Τοπικά

Κεντρικό Πήλιο: Μείωση 50% στη σοδειά μήλων

ΜΗΛΑ

Μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 50%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι φέτος η σοδειά μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου. Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, αιτίες για την αισθητά περιορισμένη παραγωγή είναι το φαινόμενο της μικροκαρπίας που χτύπησε και φέτος τον καρπό, καθώς και οι δυσμενείς για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και είχαν ως συνέπεια την ποιοτική υποβάθμιση της σοδειάς. Ωστόσο, ικανοποίηση, συγκριτικά με τη μείωση και την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής, επικρατεί στις τάξεις των αγροτών σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών χοντρικής διάθεσης της σοδειάς, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 0,50 και 0,60 ευρώ το κιλό.

Μόνον ως καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδος για τα μήλα, καθώς οι προσδοκίες των αγροτών στο Κεντρικό Πήλιο διαψεύστηκαν, όπως προκύπτει με την ολοκλήρωση σχεδόν της διαδικασίας συγκομιδής του καρπού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία συνεταιριστών και παραγωγών, η φετινή σοδειά είναι αισθητά μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 50%, σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το φαινόμενο της μικροκαρπίας μετά τις καλλιέργειες μήλου της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου χτύπησε και τις αντίστοιχες του Κεντρικού, οδηγώντας στην απόγνωση τους αγρότες λόγω της αξιοσημείωτης απώλειας παραγωγής.

Όπως προκύπτει από συνεταιριστές και παραγωγούς, το πρόβλημα με τη μικροκαρπία ήταν οξυμένο φέτος και στις καλλιεργούμενες με μήλα εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου.

Συνέπεια του φαινομένου της μικροκαρπίας είναι να μην αναπτύσσεται σωστά ο καρπός, ο οποίος παραμένει μικρός και επομένως καθίσταται αυτομάτως ως μη εμπορεύσιμος, καθώς λόγω του μικρού του μεγέθους δεν τον προτιμούν οι καταναλωτές και επομένως ούτε και οι έμποροι.

Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι η απόφαση του συνόλου των παραγωγών να μη διαθέσουν τα μικρόκαρπα μήλα ούτε στις λαϊκές αγορές της πόλης, τακτική που εφάρμοζαν πάντα σε μια προσπάθεια να διαθέσουν την κατεστραμμένη ουσιαστικά σοδειά τους σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές.

Παράλληλα, η σοδειά μήλων δέχτηκε ισχυρό φέτος το πλήγμα από τις επικρατούσες στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού κυρίως καιρικές συνθήκες, καθώς η χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία στα ορεινά και οι βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των μήλων, τα οποία δεν απέκτησαν τον απαιτούμενο χρωματισμό.

«Δυστυχώς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για την παραγωγή μήλου στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Κεντρικού Πηλίου. Η διαδικασία συγκομιδής ολοκληρώθηκε, με τη σοδειά να είναι μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αιτίες είναι το φαινόμενο της μικροκαρπίας και οι επικρατούσες τον περασμένο Ιούνιο καιρικές συνθήκες. Λόγω της μικροκαρπίας ο καρπός δεν αναπτύχθηκε φυσιολογικά και συνεπώς τα μικρόκαρπα μήλα δεν είναι εμπορεύσιμα και θα πεταχτούν. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο μετά το αραίωμα που έγινε από τους αγρότες στα μήλα ο καιρός στα ορεινά του Κεντρικού Πηλίου παρέμενε κρύος και βροχερός, με συνέπεια τα μήλα να μην αποκτήσουν τον απαιτούμενο χρωματισμό και να υποβαθμιστούν ποιοτικά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Ωστόσο, συγκριτικά με τη μείωση και την υποβάθμιση της φετινής σοδειάς, συνεταιριστές και αγρότες του Κεντρικού Πηλίου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις χοντρικές τιμές διάθεσης του προϊόντος, τις οποίες προσφέρουν οι έμποροι και διαμορφώνονται από 0,50 έως και 0,60 ευρώ το κιλό.

«Η μείωση και η υποβάθμιση της φετινής παραγωγής» σημειώνει ο κ. Κάπελας «ισοδυναμούν με οικονομική ζημιά για τους αγρότες και απώλεια εισοδήματος. Ωστόσο, το ευτύχημα είναι ότι για την περιορισμένη στο μισό φέτος σοδειά μας εξασφαλίζουμε από τους εμπόρους τιμές ικανοποιητικές, οι οποίες διαμορφώνονται από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό. Από το τίποτα κάτι είναι αυτές οι τιμές με μειωμένη και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή. Παρήγορο, επίσης, είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι έντονο» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το