Πολιτική

Κρίσιμοι στόχοι για την οικονομία

Χαιρέτισε η Κομισιόν την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2011

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013


ΑΘΗΝΑ, 23.

Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2011 και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που αυτός προβλέπει χαιρέτησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολουθούν την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα.
«Καλωσορίζουμε την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας» δήλωσε η Κριστίνα Αρίγο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 είπαν «ναι» και 142 «όχι».

Κρίσιμοι στόχοι

Να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα καλείται τώρα το οικονομικό επιτελείο, σ’  περιβάλλον έντονων πιέσεων στις διεθνείς αγορές.

Η ψήφιση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης δεν απέτρεψε νέες πιέσεις την Πέμπτη. Η «ψαλίδα» των επιτοκίων στα 10ετή άνοιξε έως τις 950,80 μονάδες βάσης, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου έσπασαν εκ νέου το φράγμα των 1.000 μονάδων. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να κωδικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που όπως όλα δείχνουν θα συμπέσει με τις κρίσιμες αποφάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ.

Το κατ’ αρχήν ζητούμενο είναι το «κλείσιμο» του φετινού προϋπολογισμού χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα «αγκάθια» που έχει εντοπίσει η τρόικα. Δηλαδή, να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, να εξορθολογιστούν οι δαπάνες υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, να τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 2,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους.  Στην επόμενη αξιολόγηση θα γίνει, επίσης, η πρώτη κρίσιμη συζήτηση για το σχέδιο εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν στο διάστημα 2012- 2014, για τα σχέδια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, για την εφαρμογή του νέου «πακέτου» αλλαγών στα εργασιακά, για τις δράσεις που προωθούνται στο τομέα της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, το 2011 φέρνει φόρους ύψους 52,8 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό να υπολογίζει σε πρόσθετα έσοδα 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι η «ουρά» των φετινών μέτρων, τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φορολογικά μέτρα που αποτύπωνε στην αρχική του μορφή το μνημόνιο και τα υπόλοιπα 2,280 δισ. ευρώ από νέα μέτρα.  Συν τοις άλλοις, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές δαπανών 6,5 δισ. ευρώ, από το «ψαλίδισμα» των μισθών στις ΔΕΚΟ, το πάγωμα των προσλήψεων, τη συνέχιση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Σενάρια αναδιάρθρωσης

Έπειτα από αλλεπάλληλες µυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο κ. Λουκάς Παπαδήµος, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση, το οικονοµικό επιτελείο κατέληξε σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013 χωρίς «κούρεµα» της αξίας των οµολόγων, το οποίο κοινοποίησε ανεπισήµως στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στο Βερολίνο και αντιµετωπίζεται κατ’ αρχήν θετικά από τις Βρυξέλλες.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το εν λόγω σχέδιο συντάχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήµος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση.
Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ (2013) και προτείνει ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας µε δύο κυρίαρχα στοιχεία:
-Την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές.
-Τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει «κούρεµα» (haircut) της αξίας των οµολόγων της.
Προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης –που φαίνεται να παίρνει κατ’ αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες– είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµίας. Αυτό, κατά τους αρµόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν µπορεί να επιτευχθεί παρά µόνο µε την πιστή εφαρµογή του Μνηµονίου σε όλο το διάστηµα που αποµένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.
Σημειώνεται πως το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µε τους σχετικούς εµπειρογνώµονες απέρριψε την εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους εντός του 2011 ή του 2012, µολονότι τέτοιες εισηγήσεις έπεσαν στο τραπέζι.
Η αιτία είναι πως µια αναδιάρθρωση στην τρέχουσα φάση θα οδηγούσε τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες σε έλλειψη κεφαλαιακής επάρκειας, τα αποθεµατικά των ασφαλιστικών ταµείων είχαν µεγάλες απώλειες και µεσοπρόθεσµα θα είχαν πρόβληµα καταβολής συντάξεων, οπότε θα έπρεπε να συµβάλει η κεντρική κυβέρνηση – δηµιουργώντας εκ νέου δηµοσιονοµικό πρόβληµα.
Κοινοτικές πηγές σηµειώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο µόνιµος µηχανισµός στήριξης, οπότε θα υπάρχουν και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις – άρα η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη θέση να διαπραγµατεύεται µόνη της µε τους πιστωτές της, αλλά µε ένα ευρωπαϊκό όργανο να την εκπροσωπεί κατά κάποιον τρόπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το