Photo Gallery, Πολιτική

Λαγκάρντ: Πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Το βλέμμα στο 2ο πακέτο, μετά την αποδέσμευση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ


Το τελικό «οκ» έδωσε το ΔΝΤ αργά χθες το βράδυ για την εκταμίευση και της δικής του συμμετοχής στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, με τη νέα γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος, τονίζοντας όμως ότι οι προκλήσεις παραμένουν

Τόσο η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητούν άμεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει σίγουρη ότι οι δύο αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα τα καταφέρουν και να υπογραμμίζει: «Είμαι εντελώς πεπεισμένη ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα τα καταφέρουν. Δεν είναι σωστό ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Σήμερα παρέχουμε στην Ελλάδα εγγυήσεις. Η Ελλάδα είναι πολύ χρεωμένη. Αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι η χώρα αυτή δεν έχει ελπίδα. Υπήρξαν πολλές χώρες που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πολύ πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις από αυτήν».

Ωστόσο, στις συζητήσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ειδικά στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μηδαμινή, καθώς υπάρχει απροθυμία των τραπεζών, γεγονός που περιορίζει τις προσδοκίες για τη συμμετοχή τους στα 15 δισ. ευρώ έναντι 30 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να φέρει τελικά μεγαλύτερα βάρη για τους φορολογούμενους, καθώς υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος το σχέδιο να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεωκοπία.   Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι ο οποίος τόνισε: «Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν υπό ποιες συνθήκες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα επέφερε υψηλότερα κόστη για τους φορολογούμενους».

 

Το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του στην Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σχετική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Το δάνειο αυτό εντάσσεται στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία επανεξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», τονίζει η Λαγκάρντ στην ανακοίνωση του Ταμείου.
«Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας, αναφέρει.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.
Επαίνεσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.
«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα» της χώρας, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του ΔΝΤ καθυστέρησε, λόγω κάποιων ενστάσεων και διευκρινίσεων που ζητήθηκαν για τους προϋπολογισμούς δυο Δήμων της Αττικής.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το