Photo Gallery, Τοπικά

Κανένα ενδιαφέρον για τις κλίνες


 

Κανένας ασφαλισμένος ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας δεν νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Βόλου

 

«Επίθεση» Ιατρικού Συλλόγου κατά υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών

 Από τις ασφαλιστικές εταιρείες για το Νοσοκομείο Βόλου

Μηδαμινό αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών για τη νοσηλεία ασφαλισμένων τους σε μία από τις δέκα κλίνες που έχει διαθέσει το Νοσοκομείο Βόλου, εξέλιξη που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Σημειώνεται πως οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν υπογράψει από τις αρχές Οκτωβρίου συμβάσεις με 20 ασφαλιστικές εταιρείες για τη διάθεση 556 κλινών δημοσίων νοσοκομείων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους. Στόχος του υπουργείου Υγείας μέσα από αυτή τη συνεργασία είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ σε ετήσια βάση, γύρω στα 40.000.000 ευρώ.

Ωστόσο μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ελάχιστο. Το Υπουργείο για τον Οκτώβριο ήλπιζε να εισπράξει μέχρι και τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται, καθώς οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύτηκαν, ήταν ελάχιστοι.

Στο «Αχιλλοπούλειο» έχουν διατεθεί δέκα κλίνες. Πιο αναλυτικά στην Α’ Παθολογική διατίθεται ένα μονόκλινο κρεβάτι, στη Στεφανιαία Μονάδα δύο μονόκλινα, στην Καρδιολογική μία κλίνη από δίκλινο κρεβάτι, στην Παιδιατρική ένα δίκλινο, στη Μαιευτική μία κλίνη από δίκλινο, στη Χειρουργική ένα δίκλινο και στην Ορθοπεδική επίσης ένα δίκλινο.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν διατεθεί σε ασφαλιστικές εταιρείες 16 μονόκλινα κρεβάτια και έντεκα δίκλινα. Μάλιστα ως προς τα δίκλινα η 5η ΥΠΕ διέθεσε το μικρότερο αριθμό τέτοιων κρεβατιών σε σχέση με άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος για το αν νοσηλεύτηκε κάποιος ασφαλισμένος ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στο Νοσοκομείο, ο ίδιος απάντησε αρνητικά.

Η μη ακριβής καταγραφή των διαδικασιών που απαιτούνται, θεωρείται ως βασικότερη αιτία για τις ελάχιστες περιπτώσεις νοσηλείας σε ασφαλισμένους.

Από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας καθορίστηκε εβδομαδιαία συνεργασία εκπροσώπων όλων των μερών για την επίλυση των διαδικαστικών θεμάτων. Επίσης καθορίστηκαν οι «σύνδεσμοι» σε ασφαλιστικές εταιρείες, υγειονομικές περιφέρειες, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και Νοσοκομεία, η φόρμα των εντύπων που συμπληρώνονται, ενώ εντός ημερών εκδίδεται η εγκύκλιος για τις ακριβείς διαδικασίες που ακολουθεί το προσωπικό των νοσοκομείων.

Το νοσοκομείο αποζημιώνεται από την ιδιωτική ασφαλιστική με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Εάν ο ασφαλισμένος καλύπτεται και από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, αυτά είναι προσαυξημένα κατά 50%. Εάν έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, είναι προσαυξημένα κατά 20%.

 

Ο Ιατρικός

Σύλλογος για

τα φάρμακα

Επίθεση κατά του υπουργείου Υγείας αλλά και των φαρμακοποιών εξαπέλυσε με χθεσινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σχετικά με το θέμα της τροποποίησης της φαρμακευτικής αγωγής από μη γιατρό, όπως προωθείται από το Υπουργείο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «με έκπληξη παρακολουθούμε τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να παραποιούν ιατρικές συνταγές, ανάλογα με τα σκευάσματα που έχουν στο ράφι τους. Προφανώς ο λόγος είναι απεργοσπαστικός, δεδομένων των κινητοποιήσεων του κλάδου, κόντρα στις επικοινωνιακές δηλώσεις του υπουργείου ότι έγινε η πρώτη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ. Η «παροχή» γίνεται με τη λογική του αντίδωρου, προκειμένου να ησυχάσουν. Αλήθεια δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος βλέπει το τυρί αδιαφορώντας για τη φάκα, που είναι το ξεδιάντροπο άνοιγμα του επαγγέλματος τους και ότι το υπουργείο τους ωθεί σε παράνομες και ανήθικες πρακτικές.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3418/2005 ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Στην έννοια δε της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται ρητώς κατά νόμο και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή. Προφανώς η παραποίηση της ιατρικής συνταγής, με όποια δικαιολογία οικονομικής ή μνημονιακής πολιτικής δεν απενοχοποιεί κανέναν στην αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιατρική συνταγή έχει και την έννοια της ευθύνης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την ευθύνη των όποιων παρενεργειών, που αρκετές από αυτές οφείλονται στα έκδοχα των φαρμάκων και την τραγική αναξιοπιστία των ντόπιων ελεγκτικών μηχανισμών στο επίπεδο της βιοϊσοδυναμίας των φαρμάκων εταιρειών της μιας βραδιάς ή ανεξέλεγκτων τριτοκοσμικών παραγωγών.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε κανέναν Έλληνα ασθενή να παίρνει άλλα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο θεράπων του ιατρός, και κανέναν Έλληνα εισαγγελέα να αγνοεί την οδηγία που πρόκειται άμεσα να δώσει ο Ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας σε όλα τα μέλη του.

Αν συζητάμε για ένα απλό παυσίπονο το πρόβλημα είναι μάλλον συμβολικό, φτάνοντας όμως σε αντινεοπλασματικά ή καρδιολογικά φάρμακα όποια παρέμβαση σε ιατρική συνταγή είναι απλά εγκληματική».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το