στο νησί της Σκιάθου και θα ήταν παράξενο, αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, αφού καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες στο νησί. Αναμενόμενες οι κλοπές λοιπόν, λειψή η αστυνόμευση, αφού σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, περίπου 25 ένστολοι στελεχώνουν το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου, ενώ η δύναμη διπλασιάζεται εποχικά. «Βέβαια, οι συνάδελφοι που καταφθάνουν στη Σκιάθο εποχικά, αποτελούν επικουρικό προσωπικό και απασχολούνται κυρίως με ελέγχους διαβατηρίων και ασφάλειας. Δεν έχουν ολοκληρώσει τα αστυνομικά τους καθήκοντα, παρόλα αυτά είναι σπουδαία η δουλειά που προσφέρουν, εν μέσω θέρους και υψηλής κίνησης στο νησί», σημειώνει ο κ. Απ. Αλαμάνας, αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας.  Σε ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται η Σκόπελος, με 20 αστυνομικούς και στον αντίποδα η Αλόννησος με λιγότερους από πέντε. Εξάλλου, όσοι αστυνομικοί επιθυμούν, μπορούν να αποσπαστούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος κανένας αστυνομικός δεν θέλησε εθελοντικά να αποσπαστεί στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Αιτία φυσικά γι’ αυτό τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης στα νησιά, ακόμη και η μετακίνηση από και προς αυτά με τα ακριβά εισιτήρια των πλοίων. Σχετικά με την αστυνόμευση στη Σκιάθο, ο Δήμαρχος κ. Νίκ. Πλωμαρίτης υπογραμμίζει πως «φέτος η αστυνομική δύναμη είναι λιγότερη από πέρσι, ενώ η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί. Φέτος το καλοκαίρι έχει ενισχυθεί με λιγότερους εποχικούς το νησί, ενώ το αεροδρόμιο χρειάζεται αρκετούς αστυνομικούς, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των τουριστών, αλλά και των ντόπιων κατοίκων, τουλάχιστον ελέγχοντας όσους καταφθάνουν από αέρος».

Ο ίδιος τονίζει πως γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους αστυνομικούς, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο νησί, αποτρέποντας την αύξηση της εγκληματικότητας, συνεργαζόμενοι άριστα με τους δημοτικούς αστυνόμους και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. «Υπάρχει μία άριστη συνεργασία, που αποδίδει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού. Άλλωστε, δεν έχουμε περισσότερα συμβάντα από πέρσι τέτοιο καιρό», λέει ο κ. Πλωμαρίτης. Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, αναφερόμενος στην αστυνόμευση, λέει πως: «Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ειδικά στη Σκιάθο, με το αεροδρόμιο, καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες πτήσεις από ευρωπαϊκούς προορισμούς με χιλιάδες τουρίστες. Είναι επόμενο, πως όσο μεγαλύτερη ήταν η αστυνομική δύναμη στη Σκιάθο, τόσο πιο ήσυχοι θα ήμασταν όλοι. Το ίδιο ισχύει και για τη Σκόπελο, αλλά και για την Αλόννησο. Το καλοκαίρι και ειδικά αυτή την περίοδο, τα νησιά «βουλιάζουν» από κόσμο και η ασφάλεια σε αυτό το «κύμα» τουρισμού δεν αντιμετωπίζεται εύκολα», υπογραμμίζει ο κ. Αλαμάνας. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Αλαμάνας  αστυνομικός διευθυντής, μόλις τον περασμένο μήνα, προγραμμάτισε νέες δράσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας στα νησιά. «Θα ενισχύσουμε τα νησιά με κάθε τρόπο και θα αντιμετωπίσουμε τα «μαύρα στίγματα», που υπάρχουν», λέει ο ίδιος. Την περασμένη Τετάρτη άγρια συμπλοκή σημειώθηκε σε μπαρ της Σκοπέλου, μεταξύ τουριστών και εργαζομένων και παρ’ ολίγο να θρηνήσουμε θύματα, αφού ο ένας εκ των εμπλεκομένων επιτέθηκε στον άλλον, με σκοπό να του κόψει την καρωτίδα. «Κι όμως οι αστυνομικοί παρενέβησαν άμεσα και έλυσαν την παρεξήγηση, χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Εξίσου, συγχαρητήρια αξίζουν και στους ελάχιστους αστυνομικούς της Αλοννήσου, που έπιασαν Αφγανό, ο οποίος διακινούσε χασίς στις παραλίες του νησιού και ο οποίος συνελήφθη, μετά από παρακολούθηση. Ο 27χρονος αλλοδαπός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες φέρεται να διέμενε στην Αλόννησο και μαζί με διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, να πουλούσε και ναρκωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, όπως προκύπτει από έρευνες των Λιμενικών Αρχών, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών στην Αλόννησο. Και μάλιστα με πολλούς τρόπους, είτε με το καράβι, είτε και με το ταχυδρομείο. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά αξιωματικών για ανησυχητική διακίνηση χασίς στο νησί.  Όπως σημειώνει ο κ. Αλαμάνας, σύντομα θα ληφθούν νέα μέτρα αστυνόμευσης για τα νησιά, και όσο κι αν έχει πέσει ο μισθός των ένστολων, που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για την ασφάλεια των πολιτών, «το φιλότιμο των αστυνομικών δεν αλλοιώνεται με τίποτα. Όλοι έχουν όρεξη και δουλεύουν με δύναμη ψυχής. Τους πολίτες, τους φορολογούμενους δεν τους αφορά ο μισθός που παίρνει ο αστυνομικός. Απαιτούν να τους παρέχεται ασφάλεια»,  κατέληξε ο κ. Αλαμάνας.

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το