Photo Gallery, Πολιτική

Κερδίσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο

ΑΘΗΝΑ, 14. Απάντηση στη φημολογία περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών έδωσε κατά την αρχική τοποθέτησή του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Να σταματήσουν αυτά τα σενάρια, έχουμε πολύ δουλειά». Αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη ένταση στην προσπάθεια όλων και υπογράμμισε πως στόχος της χώρας είναι να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις δικές της δυνάμεις και να φύγει από την επιτήρηση.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup επισήμανε: «Ως κυβέρνηση παλέψαμε πολύ σκληρά γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί η σταθερή μας πορεία θα μας φέρει και νέα θετικά αποτελέσματα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δουλέψαμε μαζί και αποτελεσματικά και αποδείξαμε ότι όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί. Κερδίζουμε έδαφος για τη χώρα μας. Κι αυτός είναι ο οδηγός μας για το αύριο». Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Να σταματήσουν αυτά τα σενάρια. Έχουμε πολλή δουλειά».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα», ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να «αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τα κατεστημένα, που δρουν ενάντια στα συμφέροντα του πολίτη και της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον εκείνων που «διακινούν σενάρια συνωμοσίας, καθώς είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στη χώρα» και υπογράμμισε: «Επιτέλους, ας αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που γίνονται, αλλιώς να πουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

«Είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και απαξιώνουν στις θυσίες των πολιτών, λέγοντας “είσαι κορόιδο που προσπαθείς”» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε δημιουργική αντιπολίτευση από τα κόμματα, καλώντας τα να αντιληφθούν την σημαντικότητα και την ιστορικότητα της στιγμής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.

Επισήμανε, δε, ότι «όλο και περισσότερο η πορείας της χώρας θα εξαρτάται από τις δικές της δυνάμεις, όλο και περισσότερο θα φεύγουμε από την επιτήρηση».

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Θα τα καταφέρουμε, να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα δημιουργική. Τους το οφείλουμε και γι’ αυτό αξίζει τον κόπο».

Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα στις 13:00.

Σενάρια ανασχηματισμού

Αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, με κριτήρια την αποτελεσματικότητα και την επιτακτική ανάγκη ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την εφαρμογή των νόμων που έχουν περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές. Τα πεδία που τον ανησυχούν πρωτίστως είναι αυτά της οικονομίας, της ασφάλειας/εγκληματικότητας και της ανάπτυξης, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα γίνουν αλλαγές και στα τρία πεδία.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται προβληματισμένος από το πρόβλημα συνοχής της κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις σε νευραλγικούς τομείς. Μηνύματα για παραλυτικά φαινόμενα έχει εκπέμψει, άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες και η τρόικα.

Χαρακτηριστικά ήταν τρία περιστατικά: η αδυναμία έγκαιρου συντονισμού υπουργών για τη λύση του θέματος των μεταναστών απεργών πείνας, η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών Γ.Ραγκούση και Αμυνας Ευ.Βενιζέλου (για το ίδιο θέμα) και η κρίση στο οικονομικό επιτελείο, με αφορμή την υστέρηση των εσόδων και κατάληξη την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δ.Γεωργακόπουλου.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης αφήνει αιχμές κατά συναδέλφων του, με αφορμή την υπόθεση αξιοποίησης του Ελληνικού.

«Η σημασία συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι να κινήσεις τα πράγματα» αναφέρει ο κ. Παμπούκης και προσθέτει χαρακτηριστικά: ι«Όποιος υπουργός φοβάται να βάλει υπογραφή να πάει σπίτι του».

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του στη Realnews, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ώστε να κάνει τις επιλογές με κριτήρια που υπερβαίνουν το κοινοβουλευτικό ή και κομματικό κριτήριο, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο διαθέτει το δυναμικό της χώρας» δηλώνει ο κ. Ρέππας.

Έρευνες για το e-mail

περί κατάρρευσης

Καταθέσεις από τουλάχιστον 40 άτομα, για το θέμα της αποστολής και ανάρτησης στο Διαδίκτυο ανώνυμου e-mail, το οποίο περιέγραφε, δήθεν, σενάριο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας την 25η Μαρτίου, αναμένεται να πάρουν τη Δευτέρα αστυνομικοί. Οι καταθέσεις, οι οποίες είναι ανωμοτί, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το ανώνυμο e-mail, το οποίο, υποτίθεται, είχε συντάξει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, δήθεν ενημέρωνε ότι επίκεινται συγκλονιστικά γεγονότα στην οικονομία, τα οποία, κατά την εσχατολογική προφητεία του ανώνυμου συντάκτη, θα κατέληγαν την 25η Μαρτίου με κατάρρευση και επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, η διάδοση των παραπάνω μυθοπλασιών ενείχαν το κίνδυνο της πρόκλησης πανικού στο αποταμιευτικό κοινό, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών και να κινητοποιήσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράϊκου από την Πέμπτη το βράδυ την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Παράλληλα, έχει ζητηθεί συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές για να βρουν στοιχεία για τους διαχειριστές των μπλογκ όπου αναρτήθηκε το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το