Photo Gallery, Τοπικά

Κινητοποίηση για το θυρόφραγμα

 

Ζωντανά ψάρια στην Κάρλα συγκεντρωμένα στην επιφάνεια του νερού, προκειμένου να αντλήσουν οξυγόνο

Από το Φορέα Διαχείρισης και την ΕΥΔΕ Κάρλας

 

Την κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης και της ΕΥΔΕ Κάρλας προκάλεσε χθες η πληροφορία πως άγνωστοι κατά τη διάρκεια του τριημέρου των Χριστουγέννων προχώρησαν στο άνοιγμα του θυροφράγματος, στην τάφρο Τ2, κοντά στα Κανάλια. Τελικά, μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως το θυρόφραγμα ήταν κλειστό, καθώς η πληροφορία για δολιοφθορά αφορούσε το αντίστοιχο παλιό θυρόφραγμα που συλλέγει τα όμβρια ύδατα και βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια. Στο μεταξύ, από πλευράς Φορέα Διαχείρισης Κάρλας διευκρινίστηκε ότι οι θάνατοι μικρού αριθμού ψαριών τις τελευταίες ημέρες είναι φυσιολογικοί και οφείλονται ως επί το πλείστον στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

[email protected]

 

Σε παρανόηση απέδωσαν τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας την πληροφορία για άνοιγμα του θυροφράγματος στα Κανάλια, κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων από αγνώστους. Χθες το πρωί, μόλις έγινε γνωστό πως υπήρχε πρόβλημα στο θυρόφραγμα έγινε έλεγχος και παράλληλα ειδοποιήθηκε η ΕΥΔΕ Κάρλας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τελικά, μετά από διευκρινίσεις που δόθηκαν διαπιστώθηκε πως το κεντρικό θυρόφραγμα στην τάφρο Τ2, στο ύψος των Καναλίων ήταν κλειστό και κανείς δεν είχε προσπαθήσει να το παραβιάσει. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, έγινε γνωστό πως η κινητοποίηση αφορούσε το παλιό θυρόφραγμα που συλλέγει τα όμβρια ύδατα και το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, «αρχικά θεωρήθηκε πως άγνωστοι προχώρησαν στο άνοιγμα του θυροφράγματος, κάτι που είναι παράνομο. Τελικά, μετά την πλήρη διερεύνηση του θέματος και από την ΕΥΔΕ Κάρλας, έγινε γνωστό πως το κεντρικό αντλιοστάσιο ήταν κλειστό και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Η παρανόηση οφείλεται στο γεγονός πως η πληροφορία αφορούσε το παλιό θυρόφραγμα στα Κανάλια, που είναι μεν ανοικτό αλλά ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Για να ανοίξει το θυρόφραγμα, θα έπρεπε να γίνει κανονική δολιοφθορά. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι η Κάρλα» προσέθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Δότη Παπαδημητρίου τόνισε πως «το θυρόφραγμα στην τάφρο Τ2 κοντά στα Κανάλια ήταν κλειστό, όπως αποδείχτηκε μετά τους ελέγχους που έγιναν. Δεν μπορεί ο καθένας να ανοιγοκλείνει το θυρόφραγμα όποτε θέλει. Προφανώς η πληροφορία ήταν λανθασμένη, αφού λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, κάποιοι θεώρησαν πως το θυρόφραγμα άνοιξε για να μην πλημμυρίσουν οι γύρω εκτάσεις. Δεν είναι δυνατόν να διοχετεύονται ανεξέλεγκτα τα νερά στον Παγασητικό, καθώς οι περιβαλλοντικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις είναι μεγάλες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας επικοινώνησε άμεσα με το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και συνέστησε να γίνεται τακτικός έλεγχος στο θυρόφραγμα.

 

Νεκρά ψάρια

Στο μεταξύ, φυσιολογικό θεωρείται από τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με τη συγκέντρωση μικρού αριθμού νεκρών ψαριών στην υπό ανασύσταση λίμνη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, «οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στην περιοχή. Είναι εντελώς φυσικό να πεθαίνει ένας μικρός αριθμός ψαριών από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού τα νερά ορισμένες ημέρες παγώνουν», επισημαίνει.

Η ίδια, εξηγεί πως «οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται και σε μηχανική καταπόνηση, Συγκεντρώνονται σε ένα ορισμένο σημείο για να ζεσταθούν και από το μεγάλο πληθυσμό των ψαριών το οξυγόνο δεν φτάνει, με αποτέλεσμα να πεθαίνει ένας μικρός αριθμός», προσθέτει η κ. Κάγκαλου.

Από την πλευρά της η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Δότη Παπαδημητρίου ανέφερε πως «οι θάνατοι ψαριών σε μικρές ποσότητες είναι φυσιολογικοί, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης οξυγόνου. Γίνονται καθημερινά έλεγχοι από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και δεν έχουν διαπιστωθεί μαζικοί θάνατοι ψαριών στη λίμνη. Μάλιστα, φωτογραφίζουμε καθημερινά τα σημεία συγκέντρωσης των ψαριών και από το υλικό που έχουμε συλλέξει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν προκύπτει πως υπάρχουν θάνατοι μεγάλου αριθμού ψαριών», διευκρινίζει η κ. Παπαδημητρίου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το