Photo Gallery, Πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της»

 

 

 

Ανάλγητη χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι με το νέο Πρόγραμμα η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν βάζει μυαλό. Τονίζει την ανάγκη στροφής στην πράξη της οικονομικής πολιτικής δηλώνοντας ότι η Ν.Δ έχει δικαιωθεί για τις απόψεις της στην οικονομία. Θεωρεί θετικό το ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πρόταση της ΝΔ για το θέμα των αυθαιρέτων συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή», ώστε να αποτραπεί η συνέχιση των αυθαιρεσιών στα αυθαίρετα. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ενώ ακόμη σημειώνει την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου όπως και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

 

Συνέντευξη:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ
 

 

Το φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρό για την ελληνική κοινωνία. Έντονη είναι εξάλλου και η αίσθηση ότι η τρόικα είναι διατεθειμένη να επιβάλλει τη λήψη και άλλων σκληρότερων μέτρων, επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί…

Το φθινόπωρο προβλέπεται σκληρό επειδή σκληρή και ανάλγητη είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά την τρόικα δεν γνωρίζω αν θα ζητήσει νέα μέτρα. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στα τέλη Ιουλίου η κυβερνητική πλειοψηφία, υπό το εκβιαστικό και αστήρικτο δίλημμα «ή ψηφίζεται ή πτωχεύουμε», ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ένα Πρόγραμμα που παρά τις επισημάνσεις της ΝΔ κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με το προηγούμενο, που με ευθύνη της κυβέρνησης και μόνον, απέτυχε. Και απέτυχε γιατί οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, γιατί δεν μπόρεσε να διευρύνει τη φορολογική βάση και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και γιατί δεν θέλησε να συγκρουστεί με το δημόσιο και κατ’ επέκταση με τους Φωτόπουλους, που αποτελούν διαχρονικά προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Με το νέο Πρόγραμμα η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν βάζει μυαλό, καλώντας να πληρώσει τη «νύφη» της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος του Δημοσίου με νέες περικοπές. Ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που απειλείται από την ανεργία. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Ο συνεπής φορολογούμενος που έχει στεγνώσει από τη φοροεπιδρομή. Έτσι, όμως, και αυτό το Πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Άλλωστε  και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν έχει τονίσει ότι από εδώ και στο εξής η αναλογία της εξοικονόμησης των πόρων και του περιορισμού του ελλείμματος θα πρέπει να προέλθει κατά τα 2/3 από εξοικονόμηση δαπανών και κατά το 1/3 από πρόσθετη φορολόγηση. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση επιμένει στην υπερφορολόγηση. Και όχι μόνον. Αυξάνει το ΦΠΑ, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση τη φοροδιαφυγή. Καταργεί το «καρότο» των αποδείξεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα επιπρόσθετο κίνητρο, πέραν του κτισίματος του αφορολόγητου, για τους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά βέβαια το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η ΝΔ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ποιο αξιόπιστο πρόγραμμα είναι σε θέση να εφαρμόσει, το οποίο θα εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Με ρωτάτε δηλαδή αν υπάρχει άλλος δρόμος. Σας απαντώ. Ναι, υπάρχει. Περιγράφεται αναλυτικά στην οικονομική πρόταση της ΝΔ (Ζάππειο ΙΙ).Τι συστατικά έχει αυτός ο άλλος δρόμος; Στροφή στην οικονομική πολιτική, στην πράξη όμως. Με πραγματική περικοπή του χαοτικού δημόσιου τομέα που παραμένει σπάταλος και αναποτελεσματικός, με κόψιμο προκλητικών προνομίων που σε πείσμα των καιρών διατηρούν επιχειρήσεις που είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με μεταρρυθμίσεις όχι στη θεωρία, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, με αποκρατικοποιήσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση, με αξιοποίηση εκείνων των τμημάτων της δημόσιας περιουσίας που μπορούν να φέρουν άμεσα έσοδα και θέσεις εργασίας. Εμείς κατά συνέπεια έχουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη για την οικονομική πολιτική και σας λέω με παρρησία ότι έχουμε δικαιωθεί.

Η συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί απαρχή ώστε να υπάρξει ανάλογο κλίμα και σε άλλα σημαντικά νομοσχέδια;

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΝΔ στήριξε και ψήφισε τα μέτρα, που θεώρησε ότι θα βοηθούσαν τη χώρα και την οικονομία της. Δεν είναι τυχαίο, και συμβαίνει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει τα μισά νομοθετήματα που κατατέθηκαν στη Βουλή με το παραπάνω σκεπτικό. Κατά συνέπεια η συναίνεση δεν έγινε πράξη μόνο στον κρίσιμο τομέα της παιδείας ή στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση πορεύεται πρόχειρα, λέγοντας ψέματα. Με κορυφαίο αυτό του υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος ενώ μας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν διακόπηκαν», αλλά η αναχώρησή τους ήταν «προγραμματισμένη», τελικά αποδείχτηκε ότι η αλήθεια ήταν πως διακόπηκαν. Επιπλέον, μπλοφάρει και ακολουθεί μικροπολιτικές λογικές, ενώ τα στελέχη της τσακώνονται μεταξύ τους. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της παιδείας, που ενώ υπήρξε ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Γιατί δεν τα ανοίγει; Επειδή είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των αυθαιρέτων, την περασμένη Τρίτη ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με τη συναίνεση και της ΝΔ. Πιστεύετε ότι τελικά θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα;

Είναι καταρχήν θετικό που η κυβέρνηση αποφάσισε, έστω με χαρακτηριστική καθυστέρηση, να υιοθετήσει μια πρόταση της ΝΔ. Ήταν ανάγκη να προχωρήσει μια ρύθμιση για τα αυθαίρετα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, να κλείσει μια εκκρεμότητα δεκαετιών που απασχολεί χιλιάδες πολίτες και να προκύψουν έσοδα για το Κράτος. Εμείς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή καταθέσαμε προτάσεις για να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση στους πολίτες, πολλές από τις οποίες έγιναν δεκτές από το υπουργείο. Εκφράσαμε όμως και ορισμένες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της καθώς από την κυβέρνηση εξαρτάται η εφαρμογή της για τα υφιστάμενα αυθαίρετα αφού πολλές φορές έχουμε δει να ψηφίζονται νόμοι που τελικά δεν δουλεύουν στην πράξη. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μπει μια «κόκκινη γραμμή» και να αποτραπεί η συνέχιση της αυθαιρεσίας και των παρανομιών από δω και πέρα. Έγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή κι όχι στο τέλος της διαδρομής. Η ολοκλήρωση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης, η αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του ΓΟΚ και η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των πολεοδομιών είναι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα εάν πραγματικά θέλουμε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Κατά συνέπεια, είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν για να δοθεί οριστική λύση σε ένα ευρύτερο και πολυσύνθετο ζήτημα.

Διαβλέπετε ότι εκ των πραγμάτων οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται αναπόφευκτες;

Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Πλέον νομίζω, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει. Θεωρώ δε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι και η μόνη λύση. Θέλω, όμως, εδώ να σταθώ στην υπεύθυνη θέση της ΝΔ απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποφύγαμε να ζητήσουμε εκλογές, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην εικόνα της χώρας και  συνεπώς στην οικονομία, αντίθετα με ό,τι έκανε μονίμως το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Προτείναμε εγκαίρως σειρά μέτρων, που αν η κυβέρνηση τα είχε υιοθετήσει δεν θα φτάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση δεν άλλαξε ρότα. Συνέχισε τα λάθη προσθέτοντας και άλλα. Και έδειξε ότι δεν είναι ικανή να αλλάξει, να γίνει αποτελεσματική και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πλέον, όμως, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές θα κρίνουν τι πορεία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και ταυτοχρόνως θα εκτονώσουν το οξυμένο κοινωνικό κλίμα, έτσι όπως δημοκρατικά επιβάλλεται.

Υπάρχουν προοπτικές ώστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν για ένα νέο εκλογικό νόμο; Ένας νέος νόμος πρέπει ή όχι να ευνοεί τη συγκρότηση ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Εδώ και καιρό έχω μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στη λογική δημιουργίας μικρότερων περιφερειών, ίσου μεγέθους. Την ίδια στιγμή έχω επισημάνει ότι ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από ευρύτερες θεσμικές παρεμβάσεις. Ήδη η ΝΔ έχει θέσει σε διαβούλευση συγκεκριμένες προτάσεις (εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού, με εκείνο του βουλευτή, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων κ.λπ.). Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζονται αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και ειδικά της Βουλής, που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι επτά προτάσεις (μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής, κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας, διαχρονική ανάρτηση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών στο διαδίκτυο) που έχω καταθέσει. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας απαντώ ευθέως ότι ως ΝΔ διεκδικούμε καθαρές λύσεις και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Είμαστε κόμμα εξουσίας και στόχος μας είναι η νίκη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το