Τοπικά

Κανένα ίχνος των επικίνδυνων κακοποιών

Οι χειροβομβίδες βρέθηκαν εξωτερικά του συρμάτινου φράκτη του σωφρονιστικού καταστήματος
Οι χειροβομβίδες βρέθηκαν εξωτερικά του συρμάτινου φράκτη του σωφρονιστικού καταστήματος

 

Άλλες δύο χειροβομβίδες εντοπίστηκαν έξω από τις φυλακές Τρικάλων. Οι χειροβομβίδες βρέθηκαν εξωτερικά του συρμάτινου φράκτη του σωφρονιστικού καταστήματος. Υπολείμματα όμως χειροβομβίδων και βολίδων τύπου «Καλάζνικοφ» βρέθηκαν και στο αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο έξω από τη Νίκαια Λάρισας και το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην πρωτοφανή απόδραση.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι την Τρίτη – στο πλαίσιο της συνέχισης των ερευνών στις φυλακές Τρικάλων και εν γένει των συνθηκών απόδρασης των 11 κακοποιών – εντοπίστηκαν από ειδικό συνεργείο πυροτεχνουργών του Στρατού, έξω από το συρμάτινο φράκτη (εξωτερική περίμετρος) του Σωφρονιστικού Καταστήματος, ακόμη δύο απασφαλισμένες επιθετικές χειροβομβίδες, οι οποίες καταστράφηκαν ύστερα από ελεγχόμενες εκρήξεις.

Παράλληλα, κατά την εξερεύνηση του οχήματος τύπου «βαν», που εντοπίστηκε καμένο ολοσχερώς στις 23 Μαρτίου στη Νίκαια Λάρισας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τμήματα χειροβομβίδων και κάλυκες & βολίδες όπλου Kalashnikov.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων.

Ειδικότερα, κατά την εξερεύνηση, από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών

(Τ.Ε.Ε.) της Γ.Α.Δ.Π. Θεσσαλίας, του οχήματος τύπου «βαν», το οποίο είχε εντοπιστεί καμένο ολοσχερώς το μεσημέρι της 23.03.2013 σε αγροτική περιοχή της Νίκαιας  Λάρισας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Οκτώ κάλυκες όπλου Kalashnikov, από τους οποίους οι έξι διαρρηγμένοι, τρεις βολίδες, δύο τμήματα χειροβομβίδας, δύο μεταλλικά ημισφαίρια χειροβομβίδας, ένα μεταλλικό τμήμα μηχανισμού εκτίναξης – πυροδότησης χειροβομβίδας, ένας γεμιστήρας και ένα φυσίγγιο όπλου Kalashnikov.

Το όχημα κατασχέθηκε, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

Κανένα ίχνος των δραπετών

Στο μεταξύ, εδώ και 48 περίπου ώρες, οι Διωκτικές Αρχές δεν έχουν εντοπίσει κανένα ίχνος των δραπετών, ούτε των δύο των οποίων τα ίχνη ταυτοποιήθηκαν στην Κόρινθο. Οι οκτώ συνολικά δραπέτες, οι οποίοι διαφεύγουν, παραμένουν στην κυριολεξία άφαντοι. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

«Κυνήγι χωρίς μέσα…»

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Γρηγορίου: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Ως προτεραιότητα έχουμε το κυνήγι των δραπετών, αλλά και τα προβλήματα στον υπόλοιπο Νομό είναι πολλά και εμείς λίγοι και χωρίς μέσα. Προσπαθήσαμε να δούμε και το γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ήρθε στα Τρίκαλα, αλλά δεν μας δέχθηκε. Σε συνάντηση που είχαμε την Τετάρτη με τον κ. αρχηγό και του αναφέραμε τα προβλήματα – ενώ μας άφησε ελπίδες ότι θα δοθεί λύση – τελικά δεν έγινε τίποτα.

Φθάσαμε να πούμε στον κ. αρχηγό ότι κυνηγάμε τους δραπέτες με λεωφορεία γιατί δεν είχαμε άλλα οχήματα. Ο πολίτης των Τρικάλων θα ζητεί κάτι και δεν θα μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε. Είμαστε για γέλια και για κλάματα. Είχαμε μια οργανωμένη απόδραση από τις φυλακές και ενώ τα ανακλαστικά της Αστυνομίας δούλεψαν γρήγορα, εκ των υστέρων φάνηκε δεν είχαμε οχήματα για να ψάξουμε τους δραπέτες».

Μέτρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Μέτρα ασφαλείας για τις ελληνικές φυλακές, όπως είναι η ενίσχυση του εξοπλισμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών με κατάλληλο οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στις σκοπιές των καταστημάτων κράτησης κ.λπ., ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.
Όπως ανέφερε, μία από τις φυλακές των Τρικάλων, Δομοκού και Μαλανδρίνου θα μετατραπεί σε κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας, θα προσληφθούν 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και από το θεσμό της κινητικότητας 220 δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το ΣΔΟΕ θα ελέγξει, επίσης, ορισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες περί διάπραξης παραβατικών πράξεων.
Το ωράριο των σωφρονιστικών υπαλλήλων αυξάνεται στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από τις 34,5 που είναι σήμερα.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί παλαιό στρατόπεδο, προκειμένου να εκτίουν τις ποινές τους όσοι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Έτσι θα γίνει διαχωρισμός των κρατουμένων για ποινικά αδικήματα από τους κρατουμένους για ποινικά αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το