Photo Gallery, Τοπικά

Καλά Νερά: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα από τη φωτιά

Το παλιό σχολείο στον οικισμό Ογλά και αγροικίες της περιοχής σώθηκαν χάρη στην αυταπάρνηση των δυνάμεων πυρόσβεσης

Με την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης αναμετρήθηκαν προχθές το βράδυ στην περιοχή μεταξύ Αργυρέικα και Ογλά, βόρεια από τα Καλά Νερά, οι πύρινες γλώσσες και οι δυνατοί άνεμοι έντασης εννέα μποφόρ.

Η προετοιμασία και ο έγκαιρος συντονισμός όλων των δυνάμεων που βρέθηκαν χθες σε κόκκινο συναγερμό, αποδείχτηκαν επίσης καθοριστικοί παράγοντες για τον περιορισμό της δασικής πυρκαγιάς σε μικρή έκταση και το μερικό έλεγχό της, λίγες ώρες μετά την εκδήλωσή της.

Ελαιόδεντρα σε έκταση είκοσι περίπου στρεμμάτων είναι τελικά ο απολογισμός της φωτιάς που εκδηλώθηκε απειλητικά γύρω στις 10 μ.μ. προχθές σε μια δύσβατη περιοχή ανάντη του Τσιτσιλιάνειου Νοσοκομείου Καλών Νερών.

Η απόφαση των δυνάμεων πυρόσβεσης να προσβάλουν τη φωτιά από όποια σημεία μπορούσαν να φτάσουν εγγύτερα στα πύρινα μέτωπα, αποδείχτηκε αποτελεσματική, καθώς τα πεζοπόρα τμήματα που είχαν έρθει προς ενίσχυση και από τη Λάρισα, μπορούσαν να επιχειρούν πολύ κοντά στις εστίες.

Συνολικά ογδόντα πυροσβέστες με 17 οχήματα κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά πριν «ανοίξει» προς Πινακάτες ή Μηλιές και κλείνοντας τον κλοιό περιμετρικά, να την θέσουν τις πρώτες πρωινές ώρες υπό έλεγχο.

«Ήταν μια άγρια κατάσταση. Επιχειρήσαμε σε ακραίες συνθήκες» επισημαίνει στη «Θ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Νικ. Μιχαλάκης.

Με το… στρατηγό άνεμο να σκορπίζει φλόγες αριστερά και δεξιά σε δευτερόλεπτα και την ατμόσφαιρα μέσα στο σκοτάδι να γίνεται αποπνικτική από τους καπνούς, πυροσβέστες και εθελοντές ενήργησαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Τα οχήματα προσπαθούσαν να πλησιάσουν μέσα από στενούς, σχεδόν αδιάβατους δρόμους, ενώ μοναδική ήταν η εικόνα του πυροσβεστικού οχήματος τύπου unimoc που για να φτάσει στο βορεινό μέτωπο της φωτιάς, βρέθηκε πάνω στις σιδηροτροχιές του Μουντζούρη και ακολουθούσε τη διαδρομή μέχρι τον οικισμό Ογλά. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσουμε τη φωτιά σε εκείνο το επίπεδο και όλοι μαζί τα καταφέραμε».

Πολύτιμη ήταν όλο το βράδυ η συνδρομή στην Πυροσβεστική, της Αστυνομίας, των εθελοντών, αλλά και υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Στο σημείο της πυρκαγιάς η οποία τέθηκε το πρωί υπό έλεγχο, παρέμειναν και χθες δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση και τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, καθώς σύμφωνα και με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Μαγνησία βρέθηκε χθες μεταξύ  των περιοχών, για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Σε ετοιμότητα επίσης βρέθηκαν χθες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στη Δυτική Μαγνησία, η οποία επίσης δοκιμάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίχως όμως να βρεθεί αντιμέτωπη με πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Εύβοια (κατάσταση συναγερμού-5) σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 118 δασικές πυρκαγιές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το