Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έναρξη της Διά Βίου Μάθησης στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με την αρμόδια  Γενική Γραμματεία του Υπ. Παιδείας
Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπ. Παιδείας

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία Τμημάτων Διά Βίου Μάθησης προχώρησε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Από το Δήμο σχεδιάζεται να λειτουργήσουν 20 περίπου τμήματα τα οποία θα σχετίζονται με διάφορες θεματικές ενότητες.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είχε υποβάλει την ολοκληρωμένη πρότασή του για τα Τμήματα Διά Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας πριν μερικούς μήνες. Με έγγραφό του προ ολίγων ημερών το Υπουργείο ενημέρωσε το Δήμο Ρήγα Φεραίου ότι προχωρά η σύμβαση η οποία και υπογράφηκε.

Το κείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους όρους και τις αρμοδιότητες των τριών συμβαλλόμενων μερών. Από πλευράς Δήμου οι υποχρεώσεις αφορούν την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, την ανίχνευση εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών και αναπτυξιακών αναγκών σε τοπικό επίπεδο και την προώθηση της εφαρμογής προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης.

Όπως τονίζεται από τη Δημοτική Αρχή τα προγράμματα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως χώροι στέγασης των Τμημάτων Εκπαίδευσης, έχουν προταθεί από το Δήμο Ρήγα Φεραίου το Γυμνάσιο και Λύκειο Βελεστίνου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων καθώς και το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει καταθέσει μία πρόταση με εκπαιδευτικά προγράμματα γενικής εμβέλειας και μία δεύτερη πρόταση με εκπαιδευτικό πρόγραμμα τοπικής εμβέλειας.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα γενικής εμβέλειας προτάθηκαν 20 τμήματα.

Πιο αναλυτικά ένα τμήμα για την αγροτική επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, ένα τμήμα για τα βιολογικά προϊόντα και ειδικότερα την παραγωγή, την πιστοποίηση και τη διάθεσή τους, ένα τμήμα για την αγωγή υγείας-πρώτες βοήθειες, ένα τμήμα για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, τρία τμήματα για την επεξεργασία κειμένου και το διαδίκτυο, ένα τμήμα για τα υπολογιστικά φύλλα και τις παρουσιάσεις, ένα τμήμα για τις βάσεις δεδομένων και τα εξειδικευμένα θέματα, ένα τμήμα για τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τρία τμήματα για την εκμάθηση των αγγλικών με έμφαση στον τουρισμό, ένα τμήμα για τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων, ένα τμήμα για τους μετανάστες και την υποστήριξή τους στην καθημερινή ζωή, τρία τμήματα για το εικαστικό εργαστήρι, ένα τμήμα για τη φωτογραφία και ένα τμήμα για το θεατρικό εργαστήρι. Τα προγράμματα έχουν διάρκεια 25 και 50 ώρες.

Από τα εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής εμβέλειας από το Δήμο προτάθηκε η «Τοπική Επιχειρηματικότητα και Εργασία» με 60 ώρες εκμάθησης, όπου θα μπορούν να ενταχθούν νέοι επιστήμονες, άνεργοι, αλλά και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης με στόχο την έναρξη των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ενήλικες. Για εμάς η παροχή γνώσης και πνευματικών δεξιοτήτων σε διάφορα πεδία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότερη ένταξη των ατόμων στο νέο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον. Οι δημότες διψούν για μάθηση, για νέα γνώση και εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα. Παράλληλα μέσα από τον προγραμματισμό που κάναμε, εξασφαλίσαμε και διαθέτουμε τον απαιτούμενο αριθμό αιθουσών διδασκαλίας και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Τμημάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το