Photo Gallery, Τοπικά

Κατεβάζει ρολά η Υγεία

 

Συνέντευξη Τύπου παρεχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

 

 

Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί στο Νομό Μαγνησίας

 

Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλους

 

Δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους γιατρούς, όπως ουρές ασθενών στα ιατρεία, ιατρική επίσκεψη μόλις δέκα λεπτών, αμοιβή γιατρού ενός ευρώ για την κάθε εξέταση ασθενούς, θα φέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται πανιατρική απεργία τοπικά και πανελλαδικά με τη συμμετοχή του οδοντιατρικού συλλόγου και του συλλόγου φυσικοθεραπευτών.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ που παρεχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος, συμμετείχαν ο τοπικός Σύλλογος Δάσκαλων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της ευρύτερης συστράτευσης των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, δύο τομείς οι οποίοι πλήττονται από τις τελευταίες αλλαγές.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ματθαίος Δραμητινός υπογράμμισε αρχικά πως μέσα στο καλοκαίρι πέρασαν τρεις νόμοι που κτυπούν τόσο το γιατρό, όσο και τους ασφαλισμένους. Ο πρώτος νόμος αφορούσε τις συμπτύξεις κλινικών και Νοσοκομείων, ο δεύτερος σχετιζόταν με τη δυνατότητα των ιδιωτών που δεν είναι γιατροί, να ανοίγουν ιατρικά κέντρα. Τέλος η τρίτη εξέλιξη αφορά τον ΕΟΠΥΥ, όπου εντάσσονται ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως με τον ΕΟΠΥΥ προωθείται η υποβάθμιση της υγείας των πολιτών και ο ευτελισμός του Έλληνα γιατρού.

Εξήγησε δε με αριθμούς τι θα επιφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ειδικότερα εκεί εντάσσονται 10.000.000 ασφαλισμένοι που θα εξυπηρετούνται από 21.000 γιατρούς, δηλαδή 9.000 λιγότεροι γιατροί από τους ήδη υπηρετούντες στα ήδη τέσσερα αυτά Ταμεία. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα εργάζονται για τέσσερις ώρες με μισθό 900 ευρώ καθαρά με μπλοκάκι και χωρίς ασφάλιση. Τα πάγια (πληρωμή γραμματέα, ενοίκιο, λογαριασμοί και άλλα) μηνιαία έξοδα ενός μέσου ιατρείου είναι 3.500 ευρώ. Όταν η αποζημίωση θα είναι 900 ευρώ, είναι φυσικό πως τα μικρά και τα μεσαία ιατρεία θα κλείσουν. Παράλληλα θα δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ασθενών στα ιατρεία, ενώ λόγω των πολλών ασθενών και του περιορισμένου χρόνου εξέτασης ανά ημέρα (τέσσερις ώρες) ο γιατρός θα εξαναγκάζεται σε επίσκεψη δέκα λεπτών, ενώ η αμοιβή ανά άρρωστο θα είναι μόλις ένα ευρώ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ειδικότητα, όπου ο γιατρός θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον ασθενή μέσα σε δέκα λεπτά. Ούτε στο ΙΚΑ δεν κάνουμε τέτοια μαγικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός.

Και συμπλήρωσε: Ο κ. Λοβέρδος κλείνει το μάτι στους γιατρούς λέγοντάς τους πως θα σας δίνω 900 ευρώ, διατηρείτε το ιατρείο σας και βγάλτε τα υπόλοιπα από εκεί. Εγώ θέλω να πληροφορήσω τον κόσμο ότι οι γιατροί στη Μαγνησία είναι ταμειακοί γιατροί και ζουν από τα ασφαλιστικά ταμεία (1000 ευρώ μηνιαίως από ΙΚΑ, 600 ευρώ από ΤΕΒΕ, 1200 ευρώ από ΤΥΔΚΥ) για να βγάζουν τα έξοδά τους. Όλα αυτά Ταμεία εξαφανίζονται και ουσιαστικά το Κράτος θα δίνει μόνο τα 900 ευρώ.

Υπογράμμισε δε πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να απολαμβάνουν καλύτερες εξετάσεις θα επιλέξουν να εξετάζονται από τους γιατρούς, χωρίς να καλύπτονται από το ταμείο τους, αλλά πληρώνοντας οι ίδιοι.

Είπε μάλιστα πως στη συνέλευση του ιατρικού συλλόγου τονίστηκε ότι όσοι δεχθούν να μπουν στον ΕΟΠΥΥ θα είναι είτε κουτοί είτε θα μπουν για άλλους λόγους, όπως να κάνουν μπαγαποντιές.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Κωστάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν εν μία νυκτί μπροστά σε ένα νέο, τεράστιο και πολυδαίδαλο ΙΚΑ. Όλοι αυτοί θα συνωστίζονται σε ιατρεία με πελώριες ουρές που αντί για ΙΚΑ, θα λέγεται ΕΟΠΥΥ. Πώς είναι δυνατόν με πολύ λιγότερους γιατρούς να υπάρξει ικανοποιητική ασφάλιση και περίθαλψη;

Στη συνέντευξη μίλησε και το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Δραμητινός αναφερόμενος στα προβλήματα των Νοσοκομείων τονίζοντας πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα εξαρτούν όλο και περισσότερο την οικονομική τους επιβίωση από την καταβολή των πέντε ευρώ και τις υπόλοιπες ιατρικές εξετάσεις των ασθενών. Επίσης το χάος που δημιουργείται μέσα από τη μείωση του προσωπικού και των κλινών στο πλαίσιο της αλλαγής του οργανισμού των Νοσοκομείων αποκαλείται εξορθολογισμός.

Το μέλος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Λεωνίδας Αναστασίου εξέφρασε την αντίθεσή του στον ΕΟΠΥΥ.

 

Οι οδοντίατροι

Διήμερη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο και οι οδοντίατροι του νομού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, σημειώνουν μεταξύ άλλων αναφέρουν «πως διαμαρτυρόμαστε: Για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης που επαληθεύτηκε με την αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 3919/2011. Για την αδικαιολόγητη απουσία μας από τον νέο φορέα ΕΟΠΥΥ. Για την εξαγγελία οικονομικών μέτρων υπερβολικών και δυσβάσταχτων για το επάγγελμά μας όπως η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, ο φόρος επιτηδεύματος, η έκτακτη εισφορά, η περαίωση κ.λ.π.

 

Οι φυσικοθεραπευτές

Και οι φυσικοθεραπευτές απεργούν σήμερα και αύριο στο Νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειακού τμήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ένα κεντρικό αίτημα είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας να δίδεται αποκλειστικά και μόνο στους πτυχιούχους φυσικοθεραπείας.

Ακόμη μεταξύ άλλων διεκδικούν: Την καθιέρωση της αμοιβής της Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας και την αποδοχή της από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1991. Την υπογραφή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και όλων των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων με όλα τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας χωρίς αποκλεισμούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το