Photo Gallery, Τοπικά

Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε

Δράσεις των εμπόρων για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Επανεκκίνηση τριών δράσεων από τους εμπόρους επ’ ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή. H 15η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή». Στο πλαίσιο αυτό οι έμποροι επαναφέρουν στην επικαιρότητα, τρεις δράσεις που εφαρμόζουν, για στήριξη της τοπικής αγοράς και απευθύνονται σε ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και σε όλους τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα :

-Το πρόγραμμα «Συμμετέχω», με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων καταναλωτών, στο πλαίσιο των δράσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ. Στη δράση αυτή προστέθηκαν ήδη πολύτεκνοι και τρίτεκνοι καταναλωτές.

-Η Πανελλαδική Καμπάνια «Ταμειακές μηχανές παντού – Αποδείξεις απ’ όλους», με τη διανομή και τοποθέτηση αφισών στις προθήκες των καταστημάτων λιανικής. Η δράση αυτή στόχο έχει την απομόνωση του παραεμπορίου και την προσπάθεια να περάσουν τα «αδήλωτα» 20 δισ. ετησίως μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου.

-Το κάλεσμα  στον Έλληνα καταναλωτή να στηρίξει το κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με barcode που ξεκινάει με αριθμό 520, συμπαρασύροντας έτσι τις μικρομεσαίες  ελληνικές  εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τις πολυεθνικές αλυσίδες λιανεμπορίου να πράξουν το ίδιο.

Πρόθεση του ελληνικού εμπορίου είναι να μετάσχει στην εθνική προσπάθεια ορθής φορολογικής συμπεριφοράς, προστατεύοντας το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή και ταυτόχρονα ζητώντας την απαραίτητη για την επιβίωσή μας στήριξή του.

Ο δεκάλογος του καταναλωτή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου, επανέρχεται στη δημοσιότητα ο δεκάλογος του καταναλωτή, που είναι:

– Ζούμε υπερχρεωμένοι εξαιτίας αγορών που δεν χρειαζόμασταν, νιώθουμε δυστυχισμένοι προσπαθώντας να καλύψουμε ανάγκες που δεν είχαμε!

-Καταγράφουμε τις πραγματικές ανάγκες μας. Η διαφήμιση με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου προβάλλει καθημερινά ατέλειωτες τεχνητές ανάγκες. Η έμφυτη τάση για αυτοπροβολή και κοινωνική αναγνώριση, μας κάνει να αγοράζουμε περιττά είδη πολυτελείας ή μόδας.

-Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ανάλογα με τα εισοδήματα μας, αφού αποταμιεύσουμε κάποια χρήματα. Αποφεύγουμε τις πιστωτικές κάρτα και τα καταναλωτικά δάνεια γιατί πληρώνουμε μέχρι και 20% ακριβότερα.

-Κάνουμε έρευνα αγοράς επιβραβεύοντας τα φτηνότερα καταστήματα. Στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που εμπιστευόμαστε.

-Η σωστή διατροφή συνεπάγεται καλή υγεία γι’ αυτό καταναλώνουμε φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σπιτικό φαγητό). Τα τυποποιημένα βιομηχανικά τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και είναι ακριβότερα.

-Προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα. Αποφεύγουμε τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα). Ελέγχουμε τις ετικέτες, την ημερομηνία λήξης, την προέλευση και τα συστατικά.

-Επιλέγουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Προτιμούμε προϊόντα με το σήμα συμμόρφωσης CE, την οικολογική ετικέτα ecolabel της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α, Α+, Α++.

-Προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε οικονομία αν μειώσουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης, του νερού και του κινητού τηλεφώνου, που το χρησιμοποιούμε πλέον χωρίς μέτρο και λογική.

-Μπορούμε να κόψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις επικίνδυνες για την υγεία μας και την τσέπη μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

-Αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που καταπατούν τα δικαιώματα μας. Για καταγγελίες – παράπονα στο Γραφείο Καταναλωτή τηλ. 15186.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Θέλω να αγοράσω Ελληνικά προϊόντα και το κάνω όταν η τιμή είναι λογική και η ποιότητα καλή. Όμως, εκτός ορισμένων λαμπρών εξαιρέσεων τα περισσότερα των Ελληνικών προϊόντων είναι φτωχής ποιότητας, και πανάκριβα τα ρημάδια. Ευτυχώς που είναι και οι «λαϊκές» και βρίσκει κάτι ο κοσμάκης. Τώρα που το χρήμα είναι δύσκολο, αγοράζω ότι υπερτερεί σε ποιότητα και στοιχίζει λιγότερο. Και σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν τα Ελληνικά προϊόντα. Δυστυχώς!

    Πρόσφατα βρέθηκα στην Αμερική, για αρκετό χρόνο λόγω εργασίας. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι φθηνότερα στο Σικάγο παρά στην Ελλάδα! Μερικά παραδείγματα, κρασί μοσχοφίλερο (κρατώ τον κατασκευαστή) 12 δολάρια στο Σικάγο, 16 Ευρώ στην Ελλάδα! Φέτα Ελληνική 12,40 δολάρια το κιλό στο Σικάγο, 9,90 Ευρώ στην Ελλάδα! Γάλο βιολογικό $1,65 το λίτρο, 2.10 ευρώ στην Ελλάδα το Ελληνικό, 1.80 ευρώ το Ιταλικό). Δεν λέγω για ρούχα γιατί συγκρίσεις σε τέτοια είδη είναι αδύνατες! Τι τα ψάχνει κανείς, δυστυχώς.

    Καταναλώνουμε αυτό που παράγουμε? Με τι χρήμα? Λέμε τώρα.

Μοιραστείτε το