Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κανονιστική απόφαση για τα νάιλον παραπετάσματα

αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.
αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Όσοι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης αναπτύσσουν νάιλον και παραπετάσματα σε εξωτερικούς χώρους, εντός ιδιωτικών οικοπέδων, θα διώκονται από το δήμο, σύμφωνα με κανονιστική απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Την Πέμπτη αποφασίζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να επιβάλλει τους κανόνες που ισχύουν για όσους αναπτύσσουν παράνομες κατασκευές σε δημόσιο χώρο και σε εκείνους που παρανομούν εντός τους ιδιωτικού τους χώρου.

Σύμφωνα με την κανονιστική, θα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εμπορικά καταστήματα η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών παραπετασμάτων σε χώρους εντός του οικοπέδου, εντός της οικοδομικής γραμμής και στους ακάλυπτους χώρους αυτών, όπως πρασιές, ακάλυπτοι, εξώστες, αυλές.

Θα απαγορεύεται επίσης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εμπορικά καταστήματα η δημιουργία περίκλειστων χώρων στους εξωτερικούς χώρους της οικοδομής.

Θα επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη πλαϊνών παραπετασμάτων – διαχωριστικών αποτελούμενα

στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους έως 60 εκ. και άνωθεν αυτών θα τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8Χ8 ύψος 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο, ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80μ.

 

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Κατά την εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για την κανονιστική που ισχύει για τις παράνομες κατασκευές στο δημόσιο χώρο, και ειδικά σε σχετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρουσιάστηκαν περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν αναπτύξει νάιλον και πλαστικά παραπετάσματα σε χώρους του οικοπέδου και εντός οικοδομικής γραμμής, σε χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως πρασιά, ακάλυπτος, εξώστης.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού παρουσιάζεται το φαινόμενο στην ίδια οδό (π.χ. οδός Μαιάνδρου, Μπότσαρη, Γ. Δήμου) να λειτουργούν και να δραστηριοποιούνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα οποία κάποια να μην μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες κατασκευές αφού ο εξωτερικός τους χώρος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κανονιστικής για το δημόσιο χώρο και κάποια άλλα να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε περίκλειστους από πλαστικές και νάιλον κατασκευές χώρους.

«Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα την αισθητική της πόλης, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν σε κεντρικές οδούς του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών και μάλιστα σε περίκλειστη μορφή, επιβαρύνει την όψη της πόλης, την αισθητική του αστικού τοπίου και δημιουργεί συνθήκες παραγκούπολης και γενικότερης αισθητικής υποβάθμισης», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος και σημείωσε ότι το αστικό περιβάλλον αποτελεί βασική παράμετρο ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης. Οι ανισορροπίες και τα φαινόμενα υποβάθμισης, που συνοδεύουν τη συνεχή αναδιάρθρωση του αστικού χώρου και του αστικού τοπίου ως χώρου ανθρώπινης διαβίωσης και επικοινωνίας, πρέπει να δραστηριοποιούν όλους τους φορείς της πόλης, προεξάρχοντος του Δήμου.

Κάθε Δήμος αποτελεί μια σύνθετη λειτουργική δομή και όχι άθροισμα οικοδομών, με τα κτίρια να αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της δομής. Η σημασία των κτιρίων και των όψεων είναι προφανής για την αισθητική εικόνα του αστικού τοπίου καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του. Παρά την ιδιωτικότητα των προσόψεων των κτιρίων, η δημόσια θέασή τους είναι αυτή που καθορίζει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης. Με έναν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της αισθητικής των κτιριακών μετώπων, με την θέσπιση όρων για την διασφάλιση του σεβασμού της εικόνας και της ιστορίας της περιοχής, η πόλη θα μπορέσει να γίνει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και φιλική για τον κάτοικό της και τον επισκέπτη, να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής αλλά και να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι ακίνητες περιουσίες, σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το