Photo Gallery, Πολιτική

Κομισιόν: Ναι στην έκδοση ευρω- ομολόγων

Από το 2014 οι αλλαγές με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής

Δέσμευση της ΕΤΕπ ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία

Με στόχο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα (χθες) στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων.

Την πρωτοβουλία της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής παρουσίασαν ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μεϊστάντ.

Το γενικό περίγραμμα αυτής της πρότασης που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης -με δεδομένη την περιορισμένη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ- είχε παρουσιάσει το περασμένο φθινόπωρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την ομιλία του για την «κατάσταση της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά, τα ομόλογα για έργα υποδομής θα έχουν ως στόχο την άντληση πρόσθετων -πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης και των τραπεζικών δανείων- ιδιωτικών κεφαλαίων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.

Όπως ανέφερε ο Όλι Ρεν, υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα χρειασθούν 1,5-2 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις, ενώ μόνο στον τομέα των μεταφορών εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε επενδύσεις ανέρχονται σε 21,5 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο μετά το 2013.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλει η Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις ώστε αυτά τα ομόλογα να είναι λειτουργικά από το 2014.

Εν τω μεταξύ στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα (χθες) στην Αθήνα.

«Για εφέτος, μια χρονιά που συνεχίζει να είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία. Με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια θα είμαστε αρωγοί σε έργα πνοής που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σακελλάρης.

Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009, 1,2 δισ. ευρώ το 2008, και 755 εκατ. ευρώ το 2007.

Οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλάρης, περιλαμβάνουν μεγάλα έργα υποδομής, μερικά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων παραχωρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η χρηματοδότηση του νέου αεροδρόμιου Ηρακλείου στο Καστέλι, ή ακόμη η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης και της Αττικής Οδού.

Ενεργειακά έργα περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ρόδο.

Έμφαση δίνεται στην πράσινη ενέργεια και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Στην παραγωγή ενέργειας περιλαμβάνονται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως μεταξύ άλλων το πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Για τις ΑΠΕ «εξετάζουμε και την υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Σακελλάρης.

Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου, η ΕΤΕπ εξετάζει την παροχή τεχνικής βοήθειας σε 5 νησιά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω επιδοτήσεων από το πρόγραμμα ELENA.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί ένα ευρύ φάσμα μικρότερων έργων υποδομής που πραγματοποιούνται εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ, στους τομείς παιδείας-σχολεία σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη, περιβάλλοντος-διαχείριση απορρήτων σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, δημόσιας διοίκησης-δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο, καθώς και ενέργειας-μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ.

Μιλώντας γενικότερα για τις δράσεις της ΕΤΕπ σε ευρωπαίκό επίπεδο, ο κ. Σακελλάρης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης για την πρωτοβουλία «Ομολόγων Έργου Ευρώπη 2020».

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στην δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε έργα υποδομής κατά την επόμενη δεκαετία.

Τα ομόλογα έργων θα εκδίδονται από επιχειρήσεις έργων και όχι από την ΕΤΕπ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμβολή της ΕΤΕπ θα είναι να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα των εκδιδόμενων ομολόγων, ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές στις κεφαλαιαγορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το