Photo Gallery, Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για απολύσεις στο Δημόσιο

Αξιωματική αντιπολίτευση κατά Βενιζέλου και απάντηση του υπουργού Οικονομικών

Σόιμπλε: Οι Έλληνες θα κάνουν τα πάντα για να βγουν απ’ τη δεινή κατάσταση

 

 

Πολιτική “θύελλα” προκαλεί η ρητή πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου για απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με το πέρας της εργασιακής εφεδρείας των 12 μηνών.

Η ΝΔ μιλά για παραπλάνηση της εθνικής αντιπροσωπείας, καθώς η πρόβλεψη απολύσεων απουσιάζει τόσο από το Μεσοπρόθεσμο όσο και από τον Εφαρμοστικό Νόμο, και κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει ότι “ο κ. Βενιζέλος κρύβει την αλήθεια, αφού στην 4η επικαιροποίηση του ‘Μνημονίου’ περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές, που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο”.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτό που ισχύει είναι αυτό που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή. “Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ήταν μία πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπροθέσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (ν.3686/2011). Αυτό που ισχύει άρα, είναι αυτό που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στο άρθρο 37 του παραπάνω νόμου, άρθρο που υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ με εξαίρεση την επίμαχη παράγραφο 7 που προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα” τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: “Η Βουλή συνεπώς γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών. Τις διατυπώσεις του μνημονίου που είναι ένα πολιτικό κείμενο, τις καθιστά νομική ρύθμιση ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων”.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η Ελλάδα τίθεται υπό νέα δίμηνη δοκιμασία, καθώς η συμφωνία για το δεύτερο “πακέτο” στήριξης συνδέεται με την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel”, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, συμπληρώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα κάνουν τα πάντα για να βγουν απ’ αυτή τη δεινή κατάσταση και τονίζει ότι το δεύτερο “πακέτο” στήριξης δεν θα δοθεί χωρίς σκληρή λιτότητα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει χαρακτηριστικά: “Λευκή επιταγή. Όχι. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να γυρίσει σελίδα και να εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα είναι σκληρό. Οι περικοπές, για τα γερμανικά δεδομένα, αντιστοιχούν σε 400 δισ ευρώ, περισσότερα από τον συνολικό γερμανικό προϋπολογισμό. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθούν οι παραλείψεις πολλών ετών”.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στη ΝΔ που τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη γιατί παραποίησε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ως προς τη στάση της ΝΔ για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς ζητούσε από την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της την ευθύνη της διαπραγματεύσης, κρατώντας για λογαριασμό του το δικαίωμα να κρίνει το βαθμό συμφωνίας του νέου προγράμματος χωρίς συνευθύνη και συστράτευση. “Εάν, συνεπώς, για να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συναίνεση και συστράτευση και για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας τίθεται ως όρος από τη ΝΔ να ζητήσω συγνώμη από τον κ. Σαμαρά, τότε ζητώ συγνώμη, όχι μόνο μία αλλά χίλιες φορές” αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

“Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, αποκαλύπτεται ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν ήταν επαρκές ούτε ως ‘πάτος του βαρελιού’. Η κυβέρνηση, που εκβίαζε για την ψήφισή του, έκρυβε επιμελώς από όλους ότι τρεις μέρες μετά, θα υπέγραφε κι άλλα μέτρα. Αν δεν είναι αυτό πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους, τότε τι είναι;” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης.

 

 

Η έκθεση της Κομισιόν

 

Τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μετά την πάροδο της 12μηνης εφεδρείας, καθώς και κατάργηση οργανισμών, προβλέπει μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων στην έκθεσή της για την τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων, η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνονται οι καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους, καθώς και στη μείωση του προσωπικού στο στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Στο σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης, περιγράφεται ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας. Στο διάστημα των 12 μηνών της εφεδρείας, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού.

Μετά την πάροδο του 12μηνου, οι υπάλληλοι μπορεί να απολύονται, εφόσον οι ανασυγκροτούμενες ΔΕΚΟ και οι συγχωνευόμενοι και καταργούμενοι οργανισμοί δεν μπορούν να τους απορροφήσουν.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους, η έκθεση αναφέρεται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, το οποίο αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και το οποίο σταδιακά σε ορίζονται τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα.

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται εκτενής αναφορά στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την μείωση του Δημόσιου Τομέα και ειδικά στις καθυστερήσεις που σημειώνονται για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το