Photo Gallery, Τοπικά

Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Κάρλα

Ζητά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, για ανανέωση των νερών της λίμνης και ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα


Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών κατασκευής του αρδευτικού δικτύου ως συμπληρωματικό έργο της λίμνης Κάρλας για την άρδευση των χιλιάδων στρεμμάτων, επισήμανε στους αρμόδιους εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη από την ειδική γραμματεία επιθεωρητών περιβάλλοντος, με σκοπό την εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για την προστασία της λίμνης Κάρλας από τους ρυπογόνους παράγοντες.

Η Δήμαρχος, αφού υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, τόνισε πως μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επισημαίνει αναλυτικά τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, θα πρέπει να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των φορέων, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα στο πρόβλημα.

Παράλληλα η κ. Λαΐτσου τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης όσο το δυνατόν συντομότερα του συστήματος μέτρησης της ρύπανσης, αλλά και λήψης μέτρων για τις πηγές ρύπανσης.

Συγχρόνως όμως έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα του αρδευτικού δικτύου του οποίου η κατασκευή προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και το οποίο θα συνδέει τη λίμνη Κάρλα με τα χιλιάδες στρέμματα.

«Εκτός από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ενός από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα σε εξέλιξη στη χώρα μας, υπάρχουν και τα συμπληρωματικά έργα που στοχεύουν στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των γύρω περιοχών» είπε η κ. Λαΐτσου και πρόσθεσε: «Ένα από αυτά τα συμπληρωματικά έργα είναι και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου μέσω του οποίου θα τροφοδοτούνται με νερό της λίμνης τα χιλιάδες στρέμματα των αγροτών. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μικρό μέρος των εργασιών, γι’ αυτό και στη σύσκεψη ζητήσαμε την άμεση προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Τελικά αποφασίστηκε να υπάρξουν επαφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το αντίστοιχο Υπουργείο της Αγροτικής Ανάπτυξης, καθότι η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής».

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή η άρδευση των καλλιεργειών αποτελεί μείζον ζήτημα για τους αγρότες, ενώ επηρεάζει άμεσα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Στη σύσκεψη η κ. Λαΐτσου υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου επιτυγχάνονται τα εξής: πρώτον, η ανανέωση των νερών του ταμιευτήρα, δεύτερον, η δραστική μείωση των αρδευτικών γεωτρήσεων και η συνεπαγόμενη μείωση φαινομένων υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και καθιζήσεων εδαφών που στην επιφάνεια εμφανίζονται ως ρήγματα.

Πρόσθεσε δε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει ο αναδασμός στο Στεφανοβίκειο, προκειμένου να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό συμπληρωματικό έργο.

Στο μεταξύ και με αφορμή τις ενέργειες για την προστασία της λίμνης από τη ρύπανση, η κ. Λαΐτσου συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον ερευνητή κ. Ζήση Γκάγκα και με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκοτίας Dr. Kate Heal, η οποία προχωρά σε αναλύσεις του νερού προκειμένου να διερευνήσει πιθανές αιτίες προέλευσης της τοξικότητας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το