Πολιτική

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη

Να διορθώσουν οι Ευρωπαίοι το λάθος για την Κύπρο ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Να διορθώσουν οι Ευρωπαίοι το λάθος για την Κύπρο ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Την δεδομένη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων εκ μέρους των εταίρων για τη λανθασμένη απόφασή τους στην Κύπρο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο επανέλαβαν, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών.

“Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη”, επανέλαβε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου απάντησε κατηγορηματικά: “Η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει. Ποιος σας το είπε;”.

Ο υπουργός, πάντως, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα γίνει, ειδικά μετά την αρνητική ψήφο της κυπριακής Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε: “Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου. Την στήριξε και στο Eurogroup την στηρίζει και τώρα. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζουν κάποιοι με μικροκομματικά παιχνίδια”.

“Η Ευρωζώνη έκανε ιστορικό σφάλμα και πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο ώστε να αποτραπούν παρενέργειες, προκειμένου να μη θιγεί η ελληνική οικονομία που είναι σε φάση σταθεροποιήσης”, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι “υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Δεν δίνουμε καμία οδηγία στον κυπριακό λαό, κανείς δεν μπορεί να υποδείξει. Η υποστήριξή μας στην Κύπρο είναι δεδομένη για εθνικούς λόγους. Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί είναι απόλυτα διασφαλισμένο. Υπάρχει όμως η πραγματική οικονομία και ο γεωπολιτικός συσχετισμός στη Μεσόγειο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε την ανάγκη “οι ευρωπαίοι εταίροι να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Κύπρο. Η Ελλάδα συμπαρίσταται, η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο”.

“Οι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν γίνεται, με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Κύπρου και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους”, είπε.

“Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στην περίπτωση της Κύπρου”, υπογράμμισε.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

Εκτάκτως την Τετάρτη (σήμερα),  ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών για τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο.

Τι άλλο συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο αλλά, όπως τόνισε, “από το Δημόσιο πρέπει να αποχωρήσουν μόνο οι ακατάλληλοι”.

“Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι οι θέσεις εργασίας. Πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είπε ότι “δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι θέσεις μας είναι γνωστές”.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011, όταν επιβλήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά του, τόνισε ότι το μόνο που συζητήθηκε εκτός από τις εξελίξεις στην Κύπρο ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση, που -όπως είπε- αφορά πρόσωπα, δομές και κινητικότητα.

Και πρόσθεσε ότι “η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει με σημαντικά αποτελέσματα όπως δεν έχει συμβεί ποτέ”, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να αφορά απολύσεις.

Ερωτηθείς αν τέθηκε το θέμα του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, δήλωσε ότι το θέμα δεν τέθηκε, ξεκαθάρισε όμως ότι αντιτάσσεται στην παράταση του μέτρου.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας -ερωτηθείς για τις επαφές με την τρόικα- εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα, ενώ επέμεινε στη θέση του πως το τέλος ακινήτων θα πρέπει και το 2013 να εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς αυτή είναι, όπως είπε, “η πιο ρεαλιστική λύση”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το