Photo Gallery, Τοπικά

Κινητοποίηση εθελοντικών οργανώσεων

 

Σύσκεψη για τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο χώρο του Δημαρχείου

 

 

Από το Δήμο Βόλου για τη δημιουργία σχεδίου δράσης

Σε «κινητοποίηση» 250 ατόμων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων της Μαγνησίας στοχεύει η Δημοτική Αρχή για να καλύψει «κενά» σε κοινωνικούς τομείς.

Σύσκεψη για τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών του Δήμου Βόλου με ενίσχυση από μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο χώρο του Δημαρχείου Βόλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τέσσερις εθελοντικές οργανώσεις και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Παντσάς, τόνισε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης, που δεν θα μείνει στα λόγια, ενώ εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων σημείωσαν πως δεν είναι δυνατόν ο εθελοντισμός να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του Δήμου.

«Δεν αντικαθιστούμε κανένα και συμπληρώνουμε δράσεις που είναι διαχρονικές. Δεν υποκαθιστούμε κάποιες δομές του Δήμου με την παρουσία εθελοντών, αλλά αντίθετα διευρύνουμε τη συμμετοχή τους στην κοινωνία», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ο Δήμος εκτιμά ότι οι εθελοντές μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε πολλούς τομείς, όπως στον καθαρισμό των βυθών από σκουπίδια και άλλα υλικά, να αναλάβουν σε περιπτώσεις τη συνοδεία ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μεταβούν στο γιατρό κ.λπ.

Θα δημιουργηθεί γραφείο εθελοντισμού που θα καταγράφει τους ενδιαφερόμενους εθελοντές. Στη συνέχεια θα επικοινωνεί μαζί τους για συνέντευξη με κοινωνική λειτουργό από την οποία θα προκύπτει η ικανότητα ένταξης σε ομάδα και τομέα.

Έτσι θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι στη συνέχεια μεμονωμένα ή σε ομάδες, θα διοχετευθούν σε δράσεις του Δήμου.

Παράλληλα θα σχηματιστεί ένα μητρώο εθελοντών.

«Εάν οι συμπολίτες μας ανταποκριθούν θα έχουμε σύντομα μια πλούσια βάση δεδομένων και ένα ικανό αριθμό εθελοντών για πολλές δράσεις, τους οποίους θα μπορούμε και να εκπαιδεύσουμε σε διάφορα άλλα αντικείμενα.

Φιλοδοξούμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο ομάδων εθελοντών – συνεργατών που θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερό τους χρόνο, τις δεξιότητες και τη γνώση τους πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των υπηρεσιών του νέου μεγάλου Δήμου Βόλου όπως Κοινωνική Παρέμβαση, Πολιτισμός, Καθαριότητα, Μελέτες, Έρευνα, Ενισχυτική Διδασκαλία, Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας σε Μετανάστες, Αθλητισμός, Προστασία Περιβάλλοντος», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Στο Δήμο θα θεσμοθετηθεί «Ομάδα Εργασίας» που θα έχει ως σκοπό την οργάνωση και το συντονισμό των εθελοντών, καθώς και τη δημιουργία του Μητρώου Εθελοντών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το